WBC (Lökosit) Düşüklüğü: Lökopeni (Lökositopeni) nedir?

Yayın Tarihi : 2019/02/19 21:50 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/20 11:31 •

Beyaz kan hücreleri (WBC)  veya akyuvarlar olarak da bilinen lökositlerin kanda düşük miktarda olmasına lökopeni denir Lökosit değerlerinde düşüklük olması da bir çok kişide bir endişe yaratır..Lökopeni (lökositopeni) ile ilgili merak ettiğiniz konuları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

WBC (Lökosit) Düşüklüğü: Lökopeni (Lökositopeni) nedir?

Beyaz kan hücreleri: (Lökositler) Nedir?

Beyaz kan hücreleri aynı zamanda lökositler olarak da adlandırılır. Yunanca 'leuko' kelimesi beyaz, 'cyte' hücre anlamına gelir. Normal olarak, mikrolitre kan başına yaklaşık 7000 beyaz kan hücresi vardır. Bu sağlıklı yetişkin bireylerde toplam kan hacminin yaklaşık% 1'ini oluşturur.

Lökopeni Nedir?

Beyaz kan hücrelerinin normal değer aralıklarında  alt sınırın da altına düşmesine ise  lökopeni denir.

Lökositlerin Sınıflandırılması Nedir?

Lökositler, içindeki granüllerin varlığına göre sınıflandırılır. Granül olanlar granülositler, granül olmayanlar ise agranülositlerdir.

Granülositler

Granülositlere ayrıca polimorfonükleer lökositler (PMNL) de denir. Bunlar, hücre tarafından içeri alınmış (Fagozom) istilacı mikroplara etki eden, hücre zarına bağlı enzimler olan granüllere sahiptir.

Boyama özelliklerine göre adlandırılmış üç tip granülosit vardır:

Nötrofiller

Bazofiller

Eozinofiller


Agranülositler

Agranülositlere ayrıca mononükleer lökositler de denir ve sitoplazmalarında granül yoktur. Bunlar istilacı organizmanın öldürülmesinde yardımcı olan lizozom adıyla bilinen bazı azurofilik granüller içerir (evet granülleri yoktur demiştik ama bunlar bir enzim olmaktan ziyade bir organel olan lizozomlardır). Agranülositler lenfositlerimonositleri ve makrofajları içerir. 


Lökopeni Formları Nelerdir?

En yaygın lökopeni şekli Nötropenidir. Normal olarak, Nötrofiller toplam akyuvar sayısının yüzde 45 ila 75'ini oluşturur. Bunlar bağışıklık sisteminin en önemli ilk aşama savaşçılarıdır. Bakteriyel, fungal (mantar), viral ve paraziter enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumludurlar. Nötropeni bakteriyel enfeksiyon riskini arttırır. Durum erken tedavi edilmezse, hayatı tehdit eden enfeksiyonlara, septik şoka ve hatta ölüme neden olabilir.

Lökopeni ve Nötropeni Tanısı Nedir?

Tam bir kan sayımı, lökopeni ve nötropeni tanısında yardımcı olur. Yetişkinlerde nötropeni, mikrolitre (µL) kan başına 500 hücreden daha az mutlak bir nötrofil sayısı olarak tanımlanır. 1000 hücre / µL'den az sayım tehlikelidir ve enfeksiyon riskini artırabilir.

Lökopeni İle Nasıl Başa Çıkılır?

Lökopeni tedavisi buna sebep olan durumun nedenine bağlıdır. Örneğin, anti-kanser kemoterapisi gibi ilaçlar nedeniyle kemik iliği baskılanması varsa ilacı durdurmak, genellikle beyaz kan hücresi sayımında iyileşmeye neden olabilir. Nötropeni ayrıca kemik iliğini etkileyen radyasyon tedavisi ile de ilişkilidir. Terapi durdurulduktan sonra sayılar iyileşebilir. Bakteriyel veya fungal enfeksiyonlara bağlı lökopeni sırasıyla uygun antibiyotikler ve antifungallerle tedavi edilebilir. Lökopeniye neden olan genetik koşullara sahip olanlar, akyuvarların üretimini uyarmak için granülosit koloni uyarıcı faktöre (G-CSF) ve diğer kemik iliği kaynaklı büyüme faktörlerine ihtiyaç duyabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?