Yanlış Pozitif Gebelik Testinin 7 Nedeni

Yayın Tarihi : 2019/03/29 16:32 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/07 12:30 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu yazımızda, evde yapılan hamilelik testlerin size yanlış pozitif bir sonuç vermesinin 7 nedenini sizlerle paylaştık. Bu nedenleri öğrenmek için yazımızın devamını okumayı unutmayın!
Yanlış Pozitif Gebelik Testinin 7 Nedeni

Genel bakış

Evde yapılan hamilelik testleri, hamile olup olmadığınızı öğrenmenin en yaygın yoludur. Evde yapılan hamilelik testlerinin çoğu çubuk şeklindedirİdrar örneğinden çalışılır. Gebelik tetsindeki çubuk böylece insan koryonik gonadotropini (hCG) tespit edebilir.
hCG Hamileliğin erken safhalarında üretilen bir hormondur.

Bazı hamilelik testleri,  HCG'yi çok erken tespit eder. Evde yapılan bilindik hamilelik testleri son derece doğru olabilir, ama hiçbiri kusursuz değildir.

Yanlış pozitif ve negatifler çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Hamilelik testi pozitif olduğunda, doğum öncesi bakımın ilk evresine başlamak için doktorunuzu ziyaret edin.

Evde yapılan gebelik testlerindeki yanlış pozitif sonuçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Yanlış (Yalancı) Pozitif Gebelik Testlerinin Nedenleri:

1.Erken Düşük

Teknik olarak hamile olmasanız bile olumlu bir hamilelik testi sonucu almanız mümkündür. Buna yanlış (yalancı) pozitif denir.

Bazen erken düşük yapmaktan kaynaklanır. Embriyo olarak bilinen döllenmiş bir yumurta çok erken yerleşemezse veya büyüyemezse bu durum erken düşük yaptığınız anlamına gelir. Bu çok çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.

Erken gebelik kaybı, kadının yaptığı herhangi bir şey yüzünden ortaya çıkmaz. Rahim içindeki sorunların sonucu olabilir:

  • fibroidler
  • yara dokusu
  • düzensiz şekilli uterusa neden olan doğumsal uterus bozukluğu

Progesteron gibi düşük miktarlardaki belirli hormonlar, yerleşme ve embriyo büyümesi olasılığını azaltabilir.

Erken düşük yapmanın bazı nedenleri bilinmemektedir.

Erken düşük yapmanın çok yaygın olduğu düşünülmektedir, ancak gebelik testi alınmazsa genellikle fark edilmez. Bu erken test sonuçları, yanlış olduğunda, duygusal olarak bunaltıcı olabilir.

Bu nedenle, regl döneminizin başlamasını beklediğiniz tarihten bir hafta sonra evde hamilelik testi yapmanız önerilir.

2.Dış Gebelik

Bazen döllenmiş bir yumurta kendisini uterusun ana boşluğunun dışına yerleştirebilir. Bu, dış gebeliğin ortaya çıkmasına neden olur.

Dış gebelikler genellikle döllenmiş bir yumurta uterusa yolculuk sırasında fallop tüpüne sıkışırsa gerçekleşir. Bu tip dış gebelikler, aynı zamanda bir tubal gebelik olarak da bilinir.Sağlıklı bir gebelik değildir.

Aşağıdaki etkenler dış gebeliğe neden olabilir:

  • fallop tüpünde skar dokusu veya iltihaplanma
  • şekilsiz  fallop tüpü
  • daha önce geçirilen uterus (rahim) enfeksiyonlarının öyküsü

Dış gebelikler serviks, yumurtalık veya karın boşluğunda da ortaya çıkabilir.

Dış gebelik normal bir gebelik olarak devam edemez. Embriyo yaşayamaz, çünkü rahim dışında büyümesi veya gelişmesi için bir yer yoktur.

Embriyo hala hCG üretecektir, yanlış yere yerleşmiş olsa bile. Bu durum, evde yapılan hamilelik testinde yanlış pozitif sonuca neden olabilir.

Dış gebelikler tıbbi acil durumlardır. Dış gebelikler, tedavi edilmezse kadına zarar verebilir. Aşırı kan kaybı veya üreme organlarının kaybı meydana gelebilir.Bu nedenle acil ıbbi müdahale gerektirirler.

Dış gebelik belirtileri şunlardır:

  • normal gebeliğin belirtileri olan mide bulantısı ve ağrıyan göğüsler
  • karın, pelvis, omuz veya boyunda keskin ağrı dalgaları
  • karnın bir tarafında şiddetli ağrı
  • yoğunlaşan vajinal lekelenmeler ya da kanamalar
  • baş dönmesi veya bayılma
  • rektum üzerinde baskı

Dış gebelikten şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım isteyin.

3.Son zamanlarda olan düşük veya yaptırılan kürtaj

Düşük veya kürtaj yoluyla hamilelik kaybını takiben hamilelik için pozitif test sonucu almaya devam edebilirsiniz.

Gebelik sırasında, hCG seviyeleri plasenta büyüdükçe artmaya devam eder, birkaç günde iki katına çıkar ve yaklaşık 10. haftada zirveye çıkar. Bir gebelik sona erdiğinde, hCG seviyeleri geri çekilmeye başlar, ancak yavaş bir süreçtir.

Hormon, gebeliğin bitiminden sonraki altı haftaya kadar kanınızda ve idrarınızda kalabilir. HCG seviyeleriniz gebelik öncesi durumuna dönene kadar yanlış pozitif bir test sonucu vermesi mümkündür.

Düşük yapma kendiliğinden olsaydı, hamilelikle ilişkili dokunun tamamen ortadan kalkmaması da mümkündür. Bu, hCG seviyelerinin yükselmesine neden olacaktır.

Bu gerçekleştiğinde, dokuyu çıkarmak için genellikle dilatasyon ve kürtaj (D ve C) adı verilen küçük bir cerrahi prosedür gerekir.

4.Kullanıcı Hatası

Hayattaki çoğu şey gibi, evde yapılan hamilelik testleri de kusursuz değildir. Paket talimatlarını tam olarak takip etmek önemlidir. Testi kullanmadan önce son kullanma tarihini kontrol edin.

Bu önlemlerle bile, kullanıcı hatası oluşabilir. En yaygın hatalardan biri, regl döngünüz sırasında testi çok erken almaktır. Bu, yanlış bir negatif veya yanlış bir pozitifliğe neden olabilir.

İdrarınız  su ile aşırı seyreltilmediğinde testi kullanmak da önemlidir. Sabah ilk uyandığınızda olduğu gibi, idrarınız çok yoğun olduğunda testi kullanın.

Ölçüm çubuğunu idrar akışınıza ayrılan süre boyunca bırakmak da önemlidir. Kronometre veya telefon gibi bir zamanlayıcı kullanın. Bu, ölçüm çubuğunun idrar akışınızda ne kadar süre durduğunu takip etmenize yardımcı olabilir.

Sonuçlarınızı beklerken tekrar bir zamanlayıcı kullanmak isteyebilirsiniz. Sonuç için ayrılması gereken zaman çerçevesinde sonuçlarınızı kontrol etmek de önemlidir.

https://www.healthline.com/health/pregnancy/false-positive-pregnancy-test#recent-pregnancy-loss

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?