Akciğer Kanseri Neden Erken Öldürüyor?
Akciğer kanseri; En çok bilinen ve maalesef sık görülen kanser türlerindendir. Gittikçe kirlenen çevre şartları, gittikçe sanayileşmenin kentlere yaklaşması ve artan sigara tüketimleri bu kanserin sık gündeme gelmesinde en büyük unsurlardır. Bunların yanında tabii ki genetik faktörler de rol oynamaktadır. Özellikle birinci derece yakında görülen akciğer kanseri, diğer kanserlerde olduğu gibi, sonraki nesillerde de risk anlamına gelmektedir.
Akciğer kanserinin en korkutucu yönü ise, genel olarak hastalığın kötü seyretmesi ve hayat kaybıyla neticelenmesidir. Akciğerler vücudun temizlenme mekanizmasıdır. Akciğerde temizlenen kan sayesinde vücudun dolaşımı kusursuz şekilde devam etmektedir. Ancak akciğerde meydana gelen hasarlar, başta kanın temizlenememesinden kaynaklı olarak, tüm vücutta aksamalar meydana gelmesi demektir. Ayrıca akciğerlerden geçen kan bütün vücudu dolaştığından, burada meydana gelen bir kanser hücresinin kolaylıkla tüm vücuda yayılması riskini de beraberinde getirir.
Akciğer kanseri; genetik ve daha çok çevre şartlarından etkilenme neticesinde oluşan bir hastalıktır. Özellikle sigara içen birçok insan, bu risk altındadır.
Göğüs ve prostat kanseri olan kişiler; teşhisten itibaren en az 7 yıl sağlıklı yaşayabiliyorken, akciğer hastaların teşhisten 6 ay sonra hayatlarını kaybediyor.
Ayrıca kişi sigaradan kaynaklı akciğer kanserine yakalanmışsa; daha pek çok kanser türlerine de yakalanma olasılığı, oldukça yüksektir.
Akciğer Kanserinden Nasıl Korunmalıyız?
Genetik faktörler değiştirilemez ancak erkenden alınan önlemlerle hastalık meydana gelmeden engellenir. Öncelikle risk grubunda olan kişiler kendini daha iyi korumalıdırlar.
Sigara tüketiminden kaçınılmalı, hatta pasif içici konumunda dahi olunmamalıdır. Sigara dumanı, ciddi metal ağırlıklıdır ve kan dolaşımına yük bindirir. Bu sebeple bırakın içici olmayı, sigara içilen ortama dahi devamlı maruz kalmak akciğer kanserinin başlıca sebeplerindendir.
Sık spor yapılmalı ve nefes egzersizleriyle desteklenmelidir. Bu sayede akciğer kapasitesi artırılmış ve hastalığa karşı direnç oluşturulmuş olur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.