Yanlış Ikınma Kabızlık Sebebi Olabilir

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 10:08 •

Ikınma, kuvvet uygulama neticesinde bağırsaklarda bulunan sindirim atıklarının, vücut dışına atılmasıdır.Yanlış ıkınma teknikleri de kabızlık problemlerini ortaya çıkarabilmektedir.

Yanlış Ikınma Kabızlık Sebebi Olabilir

Ikınma hareketi gaita çıkışını kolaylaştırmak için yapılır. Ikınırken yapılan hatalar vardır. Bu hatalar sebebiyle gaita çıkmaz. Kişi kabızlık hisseder. Ikınmada asıl amaçlanan makatı açmaktır. Ikınma hareketi karından veya bacaktan yapıldığında makat açılmamış olur. Gaita çıkışı olmaz. Bağırsak hareketini tetiklemek için makatın doğru ıkınmayı öğrenmesi gerekir. Böylece gaita çıkışı kolaylaşır.

Doğru Ikınma Nasıl Olur?

Ikınma, kuvvet uygulama neticesinde bağırsaklarda bulunan sindirim atıklarının, vücut dışına atılmasıdır. Ikınırken karından bir basınçla, bağırsaklara doğru itmek gerekir. Makatın bir kısmı, dışarı doğru kavislenmelidir. Doğru ıkınma stilini evde öğrenmek pek de mümkün değildir. Tıbbi olarak bu işi ne kadar doğru yaptığınızı gösteren cihazlar vardır.

Kabızlığı Engellemek Mümkün mü?

Kabızlık öncelikle gaita çıkışının engellenmesidir. Devam eden kabızlık durumunda kişi hazmetme problemi yaşar. Devamında ise; hemoroid hastalığı meydana gelebilir. Yani kabızlık problemini çözmemek, devamında pek çok hastalığı da beraberinde getirir.

Kabız kalmamak için öncelikle lifli beslenmek gerekir. Lifli besinler, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak hareketlerini rahatlatır ve kabızlığı engeller.

Bol su için, bu sayede besin atıklarının bağırsak kanalında hareketleri kolaylaşır ve gaita katılaşmadan, cıvık bir kıvamda vücuttan dışarı atılır.

Spor yapın. Bu sayede bağırsaklarda kasılıp gevşemek suretiyle peristaltik hareketlerini artırır ve dışkılama kolaylaşır.

Aç karınla meyve, özellikle elma tüketimini artırın. Sabahları da yine aç karınla şekersiz Türk kahvesi için. Bu sayede dışkılama kolay olur ve ara ara tamamen boşalmış bağırsak hissi rahatlatacaktır.

Yemek yerken kesinlikle yanında su ve içecek tüketmeyin. Bu, tükettiğiniz besinlerin su alarak şişmesini ve sertleşmesini sağlayacaktır. Bu yüzden bağırsak hareketleri yavaşlayacak ve gaita çıkışı zorlanacaktır.

Tuvalete düzenli aralıklarla çıkın. Kabızlıkta en büyük sorunlardan biri, bağırsakların baskılanmasıdır. Sosyal hayatta gaitaya çıkmak, çok da istenen bir durum değildir. Gerek tuvalette çok vakit geçirmemek, gerek kokudan duyulacak rahatsızlık sebebiyle; gaita ihtiyacı gelse de ötelenmektedir. Bağırsakta durma süresi uzayan gaita, suyunu kaybeder ve daha katı bir hal alır bu durumda çıkışı zorlaşır. Bu durumları ortadan kaldırmak için günün en rahat saatinde gaitanız olmasa da her gün aynı saatte tuvalette oturursanız, vücut bir süre sonra alışacak ve hep aynı saatte çıkmak isteyecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?