MRSA Bakterisi Hayvanlardan İnsana Geçebilir

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/16 08:59 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

MRSA; antibiyotiğe karşı direnç gösteren bir bakteri türüdür. Bu bakteri vücutta normal olarak bulunduğunda semptoma sebep olmaz ancak; açık bir yaraya temas ettiğinde enfeksiyon sebebidir.

MRSA Bakterisi Hayvanlardan İnsana Geçebilir

MRSA; antibiyotiğe karşı direnç gösteren bir bakteri türüdür. Bu bakteri vücutta normal olarak bulunduğunda semptoma sebep olmaz ancak; açık bir yaraya temas ettiğinde enfeksiyon sebebidir.

MRSA; her üç kişinin birinde bulunan, bulunması gayet normal olan ve burun mukozasının uç kısmında bulunan bir bakteri türüdür. Bakteri bu bölgede herhangi bir probleme sebep olmaz. Ancak açık bir yaradan giriş yaptığında enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple çoğu zaman hastane kaynaklı bir bakteri olarak bilinir. Özellikle ameliyat ve deri müdahaleleri sonucunda ortaya çıkar.

MRSA Seyri Nasıldır?

Genel olarak hafif kızarıklık şeklinde karşımıza çıkar. Ancak bu durum bağışıklığı güçlü olan kişilerde böyledir.

Zayıf olan bir bağışıklık sisteminde ise, kan zehirlenmeleri ve zatüre gibi daha ağır enfeksiyonlara dahi sebep olabilir.

MRSA bakterileri antibiyotiğe karşı dirençlidirler ve antibiyotik tedavisine cevap vermezler.

MRSA Hayvanlardan Bulaşabilir

En çok kedilerde bulunur. Köpek ve atlarda da rastlanır. Bakteri; hayvanda ve insanda aynı şekilde yayılır, ürer ve dağılır, türü de aynıdır. Bu sebeple; hayvandan insana geçtiği düşünülür.

MRSA Nasıl Bulaşır?

MRSA; mukoza tabakasında varlığını sürdürür. Mukoza tabakası, nemli bir bölgedir. Bu sebeple nemli bölgelerde MRSA taşınımı son derece kolaydır. Vücut sıvıları yoluyla kolayca diğer bireylere taşınması söz konusudur. Bu sebeple MRSA tanısı konmuş kişilere yaklaşırken koruyucu ekipmanlar son derece önemlidir.

MRSA tanısı almış kişiler izole yaşamalı ve özellikle ortak kullanım alanlarında dikkatli olunmalıdır. Tek kullanımlık; havlu, peçete, kişiye özel mutfak eşyası kullanılmalıdır.

MRSA, yeni bir bireye bulaştığında semptom vermesi zaman alabilir. Bu sebeple kişinin bu bakteriye maruz kalıp kalmadığını bilmesi hayli zordur. Ancak vücudunda açık bir yara meydana geldiğinde verdiği semptoma göre bir değerlendirme yapılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?