Ödem, Şişkinlik ve Gaz Şikayetleri ile York Test İlişkisi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/13 19:10 •
Şişkinlik, aşırı gaz ve ödem günümüzde özellikle aktif iş temposu olan bir çok kişinin ortak sorunudur.
Ödem, Şişkinlik ve Gaz Şikayetleri ile York Test İlişkisi

Şişkinlik, aşırı gaz ve ödem günümüzde özellikle aktif iş temposu olan bir çok kişinin ortak sorunudur.
Bu şikayetler kadınlarda daha çok görülmektedir.
Aşırı gaz, ödem ve şişkinlik şikayeti olanların ilgisi çekeceğini umduğumuz bu yazıda bir gıda intolerans testi olan York test'in bu şikayetlerin çözümünde olan etkisi de analiz ediliyor.

Şişkinlik, aşırı gaz ve ödem nedir?

Genellikle tanımları birbirlerine karıştırılan bu belirtiler her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini ciddi biçimde bozan sıkıntılı durumlar ortaya çıkartmaktadır. Ödem genel anlamda vücutta anormal miktarda fazla sıvı toplanmasıdır.
Genellikle göz kapaklarının, yüzün, el ve ayakların şişmesine neden olur. Şişlikler iltihapsız ve ağrısızdır. Ödem yaşayan kişiler, yüzük takamaz hatta ayakkabı giyemez hale bile gelebilirler. Aşırı gaz ve şişkinlik ise, karın bölgesinde keskin ağrılarla kendini belli eden bağırsaklarda gaz birikmesi ile de ilişkili olabilen ve bağırsak hareketlerinin artmasıyla ya da gazın çıkartılmasıyla çoğunlukla belirtilerin azaltığı bir durumu ifade eder.
Ödem, şişkinlik, aşırı gaz gibi belirtiler, ciddi sistemik rahatsızlıklarda ortaya çıkan bir bulgu olabildiği gibi, hiçbir neden yokken ansızın ortaya çıkarak hayat kalitesinde düşüşe, iş performansında azalışa, hareket kısıtlılığına ve ağrıya neden olabilir.

Ödem, şişkinlik ve gaz kimlerde sık görülür, insanları nasıl etkiler?
Şişkinlik ve gaz sorunlarının, stres ve endişeli ruh haline sahip kişilerde, belirli gıdaların vücut tarafından sindirilemediği durumlarda ve mide-bağırsak sisteminin yapısal bazı rahatsızlıklarında sıklıkla ortaya çıktığı bilinmektedir. Ödem, özellikle az su tüketen kişilerde vücudun kendini koruma mekanizması sonucunda da ortaya çıkabilir.
Bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerin öncelikle bir gastroenterolog ve iç hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilerek mevcut bulguların altında yatan sistemik bir rahatsızlığı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Ödemler tıp tarihinde adı geçen en eski sorunlardan birisidir.
Eski Mısır papirüslerinde ödem sonucu cilt altında biriken su, Nil nehrinin sularına benzetilmiştir. Sabah yataktan kalkınca kendinizi parmaklarınız kaskatı kesilmiş, ellerinizi açıp kapatmakta zorluk yaşıyor halde bulabilirsiniz. Ya da sabah hiçbir şeyiniz yokken günün bir anında ayakkabılarınız sıkmaya başlar, yüzüklerinizi çıkartma gereği hissedebilirsiniz.
Kadınlarda adet dönemi yaklaştıkça iyice belirginleşen bu durum sizin birden bire 2-5 kilo almanıza neden olabilir.
Gaz ve şişkinlik sorununda ise insanların kıyafetlerinin düğmelerini açmak zorunda kaldıkları ya da beli lastikli giysiler seçmek durumunda kaldıkları görülmektedir. Aniden ortaya çıkan sancılar ve sıkışıklık hissi sosyal hayatta mutsuzluklara iş yaşamında ise verimsizliğe yol açabilmektedir.

York Testi (Gıda intoleransı testi) ‘nin Şişkinlik, aşırı gaz ve ödem ilişkisi nedir?  

