Kalp Krizi Nedir, Nasıl Geçirilir?

Yayın Tarihi : 2018/06/01 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 11:27 •

Kalp krizi günümüzde görülen en büyük sağlık sorunlarındanbiridir

Kalp Krizi Nedir, Nasıl Geçirilir?

Kalp krizi günümüzde görülen en büyük sağlık sorunlarından biridir. Ani ölümlerin de önemli sebeplerinden biridir. Son yıllarda, özellikle de  son 20 yılda kalp krizinde tanı ve tedavi yöntemleri oldukça gelişmiştir. Buna rağmen son 20 yıldaki hastaneye gelmeden önce kalp krizi sonucu gerçekleşen ölümlerin sayısı çok fazladır. Bu ölümlerin azaltılması için ambulans hizmetleri ve toplumun eğitilmesiyle ilgili geliştirmeler devam etmektedir.

Kalp Krizi Nasıl Gerçekleşir?

Kalp kastan oluşan bir organdır. Yapısı iskelet kaslarınabenzer ama istemimiz dışında hiç durmadan çalışır. Vücuda kan pompalayan kalp,dakikada 60-100 kez (kişiye göre değişir.) kasılıp gevşer. Bu da nabız sayısınıverir. Kalp kasında hücre ölümü ve buna bağlı doku hasarı geliştiği zaman kalpkrizi geçirilir.

Kalp krizi sırasında göğüste, boyun, omuz ve kollara yayılanşiddetli ağrı olur. Diğer belirtiler baş dönmesi, nefes darlığı, solunumsıkıntıları, bayılma, kusma soğuk terleme, çarpıntı ve endişe, ölüm korkusugibi psikolojik durumlardır. Bazen bu belirtiler bir anda olur ve şiddetlenir.Bazen de yavaş yavaş gelen rahatsızlık hissiyle birlikte olur ve kişi kalpkrizi geçirdiğini anlamaz.

Kalp Krizinin Altında Yatan Nedenler Nelerdir?

-Sigara ve alkol kullanımı

-Yüksek tansiyon hastalığı

-Düzensiz ve stresli yaşam

-Düzensiz ve sağlıksız beslenme

-Fiziksel aktivitede bulunmama, hareketsiz yaşam tarzı

-Obezite (Yapılan araştırmalar sonucu bel çevresi ölçüsünün kalp krizi için risk oluşturduğu belirlenmiştir. İdeal ölçü kadınlar için en fazla 88, erkekler için ise 102 cm olmalıdır.)

-Kan damarlarının pıhtı ile tıkanması

-Koroner arter hastalığı (kalbi besleyen koroner damarlarıntıkanması veya işlev bozukluğu olması)

-Şeker hastalığı

-Birinci dereceden akrabalarında damar tıkanıklığı veya kalp krizi görülmüş olması

-Yüksek kolesterol

Kadınlarda 35 yaş, erkeklerde ise 45 yaş sonrası kalp kriziiçin riskli yaşlardır. Kalp krizi genellikle bireylerin en üretken yaşlarda görülür. Bu sebeple kişi için ciddi psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlara yol açabilir.

Kalp Krizi Geçiren Kişi Ne Yapmalıdır?

Kalp krizinden kaynaklı ölümlerin birçoğu kalp krizi geçirdikten sonraki 2 saat içinde görülmektedir. Gerekli müdahale ne kadar erken yapılırsa, kalpteki tıkanan damar o kadar çabuk açılabilir ve krizin geri dönüşü sağlanabilir. Kalp krizine benzer belirtiler yaşarsanız veya kalp krizi geçirdiğinizi düşünürseniz bunu asla ihmal etmeyin. Rahat nefes alabileceğiniz bir yere geçin, 112 yi arayıp bilgilendirin, yakınlarınıza haber verin ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. İhmal edilen kalp krizi ölümle sonuçlanabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?