GGT Nedir? GGT Yüksekliği Neden Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/09/05 00:09 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/09 10:32 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

GGT (Gama Glutamil Transferaz), çoğunlukla karaciğer hastalıklarının tanısında kullanılan ve karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. GGT ayrıca alkolizim tanısında da doktora önemli bilgiler vermektedir. Kan testinde  GGT yüksekliği, karaciğer hastalıkları veya karaciğer dışı hastalıklar nedeniyle görülebilir. GGT yüksekliğinin hangi durumlarda görüldüğü, GGT normal değerleri ve GGT yüksekliğinin nedenleri konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

GGT Nedir? GGT Yüksekliği Neden Görülür?

GGT Nedir?

GGT (Gama Glutamil Transferaz), özellikle karaciğer hastalıklarında bozulan karaciğer fonksiyonlarına dair önemli bilgi veren değerli bir biyokimya tahlilidir. GGT testi,  ALT ve AST testleri ile birlikte en sık istenen karaciğer fonksiyon testlerinden birisidir.
GGT testi damardan aç karına alınan kan örneğinden çalışılan bir tahlildir. GGT testi için ideal olarak sabah aç karına iken kan verilmelidir.

GGT özellikle alkolik karaciğer bozukluğunda ilk önce yükselen testtir. Alkole bağlı karaciğer hasarının araştırılmasında duyarlı ve  spesifiktir. Alkolizm tanısında doktorlara fikir vermesi açısından da GGT yüksekliği önemli bir kriterdir. GGT testi aynı zamanda alkolizm tedavisi gören hastaların klinik takibinde de önemli yere sahiptir.

GGT testi farklı durumlarda da yüksek değerlerde çıkabilmektedir. Karaciğer yağlanmasında da GGT yüksekliği görülmektedir.
Kanda GGT yüksekliği karaciğerle ilgili olarak yolunda gitmeyen bazı durumlar olabileceği yönünden de bilgi vermektedir.
İnsülin direnci ve şeker hastalığının habercisi olarak da yüksek çıkan GGT değerleri dikkate alınmaktadır.Bu nedenle özellikle şeker hastalığı, insülin direnci, metabolik sendrom gibi günümüzde sıklıkla görülen endokrinolojik hastalıkların araştırılmasında da doktorlarca sıkıkla istenen kan testlerinin başında gelir.

Rutin biyokimya testlerinde tek başına GGT yüksekliğinde insülin direnci, şeker hastalığı varlığı ve/veya yatkınlığı ile alkol kullanımı da akla gelmelidir.

GGT normal değerleri erkek ve kadında çok az farklılık gösterir, kadınlarda bir miktar daha düşükken erkeklerde nispeten daha yüksektir.

GGT Normal Değerleri:

Kanda GGT Normal değerleri kadın ve erkekte farklı olarak değerlendirilmektedir.Her iki cinsiyet için GGT normal değerleri aşağıda belirtilmiştir:
Kadın ve erkek arasında düşük de olsa normal değer yönünden fark bulunmaktadır. Erkeklerde normal GGT değeri, kadınlara göre biraz daha yüksektir.
GGT normal değerleri aşağıda belirtilmiştir:

Erkek: 10-44 mg/dl
Kadın:  9-38 mg/dl


GGT Yüksekliği:

Kanda GGT yüksekliği normal bir durum değildir. Sebeplerine yönelik araştırma yapılması önerilmektedir.
GGT testinin yüksek çıktığı durumları karaciğer kaynaklı ve karaciğer dışı nedenlere bağlı olarak 2 ana başlıkta toplayabiliriz. Doktorlar bu nedenlere göre GGT yüksekliği tanı ve tedavisinde farklı yaklaşımlar izleyecektir.

Karaciğer Kaynaklı GGT Yüksekliği:

Karaciğer hastalıkları
Hepatitler,
Tıkanma sarılıkları,
Karaciğer içi safra yollarının iltihapları,
Karaciğerde metastaz görüldüğü durumlar,
Alkole bağlı karaciğer hastalıkları (Alkolizm)  (GGT yüksekliği ile brlikte diğer karaciğer testler olan AST/ALT oranının  2’nin üzerinde olarak bulunması, alkolizm kaynaklı bir karaciğer hastalığı konusunda önemli bilgi vermektedir.
Karaciğer yağlanması.


