Alerji Nedir? Alerji Tanısında Kullanılan Testler Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/05 15:39 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/22 10:56 •
Alerjik hastalıkların başlıcaları; alerjik astım, alerjik orta kulak iltihabı ve burun nezlesi(alerjik rhinit), egzama dediğimiz atopik dermatit, böcek sokmalarına karşı oluşan alerjiler, alerjik sinüzit, gıda alerjisi, alerjik göz nezlesi, ilaçlara karşı olan alerji, güneş alerjisi ve lateks alerjisidir
Alerji Nedir? Alerji Tanısında Kullanılan Testler Nedir?

Alerji Nedir?

Alerji vücudumuzun bağışıklık sistemi aracılığı ile, vücudumuza temas eden veya vücudumuza girmiş bazı yabancı etkenlere karşı gösterdiği hassas reaksiyondur. 

Alerjik hastalıklarının başlıcaları; alerjik astım, alerjik orta kulak iltihabı ve burun nezlesi(alerjik rhinit), egzama dediğimiz atopik dermatit, böcek sokmalarına karşı oluşan alerjiler, alerjik sinüzit, gıda alerjisi, alerjik göz nezlesi, ilaçlara karşı olan alerji, güneş alerjisi ve lateks alerjisidir. 

Bu hastalıklar tekrarlayıcıdır. Yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve performansı düşürür.. Hatta anaflaksi dediğimiz, ani ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir hastalığa yol açabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır. Çünkü dakikalar içinde gerçekleşen bir olay olup ani kriz gelişir. 

Alerjik hastalıklarda görülen belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Örneğin; ciltte oluşan bir alerjide, kaşıntı, kuruma kabarıklık, döküntü gibi bulgular vardır. Yine burun nezlesinde, burunda kaşıntı, akıntı, aksırık görülür.Hekimler alerji tanısı için bazı testlere ihtiyaç duyar. 

Alerji Tanısında Kullanılan Testler Nedir?

Alerjik hastalıklarda da erken teşhis tedaviye olumlu katkıda bulunur ve hastalığın duraklaması için de önemlidir.Bu sayede oluşabilecek krizlerin de önüne geçilmiş olur. Hastalığın belirli dönemlerde ve tekrar görülmesi, ailede de böyle bir alerjinin var olması, alerjenle temas sonucu ortaya çıkması, hastalığın tanısını kolaylaştıracaktır. 

Alerji durumunda kanda Ig E testi tanıda çok yardımcıdır.Bu antikorun (Ig E) kandaki varlığına bakılarak alerji tanısı konabilir. Bunun dışında alerjinin türüne göre ilave tahliller de yapılabilmektedir.

Gıdalarla deri testleri uygulanır. Bu uygulama genellikle özel hazırlanmış gıda alerjenleri ile yapılır. Ama bazen gıdanın doğal haliyle, yani taze gıda örnekleriyle de test yapılabilir. 

Atopik dermatit gibi bazı hastalıklarda ve alerji ilaçlarının (antihistaminikler) kesilemediği durumlarda deri testleri yapılması hekimlerce önerilmez.. Bu durumda gıda spesifik İg E tahlili uygulamak gerekir. Ancak yumurta ve süt alerjileri hariç, bu testler her zaman faydalı sonuçlar vermeyebilir. 

Diğer bir tanı yöntemi de eliminasyon (kaçınma) diyetidir.Hastadan alınan bilgilerle tespit edilmiş olan muhtemel sorumlu gıda veya gıdalar diyetten çıkartılır ve şikayetlerin devam edip etmediği kontrol edilir. Gıda alerjilerinde uygulanan en önemli tanı yöntemi ise maruziyet testidir Bu test acil müdahale koşullarının sağlandığı ortamlarda (hastane) ve tecrübeli alerji uzmanları gözetiminde yapılabilir. Tanı değeri çok yüksektir ancak tahlil sırasında alerji gelişme riski olduğu da bilinmeli ve gerekli önlem alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e***** :

Merhaba. Güneşe Karşı Alerjim Var ve Vücudum Kızarıyor, kabarıyor, kaşınıyor. Güneşe Çıkamıyorum. ne önerirsiniz ? :S


Cevap:

Bir cildiye uzmanına başvurun

?