Tercihler

Bakınşu sıralar öğrenciler neler konuşuyorlar:
“ İdealimdeki bölümuluslararası ilişkiler. Ancak yine de kampüsü olmayan üniversitelerin bubölümünü tercih etmektense kampüsü olan üniversitelerin başka bölümlerinitercih ederim. ”
“ Ben aslındamühendislik okumak istiyorum ama ailem tıp okumam için ısrar ediyor. ”
“ Siz bana kimyaokumamı öneriyorsunuz ama mezun olduğumda iyi para kazanabilir miyim? ”
“ Benim için farketmez. Puanımın yettiği tüm bölümleri yazacağım. ”
Evet,şu sıralar hiç de yabancı olmadığımız konuşmalar değil mi? Sınavların bitimininbiraz ardından karşılaşacağınız tercihler ve meslek seçimi öncesi konuşmalar.İnsana pek de doğru konuşmalarmış gibi gelmiyor aslında. Çünkü tercihleraşamasında seçeceğiniz mesleklerle bir bakıma yaşam biçiminizi de belirlemişoluyorsunuz. Bu nedenle bu dönemde alacağınız kararlar oldukça önemtaşımaktadır. Burada sık karşılaşılan sorun, birçoğunuzun amaçlarınıbelirlememiş olması veya meslekler hakkındaki bilgilerinizin yüzeyselolmasıdır. Daha da önemlisi ilgi ve yeteneklerinizin farkında olmamanızdır.
Birkısmınız tercih yaparken yakın çevrenizdeki meslek sahiplerine öykünüyor veyaonların önerileriyle kararlar alıyorsunuz. Bazılarınız gelir durumuna, kariyereya da kulaktan dolma bilgilerle mesleklerinize karar veriyorsunuz. Genelinizise popüler kültürün, basın ve medyanın araştırmalarına dayanarak kararlaralıyorsunuz. Ve bölümdense üniversite seçimine ağırlık veriyorsunuz. Sonuçtaçoğunuz yine ilgi ve yeteneklerinizi göz ardı ederek tercihlerinizi düzenlemeyeçalışıyorsunuz.
Tercihlerinizibelirlerken en önemli kriterin sizlerin isteğinin ne olduğunu asla ihmaletmemeniz gerekmektedir. Tabi ki isteklerinizi belirledikten sonra o bölümünhangi üniversitede okunabileceğine karar vereceksiniz.
Tercih öncesi;
Kendinizitanımaya, hangi işi yaparsanız mutlu olabileceğinizi kestirmeye çalışın.
İstediğinizmeslekleri ayrıntılı olarak inceleyin.
Akademikbaşarınızın hangi derslerde daha etkili olabileceğini sorgulayın.
Gelecektekiyaşamınızdaki hedeflerinizin neler olması gerektiğini ve planlarınızınetleştirin.
Mesleğinizibelirlemeye çalışırken önerilere uzak kalmayın. Ancak aile, yakın çevre vetoplumsal baskıların üzerinde düşünmeye gayret ederek son kararda sizbelirleyici olun.
Tercih zamanı;
Öncelikleüzerinde karara varmış olduğunuz bölümleri bir liste haline getirmelisiniz.Tercih etmek istediğiniz bu bölümlerin;
Puantürlerini,
Birönceki yıla ait yüzdelik dilimlerini,
Birönceki yıl o bölümlere giren en son öğrencinin Türkiye başarı sıralamasını,
Bölümlerinkontenjanlarını,
Bölümlerinözel koşullarını belirlemelisiniz.
Tercihleriniziokumayı en çok istediğiniz bölüm sırasında yapmaya özen göstermelisiniz. İstemediğiniz halde puanı çokyüksek olan bir bölüme öncelik vermemeli ve bu tercihi listenizdençıkarmalısınız.
Buaşamaları tamamladıktan sonra, isteğinize göre tercih edeceğiniz bölümleri birönceki yılın başarı sıralamalarına göre sıraya sokmalısınız. Bu noktada şu türoynamalar yapabilirsiniz: Puanı düşükolan bir bölümü puanı biraz daha yüksek olan bir bölümden daha fazlaistiyorsanız düşük olanı yüksek olanın üzerine yazabilirsiniz. Aradaki farklarınanlamlı olması kaydıyla.
Aynı puan türündenyakın başarı sıralamalarına sahip birden çok bölüme yer vermemeniz de sizinyararınıza olacaktır.
Kazanacağınızakesin gözle baktığınız ancak kazansanız dahi okumak istemeyeceğiniz bölümleretercih listenizde yer vermemelisiniz.
Tercihlerinizebulunduğunuz başarı sıralamanızın 15.000-20.000 üzerinden başlayabilirsiniz. (Böyle bir başlangıç o sıralamalardaki bölümlere yerleşeceğiniz anlamınagelmiyor. Ancak böyle bir hakkınız olduğunu unutmayın. Ne olur ne olmaz! ) Budurum alttaki tercihlerinizi olumsuz etkilemeyecektir. Önemli olan bulunduğunuzbaşarı sıralamanızın altı ve üstündeki tercihleri doğru ayarlamak ve obölümleri gerçekten isteyip istemediğinize karar vermektir. Çünkü büyükolasılıkla yerleşebileceğiniz alan o civarda seyretmektedir. Ve önemli olanbaşarı sıralamanızın inebildiğiniz kadar altına inmenizdir. Tabi ki istediğinizbölümler dahilinde.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı
Hakan GÜLLE
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar
Yorum |
---|
Popüler Blog Yazıları
Kadınlarda Görülen Meme Ağrısının Nedenleri Nelerdir?Kilo Problemine Farklı ÇözümlerCiltteki Beyaz Lekelere Dikkat!Dişlerinizi Çok Sık Temizletmeyin!Sünnetevi.com Açıldı:En Geniş İçerikli Sünnet SitesiMeme Protezi Nedir?Pazartesi Sedndromunu Işıkla YeninDudak Bakımı Vücut Sağlığını KoruyorRamazanın İlk Haftasında Baş Neden Ağrır?Katarakt OluşumuMangalda Kanser Tehlikesi !Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İçin 7 Önemli Öneri

