Protrombin Zamanı Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/24 10:56 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/11 09:27 •

Protrombin zaman testi, kanın pıhtılaşma süresini ölçmeye yarayan bir testtir.

Protrombin Zamanı Testi Nedir?

Protrombin zaman testi, kanın pıhtılaşma süresini ölçmeye yarayan bir testtir. Ortalama kan pıhtılaşma süresi 10-15 saniye arasındadır. Daha uzun süreli kan pıhtılaşmaları kan hastalıklarının habercisi olabilir.

Kan Pıhtılaşması Nedir?

Kan; herkesin bildiği gibi hayati sıvıdır. Nasıl ki biz hayatımızı devam ettirebilmek için anlık nefes almaya ve akciğerlerimizi oksijenle doldurmaya ihtiyaç duyarsak, bir süre nefes alamayınca hayatımızı kaybedersek; aynı şekilde organlar da yeterince kan ile beslenmediğinde fonksiyonunu kaybeder. Gözden tutun da, dalak, böbrek, bağırsak, kemiklere kadar aklınıza gelebilecek her organ, kan ile beslenir.

Kalp ortalama 0,85 saniyede bir yeni ve temiz kanı vücuda pompalar. Bu kan vücutta tam tur yaptıktan sonra organlara temiz kan götürüp onlardan atıklarını aldığında, yeniden kalbe gelerek temizlenmek üzere akciğere verilir. Dolayısıyla kan bu sirkülasyonu yaparken devamlı hareket halinde olur. Eğer bu hareket kısıtlanırsa örneğin damar tıkanıklığı gibi, kalp krizine sebep olabilir, organlarda tıkanma olursa uzuv kaybına yani kangrene sebep olabilir. Ya da eğer kalbe giden damarlarda meydana gelirse kişinin hayatı son bulabilir.

Pıhtılaşma ise, kan akımının durması demektir. Vücut yaralandığında kan, yoğun atmosfer gazıyla karşılaşır kendini savunmak için pıhtılaşma faktörlerini kana verir ve yaralı bölgeye gönderir. Böylece pıhtılaşma başlayarak kanın dışarı akışı engellenir. Bu mekanizma vücudun içinde iken istenmeyen bir durumdur. Damar içindeki kan durursa hayat durur. İşte vücut yine mükemmel bir makine olmak suretiyle karşımıza çıkmaktadır.

Pıhtılaşma Hangi Mineralle Sağlanır?

Mineraller insana enerji vermez ancak yapıcı onarıcı işlerde olmazsa olmazlardandır. Yani vücudun kusursuz işleyişinde minerallere ihtiyaç duyulur.

Kalsiyum mineralini genelde kemiği güçlendirmesi, sağlamlaştırması özelliğiyle bilinir. Ancak bunun dışında çok önemli bir görevi daha vardır ki; bu da kanı pıhtılaştırmasıdır. Kan, hava ile temas ettiğinde yani yaralanma durumunda hemen oraya kalsiyum minerali gider ve protein iplikler örerek kanamanın önüne geçer. İşte protrombin testinde de kalsiyumun ne kardar etkin olduğu ortaya çıkarılarak bu işlev tamamlanır.

Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte; badem, kırmızı et gibi ilave kaynaklar da vazgeçilmez ürünlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?