GGT Nedir? GGT Yüksekliği Neden Görülür?

04.09.2018 11:09 | Güncelleme: 16.03.2019 05:16 | Yazar: Dr. Cem Argun
GGT ( Gama Glutamil Transferaz ), özellikle karaciğer hastalıklarının tanısında kullanılan ve karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. GGT yüksekliği ise karaciğer hastalıkları veya karaciğer dışı hastalıklar nedeniyle görülebilir.
GGT Nedir? GGT Yüksekliği Neden Görülür?
A

GGT Nedir

GGT (Gama Glutamil Transferaz), özellikle karaciğer hastalıklarında bozulan karaciğer fonksiyonlarına dair önemli bilgi veren değerli bir biyokimya tahlilidir. GGT, ALT ve AST testleri ile birlikte en sık istenen karaciğer fonksiyon testlerinden biridir.Damardan alınan kan örneğinden çalışılan bir tahlildir.GGT testi için ideal olarak aç karına iken kan verilmelidir.

GGT özellikle alkolik karaciğer bozukluğunda ilk önce yükselen testtir. Duyarlı ve  spesifiktir. Alkolizm tanısında doktorlara fikir vermesi açısından da GGT yüksekliği bir kriterdir.

GGT testi farklı durumlarda da yüksek değerlerde çıkabilmektedir. Karaciğer yağlanmasında da yükselmektedir. GGT yüksekliği karaciğerle ilgili olarak yolunda gitmeyen bazı durumlar olabileceği yönünden de bilgi vermektedir.İnsülin direnci ve şeker hastalığının habercisi olarak da yüksek çıkan GGT değerleri dikkate alınmaktadır.

Rutin biyokimya testlerinde tek başına GGT yüksekliğinde şeker hastalığı varlığı veya yatkınlığı ile alkol kullanımı da akla gelmelidir.

GGT normal değerleri erkek ve kadında çok az farklılık gösterir, kadınlarda bir miktar daha düşükken erkeklerde nispeten daha yüksektir.

GGT Normal Değerleri

GGT Normal değerleri her iki cinsiyet için aşağıda belirtilmiştir:

  • Erkek: 10-44 mg/dl
  • Kadın:  9-38 mg/dl

GGT Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

GGT yüksekliği normal bir durum değildir.Sebeplerine yönelik araştırma yapılması önerilmektedir.
GGT testinin yüksek çıktığı durumları karaciğer kaynaklı ve karaciğer dışı nedenlere bağlı olarak 2 ana başlıkta toplayabiliriz.

Karaciğer hastalıkları

  • Hepatitler
  • Tıkanma Sarılıkları
  • Karaciğer İçi Safra Yollarının İltihapları
  • Karaciğerde Metastaz Görüldüğü Durumlar
  • Alkole Bağlı Karaciğer Hastalıkları
  • Karaciğer Yağlanması

Karaciğer dışı hastalıklar

  • Pankreas İltihapları,
  • Bazı Kanser Türleri (Malign Melanom, Akciğer Kanserler,Göğüs Kanserleri,Prostat Kanseri),
  • Şeker Hastalığı,
  • İnsülin direnci,
  • Tiryakilik derecesinde sigara kullanımı,
  • Kalp yetmezliği olan kişiler,
  • Bazı İlaçların Kullanımı Sonrası:GGT özellikle çeşitli ilaçların kullanımını takiben yüksek değerlerde çıkabilmektedir. (Örneğin antibiyotikler)

GGT Yüksekliğine Sebep Olan İlaçlar

  • Fenitoin, karbamazepin  ve barbitürat grubu ilaçlar:(Nöroloji ve epilepsi hastalarında kullanılan ilaçlar)
  • Hiperlipidemi tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Çeşitli antibiyotikler
  • Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar (Anti asidler,  H2 reseptör antogonistleri)
  • Antifungal ilaçlar (mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Testestoron içeren hormon ilaçları

GGT değerini yükseltebilen ilaçları yukarıda sıraladık bir de GGT değerini düşüren ilaç örneği verelim.Örneğin doğum kontrol hapları da GGT değerlerinde düşüklük yapabilmektedir.

Sonuç olarak kanda GGT yüksekliği doktorlar tarafından istenen bir durum değildir.Test sonucunda kanda GGT yüksekliği varsa ve bu değer kabul edilebilen sınırların üstünde ise  tedbiren de olsa nedenini araştırmak için karaciğer hakkında bilgi veren karın ultrasonu tahlili de mutlaka yaptırılmalıdır. Ultrason incelemesi sonrası karaciğerde bir hastalık olup olmadığı konusunda bilgi alınabilmektedir.

