Ferritinin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/29 11:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 17:36 •
Ferritinin vücuttaki demir depoların göstergesidir.Ferritin testi ile de vücudumuzdaki demir depolarının dolu olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olunur.
Ferritinin Testi Nedir?

Ferritin Testi Nedir?

Ferritin testi, kandaki ferritin miktarını ölçer. Ferritin, demir içeren bir kan proteinidir. Ferritin testi isteyerek doktorunuz vücudunuzdaki demir depoları hakkında bilgi sahibi olur. Ferritinin vücuttaki demir depoların göstergesidir. Ferritin proteini, demiri karaciğer ve kemik iliğinde depolar ve vücuda yeterli miktarlarda demir gelmediğinde ferritinin depoladığı demiri özgür bırakır. 
Vücutta fazla miktarlarda demir depolanırsa ilk şey ferritinin miktarının ölçülmesidir. Ferritin testi ile insan vücudundaki demir depolarının dolu olup olmadığı anlaşılır.
Demir eksikliğinden meydana gelen anemide ferritinin depoladığı demirin açığa çıkmasıyla birlikte aneminin baş dönme, yorgunluk ve halsizlik gibi genel belirtilerinin yanı sıra kısa nefesler, ayakların ağrıması, göğüs ağrısı ve kalp problemleri gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Feritin testi damardan alınan kan örneği ile çalışılır.Test biyokimya laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Ferritin Testi Normal Değerleri:

Kanda ferritin normal değeri erkek ve kadınlarda farklılık gösteriri.Ferritin erkeklerde kadınlara göre daha yüksek değerlerde bulunur.
Ferritin miktarıı erkeklerde 20-300 g/dl  ve kadınlarda ise 18-200g/dl olmalıdır.

Ferritin Testi Düşüklüğü

Ferritin testi kan ferritin seviyenizin normalden düşük olduğunu gösterirse, vücudunuzun demir depolarının düşük olduğunu ve demir eksikliğiniz olduğunu gösterir. Bu durum kansızlık tıbbi olarak da anemi olarak tanımlanabilir.

Ferritin Testi Yüksekliği

Ferritin testi normal değerinden yüksek çıkarsa yani kan tahlilinde ferritin yüksekliği görülürse  vücudumuzda  fazla demir depolamasına neden olan bir durum olduğu anlaşılır.
Ferritin yüksekliğine neden olabilen bazı hastalıklar da vardır.Bu hastalıkları sizler için derledik.
* Karaciğer hastalıkları
* Romatoid artrit
* Çeşitli iltihabi durumlar
* Hipertiroidizm ile seyteden tiroid bezi hastalıkları
* Bazı kanser türleri

Doktorlar Ferritin Testini Neden İster?

Doktorunuz vücudunuzda yüksek veya düşük demir olduğundan şüphelenirse  ferritin testi önerebilir.Aşağıda belirtilen hastalıkların tanı ve ayırıcı tanısında ferritin testi istenebilir:

Demir eksikliği anemisi
Hemokromatoz
Hemachromatosis - vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden çok fazla demir emmesine neden olan bir durum
Karaciğer hastalıkları
Erişkin Still hastalığı

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?