AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon)

Yayın Tarihi : 2018/09/06 07:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/04 12:50 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
AMH doğrudan yumurta hücrelerinden salgılanan bir glikoproteindir.AMH testi doğurganlık çağındaki kadınlarda yumurtlama olup olmadığı ve doğurganlık potansiyeli yönünden yumurta sayısı konusunda fikir veren bir testtir.Kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda ve menopoz dönemi takip edilen kadınlarda doktorlarca istenen bir tahlildir.
AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon)

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon)  Nedir?

AMH doğrudan yumurta hücrelerinden salgılanan bir glikoproteindir.Bu hormon ilk olarak  anne karnında 36-38 haftalık kız bebeklerde salgılanmaya başlamaktadır.
Kız çocuklarda çocuğun doğumundan, çocukluk çağı, ergenlik ve doğurganlık sürecinde de artarak devam etmektedir. Bu salgı menopoza kadar devam etmektedir ve yaşla birlikte değerlerde düşme gösterir. Bu hormona ait olan test kadın doğum doktorlarınca kadınların doğurganlık potansiyellerinin izlenmesi ve takip edilmesi sürecinde istenir.

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon) ve Kısırlık

AMH hormonu salgısı düştükçe doğurganlık potansiyeli de düşmektedir.Bu nedenle doğurganlık için testin normal değerlerin altına inmemesi idealdir.

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon) Neden İstenir?

Bu test kadınların doğurganlık potansiyelini belirlemede ve tedaviye vereceği yanıt konusunda destek olarak kullanılmaktadır.Düşük AMH değeri tedavide başarı ihtimalini düşürebilmektedir. Kadınlarda  yumurta sayısını göstermek için AMH testi ölçümü sık kullanılmaya başlanmıştır ve  yumurta sayısı azaldıkça kan düzeyleri düşüş göstermiştir.

AMH testi aynı zamanda kadınlarda sık görülen polikistik over sendromu tanı ve takibinde de doktorlarca istenen bir tahlildir.

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon) Normal Değerleri:

38 yaşın altındaki normal yumurta sayısına sahip sağlıklı bir kadında kanamanın 3. Gününde yapılan kan AMH değerleri  2.0-6.8 ng/ml  dir 

Fertilite Potansiyeli (Fertilite : Doğurganlık)

AMH düzeyleri ng / mL

Optimal Fertilite

4.0 – 6.8

Yeterli  Fertilite

2.2 – 4.0

Düşük fertilite

0.3 – 2.2

Çok düşük Fertilite

0.0 – 0.3

Yüksek  düzey (Aşırı uyarılma riski)

> 6.8

 AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon)  Nasıl Yorumlanır?

Çok düşük AMH değerlerinde de gebelikler meydana geldiğinden dolayı AMH değeri gebelikte kesin sonuç verir diyemeyiz.Ayrıca bu test erken menopoz ve menapoz tanısında,ameliyat ,radyoterapi,kemoterapi sonrası over hasar tespitinde,polikistik over tanısında,kısırlık tedavisinde ve erkeklerde sperm üretim fonksiyon hakkında bilgi almak için kullanılır.

AMH  salgısının yine önemli bir belirteç olan Folikül Stimülan Hormon (FSH) ile bağlantısı yoktur. AMH testinin FSH ‘a oranla  ay içinde herhangi bir gün yapılabilmektedir(FSH adetin 3. günü bakılan bir testir) .FSH gibi kan östrojen değerlerinden etkilenmemesi ve aydan aya değişim göstermemesi gibi avantajları vardır.değişiklik gözlenmemiştir.Yani gebelik dönemi değerleriyle önceki değerler birbirine yakın seyrettiği gözlenmiştir.

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon) ÖncesiHazırlık Gerekir mi?

Bu tahlil için kan vermeye gittiğinizde aç veya tok olmaya gerek bulunmamaktadır.

AMH TESTİ (Anti- Müllerian Hormon) ve Kadınlarda Gebelik-Loğusalık

Kadınlarda gebelik ve lohusalık dönemlerinde AMH değerlerinde kayda değer değişiklikler veya sapmalar gözlenmemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?