Yumurtalık kisti nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/09 08:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 11:31 • Yazar: Prof.Dr. Suat Dede

PROF DR Suat DEDE Yumurtalık kisti nedir anlatıyor.

Yumurtalık kisti nedir?

Hemorajik Kist Korpus Luteum Kisti. Yumurtlama sonrasında folikül, değişikliğe uğrayarak “Korpus Luteum” adını alır ve hormon üretirler. Bu yapının aşırı büyümesiyle veya bu yapının içine kanama olmasıyla “Korpus Luteum Kistleri veya Hemorajik Kistler” ortaya çıkar.

Korpus Luteum Nedir?

Literatürde sarı cisimcik olarak bilinen korpus luteum; kadın rahminde döllenmeye hazırlanan, büyüyen yumurtanın içindeki besin dokudur.

Kadın rahminde her adet döngüsünde bir adet yumurta, büyüyerek döllenmeye hazır hale gelir. Bu aşamada korpus luteumu geliştirir. Eğer bu yumurta spermle karşılaşır ve döllenirse, bebek meydana gelir. Bebek, anne karnında kalbi gelişene kadar büyümesini ve beslenmesini bu doku sayesinde gerçekleştirir. Ayrıcı bu doku, hormon da sentezler. Sentezlediği bu hormonlar sayesinde, vücuda gebeliği haber verir ve vücut yeni yumurta gelişimini durdurarak gebelik boyunca adet döngüsünün gerçekleşmemesini sağlar.

Geliştirilen yumurta döllenmediğinde, yani spermle karşılaşmadığında da vücuttan dışarı atılır. Korpus luteum tabakası da adet yoluyla vücuttan uzaklaştırılmış olur.

Hemorajik Kist Neden Olur?

Bazen vücutta işler planlandığı gibi gitmeye bilir. Hemorajik kistte de durum böyledir. Aslında yeteri büyüklüğe ulaştığında dışarı atılması beklenen korpus luteum, dışarı atılamaz ve rahim içinde kalarak kistleşir. Bu kistleşme, sonraki yumurtlamalar için tehdit oluşturabileceği gibi, kasık bölgesinde de ağrı, sancı, yanma ve kanamalara da sebep olabilir.

Hemorajik kistlerin oluşumunda en önemli etken, genetik yapıdır. Bunun haricinde vajinal enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar, cinsellikte hassasiyet göstermemek, vajinal temizlikte dikkat etmemek gibi durumlar da hemorajik kistlere sebep olabilir.

Hemorajik kist; adet düzensizliği, kasık bölgesi ağrı ve düzensiz kanamalarla ilk belirtilerini ortaya koyar. Bu aşamada mutlaka doktora gidilmelidir. Adet düzensizliği yılda iki kez normaldir. Hastalık durumları, hava değişimi, stresli yaşam veya bambaşka hastalıklardan dolayı aldığınız ilaçlar buna sebep olabilir. Ancak bu durum birkaç ay sürer veya yılda ikiden fazla olursa mutlaka bir doktor muayenesinden geçilmelidir.

Hemorajik kistte bundan sonraki aşama, ultrason görüntülemesidir. Ultrasonla görülen kistin durumuna göre; hasta ilaçla tedavi edilebilir. Ancak kist boyutları büyük, hastanın günlük hayatını aksatacak şekilde ve devamlı ağrılara sebep olacak durumda ise, cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?