Testisin Erkeklerde Görevi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/15 17:58 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/04 18:50 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Testislerin temel görevi ise testosteron hormonu salgılanması, sperm hücrelerinin üretimi ve erkeklik özelliklerinin sağlanmasıdır. Erkeklerde testis hastalıkları arasında da testis kanseri önemli bir yer almaktadır.
Testisin Erkeklerde Görevi Nedir?

Testis Nedir? Testislerin Erkeklerde Görevi Nedir?

Testisler, sperm hücrelerinin üretildiği ve üremede görevli bir çift organdır. Testisler günde 180 ile 200 milyon arası sperm hücresi üretir. Testisler er bezleri olarak da adlandırılır. Er bezlerinin testesteron hormonu salgılanması, spermlerin üretilmesi ve erkeklere özgü bazı fiziksel özelliklerin gelişmesi gibi görevleri vardır. Testisler insan vücudunda  gövdenin dışında ‘Skrotum’ denilen torba biçiminde, deri kastan yapılmış, bir yapının içinde yerleşmişlerdir. Testisler erkek cinsel organının sağında ve solunda bulunur.  Testislerin her biri 4-5 cm. boyunda, 2,5 cm. eninde ve 3 cm. kalınlığında olup yumurta biçimindedirler. Testislerin  her biri ortalama 21 gr. ağırlığındadır.

Sol testis sağdakinden biraz daha aşağıda bulunur. Bu, birbirine baskı yapıp ezilmelerini önler. Testislerden biri ötekinden biraz küçük olabilir.

Skrotum içinde sağlı sollu yer alan iki er bezi, sperm kanallarının bir kısmı ve çok sayıda damar yapısı içeren bir yapıdır. Skrotumun sperm işlevlerini korumak açısından çok önemli bir özelliği vardır.
Sperm hücreleri ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler ve işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için vücut ısısından yaklaşık 2 derece daha düşük bir ortamda bulunmaları gerekir. 

Her İki Testis Arasında Fiziksel Bir Fark Var mıdır?

Bir çok erkekte testislerin biri diğerinden daha aşağıda yer alır.Bu normal bir durumdur. Her 3 erkeğin 2 sinde sağ testis sol testise göre daha yukardadır.Yukarda olan testis ise diğerine göre daha büyüktür.

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri genç yaşta erkeklerde daha sık görülmektedir. Testis kanseri 16 ile 34 yaş arası erkeklerde daha sık görülmektedir.Testis kanserine yakalanan yaklaşık her 25 genç erkekten biri hayatını kaybetmektedir.

Testis kanseri erkeklerde en sık olarak ağrısıs bir kitle olarak belirti vermektedir.Daha az olmakla birlikte testislerde hafif ağrı ve testislerin her zamankinden daha ağır hissedilmesi de bu hastalığı düşündürebilir.

Testislerde bu tür bir rahatsızlık görüldüğünde bir üroloji doktoruna vakit geçirmeden başvuurlmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?