D Dimer Testi Nedir? D Dimer Yüksekliği Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 07:15 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

D dimer fibrin yıkımından açığa çıkan bir maddedir.Hematoloji test parametrelerinden biridir. D dimer testinin doktorlarca en çok istendiği durumlar ise D dimer yüksekliği ile seyreden derin ven trombozu (DVT), pulmoner emboli ve yaygın damar içi koagulasyon (DIC) şüphesidir. Her 3 hastalık da hayatı tehdit edebilen ciddi sağlık problemleri olduğundan D Dimer testinin çalışılması ve sonuçlarının yorumlanması büyük önem arz eder.Covid 19 enfeksiyonu tanı ve takibinde de sıklıkla istenen D Dimer testi hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

D Dimer Testi Nedir? D Dimer Yüksekliği Neden Olur?

D Dimer Testi Nedir?

D Dimer testi, hematoloji laboratuvarlarında uygulanan bir kan testidir. D dimer, fibrin yıkımından açığa çıkan bir maddedir. Pıhtılaşma sistemi fonksiyonları yönünden doktora bilgi vermektedir. Damardan alınan kan örneğinden analiz edilen bir testtir. D dimer testi için alınan kan mavi kapağı sitratlı tüpe alınıp laboratuvara gönderilmektedir.  Laboratuvarda santrifüj edilmesinin ardından 1.0 ml plazma başka bir plastik tüpe alınmaktadır.
D dimer testi genellikle acil servise başvuran ve/veya yoğun bakım tedavisi gerektiren hastalardan istenen bir kan testidir. Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde enfeksiyonun ciddiyetinin araştırılmasında, Covid 19 enfeksiyonundan şüphe duyulan ayaktan hastalardan ve yoğun bakım hastalarından da istenmektedir.
Genel check up veya poliklinik muayenelerinde ise istenen bir tahlil değildir.
Derin ven trombozu (Venöz Tromboemboli) (VTE) ve emboli tanısında da sıkça kullanılmaktadır.Kalpte iskemi düşündüren hastalıklar ve bazı enfeksiyonların tanısına yardımcı olarak da istenir.
D dimer testinin yüksek çıkması istenen bir durum değildir.Bu durum anormal olarak kabul edilmektedir.

D Dimer Normal Değerleri Nedir?

Kandaki D-dimer değeri 250 mcg/L den düşük olmalıdır.Bu değerden yüksek çıkan sonuçlar D Dimer yüksekliği olarak yorumlanmalıdır. Bazı laboratuvarlarda D Dimer testinin normal değeri testin çalışıldığı kit ve/veya laboratuvar cihazı ile yöntemine göre küçük de olsa farklılık gösterebilir.Bu durumlarda laboratuvar tahlil raporunda yer alan referans değerler dikkate alınmalıdır.

D Dimer Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

  • D dimer yüksekliği bulunduğunda damarlarda  bir pıhtı oluşumunu, dolayısıyla derin ven trombozu -venöz tromboemboli (VTE), pulmoner emboli veya DIC olabileceğini düşündürür.
  • D dimer testi ayrıca over karsinomları ve böbrek hastalarında fibrin yıkımının saptanmasında ve derin ven trombozu veya akut miyokard enfarktüsünde uygulanan tedavinin takibinde de kullanılabilir.
  • D dimer testi hamileliğin son dönemlerinde de yüksek çıkabilmekte olup bu olağan bir durumdur.
  • Çeşitli inflamasyon ve bazı enfeksiyon hastalıklarında da D dimer değerleri yüksek çıkabilir. Örneğin Covid 19 enfeksyonu olan ve enfeksiyonun ilerlediği vakalarda D dimer yüksekliği görülebilmektedir.
  • Karaciğer hastalıklarında D Dimer yüksekliği görülebilmektedir.
  • Bazı kanser türlerinde ( özellikle ileri evre) D Dimer yüksekliği gözlenebilmektedir.

D Dimer ve COVID 19  İlişkisi

Özellikle COVID 19 pandemisi sonrası D dimer testinin önemi çok daha artmıştır. Doktorlar COVID 19 enfeksiyonundan şüphelendikleri hastalarından D dimer testini sıklıkla istemektedirler.
COVID 19 hastalarında D dimer testi yüksek çıkmaktadır. D Dimer testi aynı şekilde farklı viral enfeksiyonlarda da yükselebilir.
D dimer testi pıhtılaşma döngüsünde bozukluk olup olmadığının araştırılmasında kullanılan bir hematoloji testidir.
Bilimsel araştırmalar, COVID-19 enfeksiyonunu geçirmekte olan hastalarda pıhtılaşma bozukluğuna bir yatkınlık olduğunu belirtmektedir.D dimer testi özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalarda çok daha yüksek seyretmektedir.
D dimer testinin COVID 19 enfeksiyonu tanı ve takip sürecindeki önemli bir kullanım alanı ise, COVID 19 hastalığının hayati tehdit eden ciddi bir komplikasyonu olan DIC (dissemine intravasküler koagülasyon) teşhisinde önemli bir yeri olmasıdır.
 

