Troponin Testi Nedir? Hangi Durumlarda İstenir?
Troponin kalp veya iskelet kasında bulunan bir proteindir. Troponin kalp krizi veya kalp dokusunda bir zedelenme sonrasında kandaki konsantrasyonu hızla artan bir maddedir.Troponinin kanda normalden fazla kanda bulunması, kişinin kalp krizi geçirdiği veya kalp dokusunda bir zedelenme olduğunu akla getirir.Kanda ne kadar yüksek oranda bulunursa kalp kasında da o oranda artmiş bir harabiyet söz konusudur.Troponin testinin en sık kullanım alanı kalp krizi tanısıdır. Bu yazımızda troponin testine dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Günümüzde kalp krizi şüphesinde hastanelerin acil laboratuvarlarında kalp krizi ön tanısını koymak için en çok istenen kan tahlili troponindir.Troponin testi ile ilgili bilgileri Tahlil.com ayrıcalığı ile okurlarımızla paylaşıyoruz.
Troponin Testi Nedir?
Troponin kalp krizi(myocard infarktüsü) (MI) tanısında kullanılan son derece değerli bir kan tahlilidir. Troponin kalp krizi veya kalp dokusunda bir zedelenme sonrasında kandaki konsantrasyonu hızla artan bir maddedir.Troponinin normal değerlerin üstünde olması tahlilin yapıldığı kişinin kalp krizi geçirdiği veya kalp dokusunda bir zedelenme olduğunu göstermektedir.
Günümüzde hastanelerin acil servislerine kalp krizi şikayetleri ile başvuran hastalara en sık yapılan kan testidir.
Önceleri kalp krizi tanısında CK ve CK-MB testleri kullanılırken günümüzde bu testler yerini troponin testine bırakmıştır.Kalp krizi şüphesi ile hastanelerin acil servislerinde ve kardiyoloji polikliniklerinde değerlendirilen hastalardan troponin testi istenmektedir.Bu hastalarda göğüs ağrısı, sırt ağrısı, boyun,kol ve çene ağrısı gibi önde gelen kalp krizi belirtileri bulunmaktadır.
Troponin testi damardan alınan kan örneğinden tatbik edilmektedir.Biyokimya laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Troponin değerleri kanda kalp krizinden sonraki 3 ile 4 saat itibariyle yükselmeye başlar. Troponin değerlerindeki bu yükseklik kalp krizinden sonra 2 hafta daha devam eder.Kriz sonrası ortalama 15. gün itibariyle de normal değerlere gerilemesi beklenir.
Kanda troponin testi öncesi açlık veya tokluk gibi bir durum aranmamaktadır.
Troponin testi hastanın klinik durumu ve doktorların gerek gördüğü koşullara bağlı olarak bir kaç saat arayla tekrar edilip değerlerde yükseklik olup olmadığı izlenebilir.
Troponin değerleri normal olan bir hastada kalp kasında veya kalpte bir hasar olmadığı söylenebilir.
Troponin Testi Yüksekliği Hangi Durumlarda Olabilir?
- Kalp krizi, myocard infarktüsü (MI)
- Miyokardit (kalb iltihabı),
- Kalp yetmezliği,
- Böbrekte fonksiyon bozuklukları, böbrek hastalıkları
Troponin normal değerleri ne olmalıdır?
Troponin testi normal değerleri testin çalışıldığı laboratuvar ve tahlilin yapıldığı reaktife göre farklılık gösterebilir.Test sonucunu değerlendirirken tahlilin yapıldığı laboratuvarın test raporunda belirtiği normal değerler dikkate alınarak troponin test sonucu yorumlanmalıdır.
Genel olarak 0.04 ng/mL ve bunun altı değerler normal olarak kabul edilmektedir.
Troponin testi ve kardiyak enzimler ile ilgili olarak aşağıdaki bağlantımızda da detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Bir kardiyak enzim olan troponin testine dair detaylı bilgi için tıklayınız....
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.