GGT değerini düşürme amacıyla kullanılan bazı ilaçlar mevcuttur. Doktorlar gerek görürse bu yönde tedavi başlayabilmektedir. Doktorlar aynı zamanda GGT yüksekliği ile birlikte karaciğer fonksiyonları yönünden değerli bilgiler veren ALT ve AST tahlil değerlerini de görüp hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyecektir.

GGT yüksekliği duurmlarında tercihen bir gastroenteroloji uzmanına  veya dahiliye uzmanına muayene olup onun tavsiyelerine uygun haraket etmekte yarar vardır.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

RuHeNHaSTa | 06.12.2018 11:44

selam merhaba Kortzion kullanıyorum ve sürekli mide ilacı alıyorum sabah akşam reflüm var hipotiroidi var ggt 950 çıkmış ve karaciger yağnmam var 150 kiloyum alp 317 ast 75 alt 100ntotal protein 7.8 doktora göstericem sonucları ama merak ediyorum çokmu kötü yağlnamaya bağlı olabilirmi birde antibiyotik çok içiyorum tşklerr

Tahlil.Com | 26.12.2018 12:00

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.
Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

ALT YÜKSEKLİĞİ

AST YÜKSEKLİĞİ

GGT YÜKSEKLİĞİ

Hüsneyn | 20.09.2018 11:27

Merhaba hocam benim alt 58 ggt 57 çıktı normal değerler alt 50 ggt 55 olması gerekiyormuş bu durumda korkulacak bişey varmı

Tahlil.Com | 24.09.2018 04:48
Her 2 değerde az olsa bir yükseklik var.Karaciğer yağlanması ve kullandığınz ilaçlar buna sebep olabilir.Tabii başka nedenleri de olabilir.Doktorunuz gerek görürse bu yönd başka önerilerde de bulunacaktır.
Mervem | 11.09.2018 11:58

GGT değerim 84 çıkmış. GGT yüksekliği ver mı ben de.GGT yüksekliği tehlikeli bir durum mudur? GGT yüksekliği nasıl düşürülür.

Tahlil.Com | 11.09.2018 11:58
Evet sizde GGT yüksekliği ver.GGT yüksekliği normal değildir.Baız ilaçlar, aşırı kilo ve tağlı diyet, alkol tüketimi GGT yüksekliği yapabilir.Doktorunuz size GGT yüksekliği yönünden almanız gereken önlemleri açıklayacaktır.
kadir_turkuncu_1997 | 19.07.2018 06:13

Gastrit ve ülser hastası 19 yaşında genç bir erkeğim dilimde yaralar çıkıyor. kan tahlilinde ggt değerim 83 çıktı bu nedemektir ülserin ilerlediğini mi gösterir?

Tahlil.Com | 20.06.2016 08:24
GGT testi temel olarak karaciğer fonksiyonlarını gösteren bir tahlildir.
Karaciğer yağlanması, kilolu olmak ve alkol tüketimi, ilaç kullanımı gibi durumlar bu tahlilin yüksek çıkmasına sebep olabilir.
Ancak gastit ve ülser ile direkt olarak ilişkilendiren bir tahlil kesinlikle değildir.Hastalığın ilerlediği gibi bir bilgi kesinlikle vermez.

fatihdege | 24.03.2015 10:51

hocam tahlil sonuçum ast:113 alt::200 ggt 337 çıktı bugünde ultrason muayenesi oldum sadec ( karaciğer parankim ekojenitesi homojen olarak artmıştır. ( grade 1 hepatosteatoz ) yazdı öbür değerlerin hepsi normal çıktı bu nedek hocam

Tahlil.Com | 25.03.2015 10:16

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir

http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur

secilsariteke | 21.05.2014 05:18

bugün kan tahlili yaptırdım ve herşeyim normal değerde çıktı sadece GGT değerim 323 çıktı alkol kullanmıyorum neden yüksek olabilir ne yapmalıyım?

teşekkürler iyi çalışmalara..

Tahlil.Com | 21.05.2014 05:50

Belirtiğiniz değer ve test karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.
http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur


deniz_boz21 | 25.04.2014 02:49

Merhaba 22 günlük oğlumun ggt si 204 U/L cıktı bukadar yüksek çıkmasının sebebi nedir yan etkileri nelerdir.

Tahlil.Com | 25.04.2014 04:21

GGT ile birlikte diğer karaciğer testlerinin değerlendirilmesi ve gerekirse çocuğunuzun ultrason muayenesi sonrası daha detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.GGT yüksekliğine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur


karizma8 | 23.02.2014 09:05

ggt sonucum 41 çıktı astım hastasıyım nedeni nedir ne yapmalıyım?