D Dimer Yüksekliği Nasıl Yorumlanmalıdır?

Ancak şu ayrıntı da unutulmamalıdır.Tek başına D dimer testi yüksekliği, herhangi bir klinik bulgunuz ve şikayetiniz yok ise ve diğer testleriniz de normal ise klinik olarak çok da anlamlı değildir. Ancak doktorunuz gerek görür ise testin bir kaç hafta sonra tekrar edilmesine gerek görebilir.
Klinik olarak şikayeti olan hastalarda pıhtılaşma sistemindeki bir bozukluğa bağlı olarak emboli ve DVT (derin ven trombozu) , Venöz Tromboemboli (VTE) yönünden bilgi vermektedir.
Covid 19 enfeksiyonu tanısında da normal yüksek çıkan D Dimer değerleri  doktora bilgi veren kan testleri arasındadır.

D Dimer testine dair aşağıdaki makalemizde de detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

D-Dimer Testi Nedir? D Dimer Neden Yükselir? 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
b**** :

covidi cok hafif atlattim ilacta kullanmadim kontrole gittim d dimer 500 küsür ciktigini soyledi doktor 10 tane igne verdi bu yukseklik cokmu fazla d dimer icin


Cevap:

D dimer testi Covid tanı ve takibinde tercih edilen laboratuvar testlerinden biridir, ancak, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak sorunuz.Bu alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.https://www.tahlil.com/soru-sorTeşekkür ederiz.

F********** :

Merhabalar annemin d dimer test sonucu 1940 çıktı bu ne demektir. Nasıl yorumlanır. Covid testi pozitif karantinadaki 7. Günü ciddi sıet ağrıları ve kusma şikayeti sonucu yaptırdık.


Cevap:

Merhaba d dimer testi  Covid pozitif hastaların takibinde sıklıkla kullanılan bir değerlendirme testidir ancak sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak sorunuz.Bu alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.https://www.tahlil.com/soru-sorTeşekkür ederiz.

B**** :

22.11.2020 tarihi itibariyle karantinam bitti 5. günde sadece koku kaybı yaşadım 9. günde geri geldi başka bir semptom göstermeden atlattım Allah'a şükür. Hiç bir ilaç kullanmadım ama kan pıhtılaşma falan korkuttular test yaptırdım. 27.11.2020 tarihinde Dimer testi yaptırdım ( referans değer 0-0.5) 0.45 çıktı normal değer çıktı ama kan sulandırıcı içsemmiki diye düşünüyorum. Sağlıklı bir insanda bu değer kaç oluyor yaşım 36 teşekkür ederim.


Cevap:

Covid sürecinde D dimer testi ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı ile ilgili Tahlil.com'a bir çok soru geliyor.Ancak, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak sorunuz.Bu alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.https://www.tahlil.com/soru-sorTeşekkür ederiz.

N************* :

Cemciğim, bu testi anneme yaptılar kan tahliliyle şükür covid çıkmadı aşırı öksürüğü vardı korktuk ama temiz çıktı senin anlatımına ne olduğunu anlamış olduk teşekkürler

B************* :

Merhabalar 15 gundur covid hastasiyim test sonuclarimda ddımerkantitif sonucum 940 çıkmıştır fakat herhangi bi ilac verilmemistir covid ilcida vucudumda reaksiyona sebep olmustur bununla ilgili ne yapabilirz


Cevap:

D dimer testi covid hastalarında yüksek çıkmaktadır.Ancak sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak sorunuz.Bu alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.https://www.tahlil.com/soru-sorTeşekkür ederiz.

K************** :

Merhaba;02 kasim Covid + ;2 gun belirti yok ;1 hafta ates 38.5-39 ..13 kasimdan itibaren sadece hafif oksuruk.Bugun 18 kasim ,kendimi iyi hissediyorum.Ancak bugun yapilan tahlillerde D-Dimer : 919 ng/ml ( ref araligi 0-500) ferritin : 425.5 (ref araligi 30-400 ).Doktorum 10 gun boyunca ENOX-4000 gobek igne kan sulandirici verdi.Sorum covid esnasinda D-Dimer yuksekligi goruluyor diyorsunuz. Eger D-Dimer covid kaynakli yukilişkie,covid negatife dondukten sonra deger dusmesi beklenmeli mi ? Bu deger yuksekligi cogu zaman kalici midir yoksa gecici midir ?Ne kadar sure ile takip edilmelidir ? .Cok tesekkurler


Cevap:

Evet Covid iyileşme sürecinde D Dimer testi değerlerinde bir düşme beklenir.Ancak bu hemen olmaz belli bir süreçte olur.

