Kan Uyuşmazlığı Bilimsel Olarak Nasıl Meydana Gelir?

Kan; tüm vücudun sağlıklı yaşaması için gerekli olan maddeleri hücrelere verirken, hücrelerde biriken zararlı maddeleri de uzaklaştırmak suretiyle vücudu canlı ve sağlıklı tutan yapılardır. Bir insanın vücudundaki tüm damarlar, dünyayı iki kez dolaşacak kadar büyüktür ve bu damarların içinden akan hayati sıvı, kandır. Böyle ifade edildiğinde insan vücudunun, ne kadar harika bir sistemle yaratıldığı gözler önüne seriliyor.
Kan Uyuşmazlığı Neden Olur?
Kan grupları, değişkenlik gösterir. Bu değişkenliğin temelinde, vücutta üretilen antijenler vardır. Bu antijenler sayesinde kişinin kan grubu belirlenir. Rh denilen ise, antijen D molekülünün vücutta bulunup bulunmamasına göre pozitif veya negatif olarak değerlendirilir.
Yeni dünyaya gelecek olan bebeğin kan grubu ve Rh değeri; anne ve babanın kan grubuna göre belirlenir. Ancak Rh pozitif geni, Rh negatif genine baskındır. Peki bunun anlamı nedir? Rh pozitif olan kişinin çocuğuna Rh pozitif özelliği vermesi demektir. Annenin kan grubu negatif baba pozitif olduğunda, bebek pozitif kan grubu baskın olduğundan pozitif olacaktır.
Bebek, anne karnında hayata hazırlanır ve gebelik süresince anne kanı ile beslenme ihtiyacını giderir. Ancak anne pozitif kan grubuna sahipken bebeğin negatif kanı, anne vücudunda pıhtılaşmaya sebep olur ki bu da hiç istenmeyen bir durumdur. işte kan uyuşmazlığının bilimsel açıklaması budur.
Özetle;
Kan uyuşmazlığı, anne adayının Rh negatif (Rh-) kan grubuna sahipken baba adayının Rh pozitif (Rh+) kan grubuna sahip olduğu durumlarda söz konusu olabilen bir durumudur.
Kan Uyuşmazlığında Sağlıklı Bebek Dünyaya Gelir mi?
Kan uyuşmazlığı belirlendiği takdirde anneye yapılan tedaviler neticesinde sağlıklı bebekler dünyaya getirilebilir.
Mordern tıp teklikleri sayesinde anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı görülse dahi doktor kontrolünde geçen hamilelik süreci ve doğum döneminde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Yorumlar
Yorum |
---|
Popüler Blog Yazıları
ESR Nedir ve Hangi Durumlarda ESR Yükselir? Globulin yüksekliği nedir? Globulin yüksekliği hangi durumlarda olur? ASO Testi Nedir? Ne gibi Durumlarda İstenir? Transaminazlar Hangi Durumlarda Artar? Düz Kas Antikoru Testi Nedir? PINNER Test (Pinner Test) Nedir? Pinner Test Ne Amaçla Kullanılır? Kırım Kongo (Kene) Tanısında Kullanılan Testler, Kene Testi ve Tanısı Gaita Tahlilinde Mantar (Maya) Görülmesi Nedenleri Nelerdir? Folik Asit (B9 Vitamini) ve Folik Asit Testi HIV Enfeksiyonu Sonrası Anti HIV Antikorları Ne Zaman Oluşur? AİDS (HIV) ELİSA Testleri Ne Zaman Sonuç Verir? HIV Şüphesinde En Hızlı Tanı Testi Nedir? Vardiyalı Çalışma Kanser Riskini Artırıyor

