Lökosit Esteraz İdrar Testi

Yayın Tarihi : 2019/04/20 12:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/27 13:09 •

Bu makalemizden lökosit esteraz idrar testinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, testin sonuçlarının ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Lökosit Esteraz İdrar Testi

Lökosit Esteraz Testi Nedir?

Lökosit esteraz, beyaz kan hücrelerini ve diğer enfeksiyon belirtilerini arayan bir idrar testidir.İdrar yolu enfeksiyonları tanısında tanıya yardımcı bir tahlildir. Lökosit esteraz, idrarda lökosit (WBC)  diğer adıyla da beyaz kan hücrelerinin bulunduğunu düşündüren bir maddeyi ortaya koyan bir tarama testidir. Lökosit esteraz testi pozitif çıkarsa idrar örneğinden ilave testler yapmak gerekebilir. Bu durumda lökosit varlığı ve enfeksiyonu gösteren diğer belirtiler açısından idrar örneği mikroskop altında incelenmelidir.

Lökosit Esteraz Testi Nasıl Yapılır?

Orta akım idrar örneği tercih edilir. Orta akım yöntemi, mikropların pen*s veya vajinadan idrar örneğine girmesini önlemek için kullanılır. İdrarınızı almak için, sağlık uzmanı size bir temizleme çözeltisi ve steril mendil içeren özel bir temizleyici kit verebilir. Sonuçların doğru olması için talimatların tamamını uygulayın.

İdrar örneği verdikten sonra hemen test edilir. Sağlık uzmanı, renge duyarlı bir ped ile yapılan bir yağ çubuğu kullanır. Yağ çubuğunun rengi, idrarınızda beyaz kan hücrelerinin olup olmadığını göstermek için değişir.

Lökosit Esteraz Testi Hazırlığı

Bu test özel bir hazırlık gerektirmiyor.

Lökosit Esteraz Testi Öncesi

Test, sadece normal idrara çıkmanızı gerektirmektedir. Sizi rahatsız edecek bir durum yoktur.

Lökosit Esteraz Testi Neden Yapılır?

Lökosit esteraz, idrarda beyaz kan hücrelerinin olduğunu gösteren bir maddeyi tespit etmek için kullanılan bir tarama testidir. Bu, idrar yolu enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelebilir.

Bu test pozitif ise, idrar beyaz kan hücreleri ve enfeksiyona işaret eden diğer belirtiler için mikroskop altında incelenmelidir.

Lökosit Esteraz Normal Değeri:

Negatif bir test sonucu normaldir.

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları farklı laboratuvarlar arasında biraz değişiklik gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı örnekleri test eder. Test sonuçlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Anormal bir sonuç, olası bir idrar yolu enfeksiyonuna işaret eder.

Aşağıdakiler, idrar enfeksiyonunuz olmasa bile testi anormal hale getirebilir:

  • Trikomonas enfeksiyonu (trikomoniyaz gibi)
  • Vajinal akıntı (kan veya ağır mukus akıntısı gibi)

Eğer idrar yolu enfeksiyonunuz varsa bile aşağıdakiler testi etkileyebilir:

  • Yüksek protein seviyesi
  • Yüksek düzeyde C vitamini

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?