Uzun Yolculuklarda Bacak Sağlığı Nasıl Korunur?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 23:46 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/09 13:13 •

Uzun yollar, özellikle dolaşım sorunu olan kişilerin en büyük kabusudur

Uzun Yolculuklarda Bacak Sağlığı Nasıl Korunur?

Uzun yollar, özellikle dolaşım sorunu olan kişilerin en büyük kabusudur. Sürekli olarak oturma hali bacak ve elde ödem ve ağrıya neden olur. O nedenle uzun süre yolculuk edecek kişilerin rahat giysiler giymesi, ödemi tetikleyecek besinlerden kaçınması, belirli aralıklarla mola vererek yürümesi gerekir. Eğer yürüme şansınız yoksa yerinizde yaylanma hareketi yaparak da vücut dolaşımınızı düzene sokabilirsiniz. 

Yolculukta Neden Rahat Giyinmeli?

Yolculuk esnasında kişi uzun süre hareketsiz kalır. Haliyle damarlarda dolaşım yavaşlar. Ayrıca yolculuklar genelde oturur pozisyonda yapıldığından, eklem yerlerinde kıvrım yapan damarlar da dolaşımı bir nebze kısıtlar. Bu sebeple kan, oldukça yavaş hareket seyreder. Bu unsurlara bir de dar kıyafet eşlik ederse, bu sefer kan, dolaşmakta ciddi zorluk hisseder ve rahat akma eğilimi gösteremez. Bu da kişide uyuşmalara, baygınlık haline sebep olur.

Yolculuk Öncesi Beslenme

Yine yolculukta meydana gelen dolaşım zayıflığını engellemenin bir yolu da beslenmedir. Eğer yolculuk öncesi; hazmedilmesi zor, karbonhidrat ve şeker bakımından zengin besinler tüketilirse bu vücut için eziyet olacaktır. Çünkü sindirim sistemi, bu besinleri sindirmek için ciddi efor sarf edecek ve kişide yorgunluk uyku hali ve dolaşım zayıflığına sebep olacaktır. 

Özellikle yolculuğun seyrini belirleyecek kişiye yani şöfore kesinlikle bu besinler verilmemelidir. Trafik kazalarının engellenmesi için şoförün uyanık, dinç ve bilinçli olması gerekir. Bu sebeple hafif ve hazmı kolay besinler tercih edilmeli. Ayraca aç karınla da yolculuk yapmamaya özen gösterilmelidir. 

Uzun Yolculukta Yürümek

Uzun yolculuklarda ara ara yürümek oldukça önemlidir. Bu sayede dolaşım hareketlenmiş, kişi adeta uyanmış olacaktır. Ayrıca sadece dolaşım problemi olanlar değil, yolculuk yapan herkesin bu harekete ihtiyacı vardır. Çünkü her insan hareket etme ihtiyacı hisseder.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?