Karaciğer Dışı GGT  Yüksekliği

Pankreas iltihapları,
Bazı kanser türleri (Malign Melanom, Akciğer Kanserler, Göğüs Kanserleri, Prostat Kanseri),
Şeker hastalığı (Diyabetes Mellitus),
İnsülin direnci varlığı,
Tiryakilik derecesinde sigara kullanımı,
Kalp yetmezliği olan kişiler,
Bazı ilaçların kullanımı sonrası:GGT özellikle çeşitli ilaçların kullanımını takiben yüksek değerlerde çıkabilmektedir. (Örneğin antibiyotik kullanımı)

GGT Yüksekliğine Neden Olan İlaçlar

Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kanda GGT değerlerinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Fenitoin, karbamazepin  ve barbitürat grubu ilaçlar:(Nöroloji ve epilepsi hastalarında kullanılan ilaçlar),
Hiperlipidemi tedavisinde kullanılan ilaçlar,
Çeşitli antibiyotikler (Örneğin Augmentin)
Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar (Anti asidler,  H2 reseptör antogonistleri),
Antifungal ilaçlar (mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar),
Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar,
Testestoron içeren hormon ilaçları.
GGT değerini yükseltebilen ilaçları yukarıda sıraladık, bir de GGT değerini düşüren ilaç örneği verelim.Örneğin doğum kontrol hapları da GGT değerlerinde düşüklük yapabilmektedir.

Sonuç olarak kanda GGT yüksekliği doktorlar tarafından istenen bir durum değildir.Test sonucunda kanda GGT yüksekliği varsa ve bu değer kabul edilebilen sınırların üstünde ise tedbiren de olsa nedenini araştırmak için karaciğer hakkında bilgi veren karın ultrasonu tahlili de mutlaka yaptırılmalıdır. Ultrason incelemesi sonrası karaciğerde bir hastalık olup olmadığı konusunda bilgi alınabilmektedir.

GGT değerini düşürme amacıyla kullanılan bazı ilaçlar mevcuttur. Doktorlar gerek görürse bu yönde tedavi başlayabilmektedir. Doktorlar aynı zamanda GGT yüksekliği ile birlikte karaciğer fonksiyonları yönünden değerli bilgiler veren ALT ve AST tahlil değerlerini de görüp hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyecektir.

Kan tahlilinde GGT yüksekliği tespit edilen durumlarda tercihen bir gastroenteroloji uzmanına  veya dahiliye uzmanına muayene olup onun tavsiyelerine uygun haraket etmekte yarar vardır. Kilo vermek, düzenli egzersiz ve alkolden uzak durmak GGT değerlerini düşüren pratik önlemlerdir. Enginar içeren gıda takviyeleri de kimi zaman yüksek GGT si olan hastalara bitkisel destek olarak önerilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
A*************** :

Merhaba ben alkol ve ilaç kullanmıyorum GGT değerim 50 çıkıyor. Karaciğer ultrasonumda sıkıntı yok denildi ancak safra taşı var ama kanalı tıkaması durumu yok denildi. 38 yaşındayım. Bu yükselme nedeni nedir, tehlikeli bir durum mu.Teşekkürler


Cevap:

GGT sadece alkol nedeniyle yükselmez beslenme alışkanlıkları, kilo fazlalığı ve karaciğer yağlanması nedeniyle de yükselebilir.Aşağıda GGT yüksekliği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

GGT YÜKSEKLİĞİ

b************* :

selam merhaba Kortzion kullanıyorum ve sürekli mide ilacı alıyorum sabah akşam reflüm var hipotiroidi var ggt 950 çıkmış ve karaciger yağnmam var 150 kiloyum alp 317 ast 75 alt 100ntotal protein 7.8 doktora göstericem sonucları ama merak ediyorum çokmu kötü yağlnamaya bağlı olabilirmi birde antibiyotik çok içiyorum tşklerr


Cevap:

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.
Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

ALT YÜKSEKLİĞİ

AST YÜKSEKLİĞİ

GGT YÜKSEKLİĞİ

H******* :

Merhaba hocam benim alt 58 ggt 57 çıktı normal değerler alt 50 ggt 55 olması gerekiyormuş bu durumda korkulacak bişey varmı


Cevap:

Her 2 değerde az olsa bir yükseklik var.Karaciğer yağlanması ve kullandığınz ilaçlar buna sebep olabilir.Tabii başka nedenleri de olabilir.Doktorunuz gerek görürse bu yönd başka önerilerde de bulunacaktır.

M************* :

GGT değerim 84 çıkmış. GGT yüksekliği ver mı ben de.GGT yüksekliği tehlikeli bir durum mudur? GGT yüksekliği nasıl düşürülür.


Cevap:

Evet sizde GGT yüksekliği ver.GGT yüksekliği normal değildir.Baız ilaçlar, aşırı kilo ve tağlı diyet, alkol tüketimi GGT yüksekliği yapabilir.Doktorunuz size GGT yüksekliği yönünden almanız gereken önlemleri açıklayacaktır.

k****************** :

Gastrit ve ülser hastası 19 yaşında genç bir erkeğim dilimde yaralar çıkıyor. kan tahlilinde ggt değerim 83 çıktı bu nedemektir ülserin ilerlediğini mi gösterir?


Cevap:

GGT testi temel olarak karaciğer fonksiyonlarını gösteren bir tahlildir.
Karaciğer yağlanması, kilolu olmak ve alkol tüketimi, ilaç kullanımı gibi durumlar bu tahlilin yüksek çıkmasına sebep olabilir.