York Testi, gıda intoleransını ölçen bir kan testidir. Gıda intoleransının en tipik belirtileri, vücutta nedeni bulunamamış ödem, mide bağırsak rahatsızlıkları (şişkinlik, kabızlık, aşırı gaz, hazımsızlık) şeklinde ortaya çıkmaktadır. Her kişide bu belirtiler farklı şiddetlerde ve farklı sistemleri tutarak seyredebilmektedir.
Kimimiz sadece şişkinlik yaşıyorken kimimiz ödem ve kilo sorunlarıyla beraber aşırı gaz sorununu da aynı anda yaşayabilmekteyiz.
Yediğimiz gıdalar gecikmeli olarak bu tip belirtiler yaşanmasına neden olabilmektedir. Gıda intoleransında bu etki, gıda alındıktan 2 saat ile 5 gün arasında ortaya çıkabilmektedir.
Bu gecikmeli etki nedeniyle insanların rahatsızlığın hangi gıdadan kaynaklandığını bulmaları mümkün olamamaktadır. İnsanlar genellikle günün bir zamanında aniden ortaya çıkan bir şişkinlik sorunuyla karşılaştığında sorunun kaynağını en son öğünde yediği bir gıdaya bağlar.
Genel kabul görmüş olan süt ve süt ürünleri, kuru baklagillerden birisini yakın zamanda yemiş ise bundan dolayı şişkinlik hissettiğini zanneder. İnsanlar çoğunlukla bu düşüncede olduklarından yanılırlar. Çünkü gıda intoleransı durumunda tüketilen gıdalar oldukça uzun süreç sonunda belirti vermeye başlamaktadır.
 Örneğin sabah kahvaltısında sağlıklı olduğunu düşünerek salatalık tüketen bir kişi, salatalığa gelişmiş bir intoleransı varsa akşam saatlerinde kendisini şişkin bir halde bulabilir. Bu durumu örneğin akşam saatlerinde yediği fındığa bağlayabilir. Halbuki asıl bu durumdan sorumlu olan besin vücudunun sindiremediği salatalıktır.
Salatalık o kişi için saatler sonra şişkinlik belirtilerini ortaya çıkarttığından ve bu süreçte onlarca farklı gıda maddesi tüketilmiş olduğundan sorunlu gıdayı kendi başımıza bulabilmemiz hemen hemen imkansızdır. Bugünkü şikayetlerimizin nedeni örneğin 4 gün önce kahvaltıda yediğimiz zeytinden olabileceği gibi, dün yediğimiz salatadan da kaynaklanabilmektedir.
İnsanların geriye doğru giderek 5 gün boyunca aldıkları onlarca gıdayı incelemeleri ve hangisinin bu kötü etkiyi yarattığını bulmaları imkansızdır. Yorktest, kan numunesindeki antikorları araştırarak sorunlarınızın kaynağı olabilecek gıda intoleransı oluşturan gıdaları nokta atışı yaparak tespit eder. Yine benzer şekilde, ödem sorunundan kurtulmak için yoğurt veya ananas tüketen bir kişi eğer bu gıdalara karşı gelişmiş olan bir gıda intoleransı mevcutsa tam tersi bir reaksiyon geliştirmekte ve ödemden kurtulmak için tüketilen gıda aslında ödemin temel sebebi olabilmektedir. Böylelikle sürekli ödem söktürücü gıdalar tüketerek ödem sorunundan kurtulmak yerine aslında bir kısır döngü halinde buna kendiniz sebebiyet verebilirsiniz.

Yorktest Şişkinlik, aşırı gaz ve ödeme nasıl etki gösterir?

Günümüzde gıda intoleransı ve buna bağlı sağlık sorunları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıklıkla yaşanmakta ve yaşam kalitesini ciddi biçimde bozan bu olumsuz durum tıbbın her branşını yakından ilgilendirmektedir.
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarısında Gıda İntoleransı bulunmaktadır. 1 milyar kişide tanısı konmuş Gıda İntoleransı vardır ve WHO bu rakamın 2015'te 2,5 milyara ulaşacağını öngörmektedir.
Ödem şişkinlik aşırı gaz sorunlarında öncelikle gıda intoleransı testi (York Testi) yaptırarak hareket noktası belirlemek doğru bir karar olacaktır. Belki de genel kabul görmüş olan gaz yapıcı gıdalara hiçbir intoleransınız olmayabilir.
Siz de gaz yapıcı asıl etken çok faydalı olduğunu düşünerek sürekli tükettiğiniz çok masum görünen bir gıda olabilir.
Testin sonucunda göre hareket ederek vücudumuz tarafından sindirilemeyen gıdalardan belirli bir süre kaçınmak ve bu gıdaların yerine muadil gıdalar tüketmek mide bağırsak sorunlarında ve ödemde oldukça yüz güldürücü neticeler alınmasına neden olmaktadır.
Yapısal / organik nedenlere dayanmayan, yapılan tüm tıbbi inceleme ve tetkiklerle sebebi bulunamayan durumlarda sorunun kaynağının vücudumuz tarafından tolere edilemeyen (doğru şekilde sindirilerek parçalanamayan) gıdalarda aranması düşünülmelidir.

York Test'in başarı oranı nedir?

İdeal kilosunda olan bireyler bile, zaman zaman tüm vücutlarında (özellikle karın bölgesi, yüz, ayaklar) aniden ortaya çıkan şişkinlikler yaşayabilmektedir. Bu durum hem estetik yönden olumsuzluklar yaratmakta hem de kilolu olmayan bir kişiyi kilolu gibi göstermektedir.
Çoğu vakada kişiler kendilerini tanımlarken, “Göbeğim, hamile bir bayanın karnı gibi oldu”, “şişkinlikten ancak elbiselerimin düğmelerini açarak oturabiliyorum” ve “lastikli kıyafetler giymek zorundayım” gibi cümleleri sık sık kullanmaktadır.
Gıda intoleransı; sindirim sisteminizde kabızlık, aşırı gaz, şişkinlik, mide-bağırsak ağrıları oluşturabileceği gibi, vücudun tüm bölgelerinde aniden ortaya çıkan ödemler yaratabilmektedir.
Hatta bu sağlık sorunlarını yaşayan kişilerin, tüketerek sorunlarından kurtulmaya çalıştıkları gıdalar bile başlı başına sorunun kaynağı olabilmektedir. Örneğin maydanoz tüketerek ödem atmaya çalışan bir kişinin, maydonoza karşı gıda intoleransı mevcutsa, maydonoz tüketimi ödemin ana nedeni olarak sorunun kısır döngü oluşturmasına ve süreklilik göstermesine sebebiyet vermektedir. Bu kişi, maydonoz tüketerek tüm vücudunda kilolu görünmesine neden olabilecek duruma aslında kendisi neden olabilmektedir.
York testi yapılan 5000 hasta üzerindeki bilimsel çalışmada alınan sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür. Gaz/şişkinlik semptomlarında % 91,2 oranında, ödem belirtilerinde ise %84,4 oranında belirgin iyileşme oranları kaydedilmiştir.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?