Uykusuzluk, Horlama ve Uyku Apne Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/09 13:08 •
Uyku bedenimizin ve zihnimizin dinlendiği, düzenlendiği, yenilendiği bizleri ertesi güne hazırlayan sürece verilen isimdir.
Uykusuzluk, Horlama ve Uyku Apne Sendromu Nedir?

Uyku bedenimizin ve zihnimizin dinlendiği, düzenlendiği, yenilendiği bizleri ertesi güne hazırlayan sürece verilen isimdir.Uyku sırasında bazı sağlık problemleri olabilir.Bunların başlıcaları ise horlama ve uykuda solunum durmasıdır.

Horlama Nedir ve Nasıl Oluşur?

Uyku sırasında gürültülü soluk alıp verme meydana geldiğinde üst hava yollarının çevresindeki dokuların titreşimi ortaya çıkmaktadır. Üst hava yollarının çevresindeki dokular; küçük dil, büyük dil kökü, gırtlak kıkırdakları ve yutağın içini döşeyen dokudur.
Üst hava yolunda bir daralma olduğunda veya normal olmayan sarkık dokular oluşursa hava girip çıkarken buraları zorlar ve titreştirir.Bu durumda da horlama meydana gelir.
Haftada 3-4 geceden fazla ve uykunun da yarıdan çoğunda horlama oluyorsa, horlamalar nefes durmaları ile kesiliyor ve horlayan kişi sabah uykusunu alamadan kalkıyorsa, horlama sağlık açısından problem yaratmaktadır.

Uykuda Nefes Durması Nedir?

Uykuda nefes durması da önemli bir sağlık sorunudur.Hava yolundaki bu daralmalar bu duruma da yol açabilmektedir .Hava yolundan geçen hava azaldığında, hava yolu tıkanabilir ve uykuda solunum sorunları ortaya çıkabilir. Uykuda ortaya çıkan bu sorunlar, akciğere taze hava gitmesini engeller, kandaki oksijen azalır. Azalmış oksijen ise , tüm vücut organlarının yetersiz çalışmasına neden olur. Bunun sonucunda kalbe gelen kan, karın göğüs hareketleri artırır. Bu süreç de bir taraftan uykuyu bozar, bir taraftan da kalp - damar sisteminde sorun yaratır.

 
Uyku sorunu ile başvuran hastada soluk durması durumu saatte 5 dakikadan fazla ise bu soruna ‘uyku apne sendromu’ denilir. Horlama, uykuda nefes durmasının başkaları tarafından gözlemlenmesi, uykudan boğulma hissi ile uyanma, gündüz uykululuk hali gibi belirtiler uyku apne sendromunu düşündürmektedir.

Uyku Apne Sendromu Tanısı Hangi Tahlillerle Nasıl Konulur?

Uyku apne sendromunda polisomnografi (uyku çalışması) tek tanı yöntemidir.Uyku laboratuvarları bu amaçla kullanılmaktadır. Bir gece laboratuvarda yatarak yapılan bir tahlildir. Horlama ve uyku apne sendromunun tedavisi nasıldır?

Yalnızca horlama varsa uykuda nefes durmuyorsa, bunun tedavisi küçük dilin ufaltılması ya da ortadan kaldırılmasıdır. Bu tedaviyi kulak burun boğaz uzmanları yapmaktadır.Genellikle küçük cerrahi operasyonlar yapılmaktadır bu durumda. Uyku apne sendromunda CPAP yöntemi de kullanılmaktadır.Bu yöntemde CPAP denilen aygıt kullanılmaktadır. Hastaya burundan maske ile üst hava yoluna hafif basınçlı hava verilmektedir.Bu şekilde, üst hava yolunun tıkanması engellenir ve tüm sorunlar çözülür. Aygıtın verdiği basıncın gayesi, üst hava yolunun tıkanmasını engellemektir. Uyku apne sendromu tedavi edilmediğinde, hastalarda zamanla hipertansiyon, çarpıntı, unutkanlık, işte ve okulda başarısızlık ortaya çıkar. Ağır hastalarda ise uykuda ani ölüm olduğu bildirilmiştir. Uyku apne tedavisi yapıldığında ise, uyku eğilimi, gece idrara çıkma düzelir. Zayıflama eğilimi başlar, tansiyon ve şeker düzensizlikleri dengelenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?