Restoranda Yemek Korona (Covid 19) Riskini Arttırır mı?

Yayın Tarihi : 2020/09/12 10:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/12 23:03 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Restoran ve kafelerde yemek yemenin Korona (Covid 19) enfeksiyonu riskini arttırıp arttırmadığına dair bilimsel kanıt olup olmadığı merak edilen bir konudur. Yaygın inanış restoranda özellikle de kapalı mekanlarda bulunan restoranlarda bu tür bir riskin olduğu yönündedir.
Amerika'da bulunan, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) bu konuda yaptığı bir çalışma sonrası yayınladığı raporda bu tür bir riskin bulunduğu yönünde bir rapor yayınladı.
Restoranda Yemek Korona (Covid 19) Riskini Arttırır mı?
Amerika'da bulunan, CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Amerika'da kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir merkezdir.Bu merkezin Türkçe açılımı ise, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri olarak tanımlanır.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan bir rapora göre, dışarıda restoran veya kafe gibi yerlerde yemek yiyen kişiler Covid 19 enfeksiyonuna yakalanma riskini daha çok taşıyor.
Kafe ve restoranlarda yemek yenirken maskeler kullanılmıyor.Aynı zamanda yemek veya içecek servisini beklerken ve yemek sırasında aynı masadakiler ile sohbet sürecinde maske kullanımı çoğunlukla olmuyor.Bu durum da kuşkusuz restoran ve/veya kafelere gidenler için Covid 19 riskini kaçınılmaz bir şekilde arttırıyor.

CDC yetkilileri, Covid 19 enfeksiyonu semptomları yaşayan ve Covid 19 testi yaptıran 314 kişiyle görüştü.Bu kişilerin yaklaşık yarısının Covid 19 testi pozitif olarak bulunmuştu. 
CDC tarafından yapılan çalışma, Covid-19 için test edilen 314 yetişkinin Covid 19 test verilerini içeriyordu.
Çalışmaya alınan 314 kişinin Covid 19 testi, 154'ü pozitif ve 160'ı negatif olarak rapor edildi. Testler ise, 10 ABD eyaletinde 11 farklı sağlık merkezinde uygulandı
Covid 19  test sonucu pozitif çıkanlar ile test sonucu negatif  çıkanlara öncesinde dışarıda bir restoran veya kafede yemek yiyip yemedikleri soruldu. Test sonucu pozitif çıkanların hastalığa yakalanmadan önce  bir restoranda yemek yediklerini söyleme olasılığı, negatif çıkanlardan yaklaşık iki kat daha fazla olarak kaydedildi.
Sonuç olarak  Covid-19 testi pozitif çıkan yetişkinlerin, hastalanmadan önceki 14 gün içinde bir restoranda yemek yeme öyküsü test sonucu negatif çıkanlara göre iki misli daha yüksek görülüyor.

Söz konusu araştırmaya göre, alışverişe gitme, 10 kişiden daha az kişiyle bir evde toplanma, ofiste çalışma, spor salonuna gitmek,
toplu taşıma araçlarını kullanma veya kilise gibi dini toplantılara katılma gibi faaliyetler için pozitif ve negatif test sonucu olanlar arasında önemli bir fark bulunmadığı kaydedildi.

Tahlil.com'un notu: Bu tür araştırmaların çok daha fazla denekle ve daha kapsamlı yapılması mutlaka konuya dair daha detaylı bilgiler verecektir.Ancak restoran ve/veya kafede yemek yerken en azından yemek aralarında ve yemek servisi öncesinde maske takılması, yemek sırasında da sohbet esnasında maske takma kuralına uyulması ile masalar arasında sosyal mesafeye uyulması önem arz etmektedir.Yemek arasında, öncesi ve sonrasında ise restoran ve kafelerde bulunan tuvalet, lavobo gibi alanlara giderken ve bu alanlarda da maske kullanımı Covid 19 enfeksiyonundan korunmak için son derece önemlidir.

Kaynak:https://edition.cnn.com/2020/09/10/health/restaurant-dining-covid-19-cdc-study-wellness/index.html

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?