Tahlil.Com | 24.02.2014 09:06
Sonucunuz normaldir..GGT Normal değerleri: Erkek: 10-44 mg/dl, Kadın: 9-38 mg/dl
patrona_isyan | 25.08.2013 11:42

oncelikle merhabalar hocam. benim degerlerim alkolden ötürü olmakla, ast 60 ggt 124 cıktı ve bende 10 gundur alkol de almıyorum sabahları limonlu su, bol sebze ve spor da yapıyorum. sızce bunlar normal degerine düşürmüşmüdür? ve birde nescafe-sigara kullanımının buna bı etkisi olurmu? saygılar..

Tahlil.Com | 31.08.2013 12:33

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir

http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur


ipekmogol | 10.07.2013 02:41

ultrason sonuçlarm hareketli safra taşı belirlndi.K.C boyutları normal.batında sıvı birikimi yok.hafif yağlanma var ast 33 ıu/l (normal değer 15-41) alt 65 ıu/l (n.d 10-40) t bilirubin 0.4 mg/dl (nd 0.4-1.5) d bilirubin 0.2 ( nd 0.0-0.4) ggt: 257ıul (n.d 7-50) alp 137 hepatit yok nonreakvive yazıyr

Tahlil.Com | 16.07.2013 05:33

Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.

http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir

http://tahlil.com/ggt-nedir-ggt-yuksekligi-neden-gorulur


DAHA FAZLA GÖSTER
Ovulasyon (Yumurtlama ) Tespiti Hangi Yollarla Yapılır?
Ovulasyon ve yumurtlama testleri kadının gebe kalmak için uygun zaman tespitinde kullanılan tahlilderdir.
Myocard Enfarktüsü(Kalp Krizi) Tanısında CPK-MB Tahlili
CPK-MB tahlili, miyokart (kalp kası) enfarktüsünün ilk evrelerinde hızla yükselir ve enfarktüsü izleyen ilk günlerde yüksek bulunur.
Hepatit B Test ve Tahlilleri Nasıl Yorumlanır?
Hepaptit B hastalığı akut veya kronik olarak gözlemlenebilir. Yapılan kan tahlil sonuçlarına göre doktorlar hastalığın seyri ve takibi yönünden bilgi sahibi olur. Hepatit B…
Lambda Hafif Zincir Testi Nerede Kullanılır?
Lambda hafif zincir tahlilinin kullanıldığı yerler aşağıda belirtilmiştir:Multiple myelom olasılığının araştırması esnasında genel olarak immunoglobülin konsantrasyonları ile birlikte kullanılmaktadır.
Tahlil Sonucu Değerlendirilmesi
Tahlil sonucu bilgisi almak ve tahlil sonucu yorumlatmak için Tahlil Yorumlanması bölümümüze başvurabilirsiniz.
Kan Vermeye Gitmeden Önce Mutlaka Bu Yazıyı Okuyun.
Güvenilir sonuç elde etmek için kan vermeden önce dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Tahlil.com uzmanlarının kan vermeden önce dikkat etmeniz gerekenler konusundaki yazısının…
TESTOSTERON (Total)
Testosteron androjen sınıfına ait bir erkeklik hormonudur. Testosteron hormonunun cinsiyet ve yaş aralığına bağlı olarak normal değerleri aşağıda belirtilmiştir.
Hangi Laboratuvar Tahlilinde Hangi Tüp Kullanılır
Kan tahlili verirken tahlilin cinsine göre farklı tüplere kan alınmaktadır. Farklı tahlille içn farklı tüplerin kullanılması hem laboratuvar çalışanları hem de çalışılacak…
Türkiye Hastanelerinin Tahlil Sonuçları Bir Tık Uzakta
Tahlil Sonuçları sayfamızda tüm hastanelerin tahlil sonuçlarını yayınlıyoruz. 
BUN Testi Yüksekliği ve Düşüklüğü
BUN testi kanda ürenin değerlendirildiği ve analiz edildiği bir testtir
Hamilelik Testi İlişkiden Sonra Ne Zaman ve Hangi Belirtilerde Yapılmalıdır?
Bu makalemizden hamilelik testlerinin ne zaman yapılması gerektiğini ve hamile olduğunuza dair ne gibi işaretlerle karşılaşabileceğinizi öğrenmeniz mümkündür. Anne adatları hamilelik…
Erkeklerde Hangi Kanser Türünde Hangi Taramalar Yapılır?
Tümör dokusuna bağlı vücut sıvılarında bulunan parametreler kanser hastalığında görülür. Erkeklerde kanser yönünden bazı taramalar yapılmaktadır.
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com