Krup (Laringotrakeit) Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/01/26 22:15 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/26 22:15 •

Krup; solunum sistemini etkisi altına alabilen bulaşıcı ve viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. En sık neden olan virüsün adı; parainfluenza’dır.

Krup (Laringotrakeit) Nedir?

Krup; solunum sistemini etkisi altına alabilen bulaşıcı ve viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. En sık neden olan virüsün adı; parainfluenza’dır.

Krup nasıl seyreder?

Krup solunum yolunu etkileyen bir hastalık olması sebebiyle; en belirgin özelliği öksürük, nefes alış verişlerinde hırıltı, ses tellerinde etki etmesinden dolayı da konuşma zorluğu, ses kısılmalarıdır. Aynı zamanda; tırnaklarda morarma, deride renk değişimi, burun tıkanıklığı, hafif ateşlenme de krup belirtileridir. Belirtilerin en sık yaşandığı zaman dilimi daha çok gece vakitleridir. Özellikle öksürük krizleri ve solunum güçlükleri gece uykularında meydana gelir.

Krup kimlerde görülür?

Krup her yaş grubunda görülmekle beraber, en sık 6ay- 3yaş arası çocuklarda daha sık görülür. Çünkü henüz şekillenen bağışıklık sistemleri çoğu zaman bu virüse karşı direnç gösteremez. Hastalık daha çok sonbahar ve kış aylarında meydana çıkar.

Krup bulaşıcı mıdır?

Krup; solunum sisteminde var olan bir virüs olduğundan, kişiler arası geçişi de yine solunum yolu ile olur. Yani öksürük, hapşuruk, tükürük yoluyla başka bireylere de kolayca bulaşan bir virüstür. Özellikle kalabalık ortamlar bu virüsün yayılmasında en büyük etkendir. Bu sebeple her dışarıdan gelmede kıyafetler değiştirilmeli, el yüz muhakkak yıkanmalı, açıkta satılan yiyecekler iyice temizlenmediği sürece tüketilmemelidir.

Krup tedavisi nasıl yapılır?

Krup; solunum yolunda tıkanklıklara sebep olur. Özellikle balgam birikmesi, vücudun bu virüse karşı gösterdiği tepkidir. Ancak çocuklar bu balgamı dışarı atmayı bilemediklerinden, ödem birikmesi neticesinde ciddi solunum sıkıntıları çekerler. Bu sebeple sağlık kuruluşlarında oksijen tedavisi, solunum cihazı ve buhar uygulamaları yapılır.

Bebek ve çocukları kruptan korumak için ısıtıcıların hava kurutma etkisini ortadan kaldırmak çok önemlidir. Özellikle uyudukları odanın devamlı nemli kalması sağlanmalıdır. Buhar makinaları bu sebeple üretilen cihazlardır. Ancak bu makinalar bulunmuyorsa, ısıtıcıların yanlarına koyulan içi su dolu kaplar dahi bu konuda size yardımcı olacaktır ve ortamı nemli tutarak solunum yolu rahatsızlıklarına karşı tedbir sağlayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?