C********* :

Mrhb benim alt dudak elim ve ayak altlarim şişti covit 16. Günü atlattim fakat bole bı sorunla karşılaştım 2 gündür var dimer testim 1.94 yazıyor bunla ilgisi varmıdır


Cevap:

Merhaba, sorularınızı lütfen aşağıdaki linki kullanarak sorunuz.Bu alandan soru sorulmamakta ancak yorum yapılabilmektedir.https://www.tahlil.com/soru-sorTeşekkür ederiz.

N********* :

Merhaba hocam. Annem 25 gündür covid-19 pozitif. 20 gündür hastanede yatıyor aynı zamanda kronik böbrek yetmezliği hastası periton diyalizine giriyor. Zatürreye çevirmesiyle hastaneye yatırıldı. Solunumu iyi zatürresi iyi dediler. Ancak d dimeri yükseldi. Bi haftadır kan ssulandırıcı iğne yapılıyor. D-dimer 1.7 lere düştü ancak son günlerde 3.9, 3.74 e yeniden yükseldi. Bu bizim için neyi ifade eder? Annem yoğun bakımda değil hala pozitif midir? D dimer yüksekliği yoğun bakıma sebep olur mu?


Cevap:

D dimer yüksekliği sonuç olarak tromboemboli yönünden annenizi risk altında bırakıyor.Kan sulandırıcı iğne de bu amaçla yapılıyor annenize tromboemboli riski sebebiyle.Kronik bazı hastalıklarının da olması hastanede yatmasının temel sebepleri arasındadır.Geçmiş olsun.Acil şifalar dileriz.

E************** :

Merhaba oğlum 47 günlük covid 19 teşhisi kondu kanımda da enfeksiyon çıktı 1 haftadır yatan hastayız ancak 2 değer düşmediği için çıkamıyoruz d-dimer1480 ve troponin t 0.057 eve çıksam nasıl Bi tedavi yapılması gerekirn


Cevap:

Geçmiş olsun, D dimer testi özellikle Covid 19 tanısında tanıyı destekleyici ek test olarak sıklıkla ve güvenle tercih edilmektedir.D dimer yüksekliği bulunan kişilerde  damarlarda tıkanıklık, venöz tromboemboli gibi ciddi etkiler olabilir.Doktorlarınız bu tür bir risk yönünden çocuğunuzun hastanede kalmasını istiyor olabilir.Acil şifalar dileriz.

H************* :

Babamda dün yapılan tahlilde 7193 çıktı çok riskli gibi duruyor ama babam böbrek nakli olmuş ve aynı zamanda şuan covid19 enfekteli hasta 10 gündür de hastane de yatıyor. Çıkan bu değer hakkındaki yorumunuz nedir steroid tedavisi alalım mı yoksa iç kanama riskinden dolayı almayalım mı


Cevap:

D DİMER testi COVID hastalarında yüksek çıkıyor.Tabii başka yüksek çıktığı duurmlar da var ve bunları yukarıdaki yazımızda detaylı olarak belirtiyoruz.Tedavi konusunda ise buradan bir yorum yapılması mümkün değil.Bu konuda en doğru kararı babanıızn klinik tablosu bilen ve muayenesini yapan doktor veya doktorlar vermelidir.

h*********** :

Merhaba ben adet gecikmesi yaşadım 13 gün ama leke geldi bir hafta sonra da kahve rengi leke geldi sonra kanamam başladı adet şansım yok ama test yaptım tek çizgi çıktı hamile olabilir miyim acaba


Cevap:

Test sonucunuz negatif yani gebelik yok.İlişki sonrasında normal normal adet kanaması olmanız da gebeliğin olmadığını gösterir.Adet tarihinizdeki gecikmenin başka nedeni olabilir.Bunun için bir kadın doğum doktoruna muayene olmanızda fayda vardır.

s************** :

Koagulasyon PT +    39.5    Sn     INR + 3.36             APTT + 47.4 Sn     Fibrinojen + 643 mg/dL     D-dimer, kantitatif +    1243 ng/ml Merhabalar bir yakınımın testidir.Bir süredir hastanelerdeyiz.Kendisin de koah, akciğer de, kalbin sıkıntılar var(65 yaş üstü)


Cevap:

Bu değerlerin çoğu yüksek.Bu da önemli  bir durum.Özellikle hematoloji bölümünde tedavisi sürdürülmeli.Pıhtılaşmayı engelleyen bir takım ilaçlar da kullanıyor olabilir.

?