Vücuttan Kopan Parça Nasıl Taşınmalıdır?

Yayın Tarihi : 2017/07/28 10:41 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/07 12:15 •

Kaza veya travma sonrası vücuttan kopan parça veya organların nasıl taşınacağı konusunda yazımızda bilgiler bulabilirsiniz.

Vücuttan Kopan Parça Nasıl Taşınmalıdır?

Trafikte ,evde, tatilde, alışveriş yaparken ,okula giderken, arabadan inerken ….

Hayatımızın her anında başımıza veya sevdiklerimizin başına bir kaza, bir uzuv kopması veya bunlara benzer bir olay gelebilir.

Böyle bir durumda vücudumuzdan kopan parçanın uygun bir şekilde hastaneye taşınması kişinin geleceği için çok önemlidir. Yanlış taşıma ve saklama o organın kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilmektedir.

Kaza neticesinde kopan uzuv doğru şekilde sağlık kuruluna ulaştırıldığında kişinin uzvu dikilebilir ve uzuv hala hayati sirkülasyonu devam ettirdiği için de kişinin ampute olması engellenmiş ve yaşamına engelsiz bir şekilde devam etmesi sağlanmış olabilir.

Ampute; kişinin bir uzvunun olmaması, uzuv kaybıyla neticelenen engelli olma hali demektir.

İşte tam bu noktada ilk yardım eğitiminin önemi yine gözler önüne serilmektedir.

Not: Böyle bir kazada önce kanama durdurulmalı ve 112 aranmalıdır.

Kopan Parça Nasıl Taşınmalı?

• Kopan parça temiz su geçirmez ağzı kapalı bir plastik torbaya yerleştirilmelidir.

• Kopan parçanın konduğu torba buz içeren ikinci bir torbanın içine konulmalıdır.

• Kopmuş uzuv parçasının konduğu plastik torba ağzı kapatıldıktan sonra, içerisinde 1 ölçek suya 2 ölçek buz konulmuş ikinci bir torbaya ya da kovaya konulmalıdır.

Bu şekilde kopmuş uzuv parçasının buz ile direk teması önlenmiş ve soğuk bir ortamda taşınması sağlanmış olur. 

• Torba yaralı  ile aynı vasıtaya konmalıdır.

• Üzerine hastanın adı , soyadı ve olay saati yazılmalıdır.

• Organın en geç 6 saat içinde sağlık kuruluşuna ulaştırılması çok önemlidir. Bu süreden sonra uzuv, canlılık fonksiyonunu yitirir ve artık kişiye yeniden dikilse dahi tutmaz ve amputenin önüne engel olmaz.

İlkyardım Nedir?

İlkyardım; en yakın sağlık ekibi gelene kadar, mevcut hastalık durumunun, hastanın yaşamına son vermeyecek, tedavi olanağının sağlanabileceği halde sabit tutmak anlamına gelir. Yani kişinin hayati fonksiyonlarını yerine getirilmesini sağlayarak, sağlıklı yaşam süresini sağlamak demektir.

İlkyardımı eğitimi olmayan kişiler yapmamalı, ilkyardıma başlamadan önce sağlık kuruluşuna mutlaka haber verilmeli ve zaman kazanma durumu sağlanmalıdır, hasta olabildiğince az hareket ettirilmeli ve boyun gibi hayati bölgelerine dokunulmamalıdır.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?