Aile Hekimliği Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/08 10:30 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/26 03:45 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Aile hekimliği, ülkemizde de kullanılan ve hastalıkların erken tanı ve tedavi takibi için geliştirilmiş bir sistemdir.

Aile Hekimliği Nedir?

Aile hekimliği, ülkemizde de kullanılan ve hastalıkların erken tanı ve tedavi takibi için geliştirilmiş bir sistemdir. Her aile hekimliği biriminin belirli bölgeleri vardır ve kendi bölgelerine giren bireylerin her birinin sağlık durumundan sorumludur. Gerekli tanı ve tedaviyi uygular. Gerek görürse daha kapsamlı alanlara yönlendirerek koordinatörlük yapar. 

Aile Hekimliğinde Tahlil Yapılır mı?

Aile hekimlikleri her mahallede var olan, insanların kolaylıkla ulaşabildikleri doktorlardır. Hastanenin ulaşımının aksine; hem bireysel görüşmelerin, hem rutin kontrollerin yapıldığı, kolay ulaşılabilir ve belli tetkik ve tedavilerin yapılabildiği sağlık kuruluşlarıdır. Ancak tabii ki bir hastane kadar donanımlı değildir.

Aile hekimliklerinde; kan tahlili, idrar tahlili yapılır. Bu tahlillerin içeriğindeki unsurlar; gebelik, hormonlar, genel değerleri ifade eden tam kan sayımı, kandaki vitamin ve mineraller, idrar yolu hastalıkları ve idrarla bakılabilen değerlerdir.

Bu toplanan tahliller, belli merkezlere gönderilerek değerlendirmesi yapılır ve yine aile hekimliğinden sonuçları incelenebilir.

Ancak emar, tomografi, ultrason, röntgen, mamografi, solunum testi, EEG, EKG, EMG gibi tahliller kesinlikle hastanelerde yapılır ve aile hekimliklerinde bunlara bakılacak cihazlar bulunmak.

Aile hekimliğinin bir diğer güzel yönü de, rutin testler ve takip için hastaneye gitmek zorunda kalmamaktır. Gerek gebelik sürecinde, gerek bebek doğduktan sonra, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklarda sağlık ocağınız ve aile hekiminiz sizi takip eder. Hastanın bilgilendirilmesi,ilaçların bitip bitmediği, yazılması gerektiği, gebeliğin seyri, bebeğin büyümesi, de bu kanalla yapılır ve takip edilir.

Aile Hekimliğinin Amaçları Nelerdir?

Kolay ve hızlı doktor muayenesinden geçmek,

Hastane yoğunluğunu azaltarak, gerçekten ihtiyacı olan kişiler için daha hızlı ve konforlu müdahale sağlamak,

Birçok tahlili hekimliklerde yaparak, sağlık işlevlerini hızlandırmak,

Hamile, yeni doğan ve kronik hastalıklarda sahip kişilerin tanı ve tedavilerini geciktirmeden sağlıklı yaşamlarını teşvik etmek ve ihtiyaçlarını kısa sürede gidermek,

Kişilerin sağlıkla ilgili sakıncalarını kolaylıkla gidermek,

herkes için sağlık hizmetlerini ulaşılabilir kılmak ve gerekli durumda daha geniş bir bakım için hastanelere sevk etmek gibi bir çok fonksiyon aile hekimliklerine verilmiştir.

Bu uygulama büyük oranda sağlık hizmetlerini geliştirmiş ve gerçekten amacına ulaşmıştır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?