Ancak gastit ve ülser ile direkt olarak ilişkilendiren bir tahlil kesinlikle değildir.Hastalığın ilerlediği gibi bir bilgi kesinlikle vermez.

f******** :

hocam tahlil sonuçum ast:113 alt::200 ggt 337 çıktı bugünde ultrason muayenesi oldum sadec ( karaciğer parankim ekojenitesi homojen olarak artmıştır. ( grade 1 hepatosteatoz ) yazdı öbür değerlerin hepsi normal çıktı bu nedek hocam


Cevap:

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

s************ :

bugün kan tahlili yaptırdım ve herşeyim normal değerde çıktı sadece GGT değerim 323 çıktı alkol kullanmıyorum neden yüksek olabilir ne yapmalıyım?

teşekkürler iyi çalışmalara..


Cevap:

Belirtiğiniz değer ve test karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.

d********** :

Merhaba 22 günlük oğlumun ggt si 204 U/L cıktı bukadar yüksek çıkmasının sebebi nedir yan etkileri nelerdir.


Cevap:

GGT ile birlikte diğer karaciğer testlerinin değerlendirilmesi ve gerekirse çocuğunuzun ultrason muayenesi sonrası daha detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.GGT yüksekliğine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

GGT yüksekliği

 

k******* :

ggt sonucum 41 çıktı astım hastasıyım nedeni nedir ne yapmalıyım?


Cevap:

Sonucunuz normaldir..GGT Normal değerleri: Erkek: 10-44 mg/dl, Kadın: 9-38 mg/dl

p************ :

oncelikle merhabalar hocam. benim degerlerim alkolden ötürü olmakla, ast 60 ggt 124 cıktı ve bende 10 gundur alkol de almıyorum sabahları limonlu su, bol sebze ve spor da yapıyorum. sızce bunlar normal degerine düşürmüşmüdür? ve birde nescafe-sigara kullanımının buna bı etkisi olurmu? saygılar..
 


Cevap:

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.

i******** :

ultrason sonuçlarm hareketli safra taşı belirlndi.K.C boyutları normal.batında sıvı birikimi yok.hafif yağlanma var ast 33 ıu/l (normal değer 15-41) alt 65 ıu/l (n.d 10-40) t bilirubin 0.4 mg/dl (nd 0.4-1.5) d bilirubin 0.2 ( nd 0.0-0.4) ggt: 257ıul (n.d 7-50) alp 137 hepatit yok nonreakvive yazıyr


Cevap:

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

 

h******* :

merhaba yapılan merkez biyokimya testine göre;
ggt sonuç: 8
birim:U/L
referans aralığı:<36

bunlar ne anlama gelmektedir, ne yapılması gerekir?


Cevap:

GGT değeriniz normal

m**** :

selamlar.eşimin ggt testi sonucu 1365.astve alt sonucu da yüksek.ne yapmamız gerekli.aydınlatırsanız sevinirim.


Cevap:

Bu testler karaciğer fonksiyonlarında bozulmanın göstergesidir.Bunun nedenleri araştırılmalı.Bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.Eşiniz aşırı alkol alıyorsa, sebeplerden biri de bu olabilir.

n******* :

3 ay önce üst solunum yollari ve idrar yollari iltihap nedeniyle yüksel antipoytukler kullandm sonraa GGT 395 Cikti Dahiliye doktoru gasti enterelejoye yolladi seroloji ve eliza testi yaptirdm sonuc olarak yine yüksek çikti :( bunun tam nedenini bilmeden sık sık tahlil yaptirdim ultarasyona gerek filan yok dediler yillar önceee karaciğer yağlanmasi başlangici var denmişti bu hormonla ben protez ameleyati geçirmem gerekiyor olabilirmiyim bana ne önerirsiniz Bu Arada Herkeze ALLAH Acil Sifalar Versin Şimdiden Teşekkür Ederim.... saygilar Nurcan


Cevap:

Bence detaylı bir araştırma yapılıp GGT yüksekliğinin nedeni belirlendikten sonra operasyonunuz yapılmalı

******* ******* :

tahlil sonunda GGT değeri 39 çıktı ve yüksek görünüyor normal değerler 5-36 arası endişelenmelimiyim ne yapmam lazım slm lar


Cevap:

Çok hafif bir yükseklik Endişeye gerek var

******* ******* :

ben 19 yaşındaym ve 1 yıldır karaciqer enzimlerm hç düşmüyo normal deqer 55 olması qerekirken benm 270 çıkıyo bazen düşüypo bazen yükseliyo ama düşüyo derken normal deqern altına deqil en fazla 10 veya 20 deqer düşüyo we 3 ay önce kadar da ggt ve alkalen fosfatazda yükselmiş ggt:388 olmuş alkalen fosfatazda:334 bana yardımcı olabilirmisinz neden yükseliyo olabilir


Cevap:

Ultrason çekilmesi çok daha net bilgi verecektir.Bir gastroenteroloji uzmanına danışmanızda yarar var

?