Ülserin Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/05/21 02:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 07:22 •

Mide asit dolu bir organ değildir. Eğer öyle olsaydı bu güçlü asit elbette ki mide yapısına da zarar verirdi.

Ülserin Belirtileri Nelerdir?

Mide asit dolu bir organ değildir. Eğer öyle olsaydı bu güçlü asit elbette ki mide yapısına da zarar verirdi. Mide besinleri sindirdikten sonra, bir sonraki yeme işlemine kadar boş ve fonksiyonsuz kalır. Dolayısıyla siz yemek yemeye başladığınız andan itibaren tükürük sıvınızın artmasıyla birlikte mideye asit salgılanır ve ağızdan gelen besinler bu asitin yardımıyla parçalanır.

Mide asidi midede salgılanır ve aşırı salgılandığında mide, sindirim sıvıları tarafından zarar görebilir. Zarar gören bölgelerde de doku kaybı oluşabilir. Bu duruma ülser adı verilir. Zarar gören ve doku kaybı olan bölgelere mide asidi etkisini gösterdiğinde zamanla yaralar meydana gelir. Aslında bu asidin fazla salgılanmasının sebebi mide değil, tüketilen besinlerdir. Çünkü tükürük bezleri çalışmaya başladığı andan itibaren midenin içi mukus tabakası ile örtülür. Bu örtü sayesinde buraya giren besinler mide duvarına zarar veremez. Ancak siz öğün arasında devamlı atıştırıyorsanız, midenin dinlenmesine fırsat vermiyorsanız, bol asitli ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız, bunlar mide mukusuna zarar verir ve asidik olan ortamın zararını görür.

Düzensiz beslenme, sigara, alkol, kahve, kalıtımsal, stres, uzun süreli ilaç kullanımı ülseri tetikleyen faktörlerdir. Özellikle sigara, ağız içini duman kaplatır ve tükürük sıvısına bulaşan duman mideye iner, dumanı besin gibi sindirmeye çalışan mideye safradan asit gelir ancak midede gerçek bir besin olmadığı için var olan asit mide çevresi mukusa zarar verir. Ayrıca mide duvarını da saran duman, mukusun mide yüzeyini örtmesine izin vermez ve var olan açıklıklardan mide asiti, mide duvarına zarar verir.

Ülser hastalarının çoğunda şişkinlik ve geğirme şikayetleri görülür. Mide asidi nedeniyle sindirim sorunları yaşanır ve hastalar şişkinlikle birlikte sık sık geğirirler.

Hastalarda yemek sonrası ağrı ve yanma görülebilir. Buda kişide iştahsızlığa neden olur. Mide bulantıları ve kusma görülebilir. Ayrıca koyu renkli kan kusma ve dışkının siyah olması gibi durumlarda görülebilir. Mide dokusunun tahriş olmasından kaynaklıdır ve tedavi gerektirir.

Ülser Tedavisi Nasıldır?

Ülser; mide dokusu yaralanmasıdır ve ilaç ile tedavi edilir. Ancak bunun yanında hasta asitli, acı, baharat, sigara, alkolden uzak durmalıdır. Hafif beslenmeli, tıka basa doymamalı, yemek aralarında bol su tüketmeli, hatta mümkünse yemek aralarını uzun tutmalıdır. Bu sayede midenin iyileşme süresi kısalacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?