Yeni Evli Kadınların Kabusu: Balayı Sistiti

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/14 04:38 •

Balayı sistiti; halk arasında balayı sistiti olarak bilinen ve idrar yollarını ilgilendiren bir mesane enfeksiyonudur.

Yeni Evli Kadınların Kabusu: Balayı Sistiti

Balayı sistiti halk arasında balayı sistiti olarak bilinen ve idrar yollarını ilgilendiren bir mesane enfeksiyonudur. Mesane olarak da bilinen idrar torbasını ilgilendiren bir üriner sistem enfeksiyonudur. Bakterilerin enfeksiyona yol açması ile oluşur. En çok ‘E. Coli’ denen bir bakteri ile meydana gelir. Özellikle ilk cinsel ilişkilerini evlilik sonrası balayında yaşayan bayanlarda uzayan ilişki süreleri ile birlikte vajinanın hemen önünde ona bitişik olarak yer, üretra olarak da bilinen dış idrar yolunun tahriş olmasıyla ortaya çıkar. Cinsel ilişki sırasında, cinsel organlarda mevcut olan bakteriler idrar kanalına doğru yol alır. Cinsel ilişki ile zaten tahriş olmuş olan idrar kanalı da bakterilerin kolayca yerleşip üreyebilecekleri uygun ortamı hazırlar. İdrar kanalı içinde yerleşip üreyen bakteriler, 1-2 gün içinde hastalık semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur.

Balayı Sistitinin Belirtiler Nelerdir?

İdrar yaparken yanma ve acıma hissi, sık ve ani idrara çıkma ihtiyacı, bulanık ve bazen pembemsi idrar rengi, karın alt bölgesinde ağrı hissi olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin olması balayı sistitini akla getirmektedir.

Balayı Sistiti Tanısı Nasıl Koyulur?

Tam idrar tahlili ve idrar kültürü tahlillerinin yapılması tanıda yeterli olacaktır. Tam idrar tahlilinde lökosit görülmesi ve bakteri görülmesi tanıda yardımcıdır. Eritrosit adlı kırmızı kan hücreleri de idrar da görülebilir. Balayı sistitinde en doğru tanı için ön idrar denilen ilk gelen idrarın incelemeye alınmasıdır. Ayrıca idrar kültürü tahlilinde enfeksiyona neden olan bakterinin üremesi de tanı koydurucudur. Balayı Sistiti Tedavisi    Balayı sistiti tedavisi için uygun antibiyotik verilmelidir. Yapılacak idrar kültürü ve antibiyogram sonucuna göre üreyen bakteri ve bunu tedavi edecek antibiyotik belirlenmektedir. Bol miktarda su içilmesi de tedavide yardımcıdır.

Balayı Sistitine Karşı Çiftler Nasıl Önlem Almalıdır?

Yeni evli bayan cinsel ilişki öncesi ve sonrasında idrar yapmaya çalışmalı ve varsa idrar kanalında bulunan bakterilerin dışarıya atılmasına yardımcı olmalıdır. Ayrıca bayanların bu riskli dönemde bol su ve sıvı almaları da önleyici bir tedbirdir.Bu sayede idrar yapma isteği artacak ve idrar kanallarına bulaşan bir bakteri varsa da, daha tutunmadan bölgeden uzaklaştırılmış olacaktır. Cinsel ilişki sonrası da temizlik ihmal edilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?