Anemi (Kansızlık) Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?

12.09.2018 11:27 | Güncelleme: 01.10.2018 10:26
Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesine anemi denir. Anemi diğer adıyla da kansızlık tanısında doktorlar bazı kan tahlilleri isteyip tanıyı koyarlar.Anemi tanısında en çok kullanılan tahlilleri aşağıdaki yazımızda ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.
Anemi (Kansızlık) Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?
A

Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesine anemi denir. Anemi tanısı düşünülen hastalara, hekimler tarafından çeşitli kan tahlilleri yaptırılır.

Anemi(Kansızlık) Nedir?

Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesidir. Anemi düşünülen hastalara, hekimler tarafından çeşitli tahliller yaptırılır:
Anemi düşünülen hastada ilk yapılması gereken test Hemogram(Kan sayımı)dır.Otomatik kan sayımı cihazları Hemoglobin (HGB), Hematokrit (HTC), Eritrosit sayısı (RBC), Eritrosit indeksleri (MCV, MCH, MCHC, RDW), Trombosit sayısı (PLT), Lökosit sayısı (WBC) ve Lökosit Formülü'nü çok kısa sürede ve büyük bir doğrulukla ölçebilmektedir.
Retikülosit sayısı da kan üreten kemik iliğinin çalışması hakkında fikir verir.Anemi tedavisinin takibinde retikülosit tahlili hekimler tarafından sık olarak istenmektedir. Retikülosit yüzdesinden daha çok mutlak retikülosit sayısı önemlidir.
Akut kanama, hemolitik anemi, tedavi altındaki demir eksikliği anemisi, folat eksikliği ve pernisiyöz anemilerde yüksek bulunabilir.
  
Ayrıca anemi tanısında aşağıda belirtilen tahliller de de önem taşımaktadır.
-Transferrin Reseptörü (sTfR);
-Ferritin,
-Total demir bağlama kapasitesi (TDBK) ,
-Serum demiri,
-Periferik Kan Yayması

Anemi tanısı veya şüphesi  olan hastalar, tercihen Hematoloji kliniklerinde muayene olup gerekli tahlillerini yaptırmalıdır.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

BDRYBGG | 10.08.2018 12:34

merhaba kan deglerlerimi degerlendirirseniz sevinirim, Kolay gelsinnFolatt4.49tng/mLtN(3.1 - 19.9)tnTSHt3.179tuIU/mLtN(0.34 - 5.6)tnDemir (serum)t20tµg/dLtL(60 - 180)tnDemir bağlama kapasitesit408tug/dLtH(155 - 355)tnAlanin aminotransferaz (ALT)t6.5tu/LtN(5 - 35)tnKreatinint.56tmg/dLtN(0.51 - 0.95)tnProtein (serum ve vucut sıvıları) (her biri)t7.6tg/dLtN(6.6 - 8.3)tnAlbümint4.36tg/dLtN(3.5 - 5.2)tnPeriferik yayma (formül lökosit) (manuel)tYapıldıtttnTam Kan (Hemogram)tttttnVitamin B12t189tpg/mLtN(126.5 - 505)tnFerritint1.9tng/mLtL(11 - 306.8)

Tahlil.Com | 10.08.2018 06:41
Belirgin olarak demir eksikliği bulgularınız var.Bu yönde tedavi olmalısınız
NUR | 02.08.2018 10:57

Demir v 38 µg/dL 50 - 170 nSerbest Demir Bağlama ^ 336 µg/dL 70 - 310 nTransferin Saturasyonu v 10.2 % 15 - 50nFerritin 14 µg/L 5 - 204nWBC ^ 11 10^3/µL 4.5 - 10nHGB 13.1 g/dL 12 - 16nBU sonuçlar ne anlamınageliyor doktor bey. ben emziryorum şu an ve 10 gün önce ağır grip geçirdim.

Tahlil.Com |
Demir eksikliği bulguları göze çarpıyor. Bu yönde tedavi olmalısınız.
asalet-eda_27 | 09.09.2017 09:28

WBC- 6.06 referans araligi 3.98- 10.04 x10^3/uL
RBC- 4.54 referans araligi 3.93- 5.22 x10^6/uL
HGB- 10.1 referans araligi 11.2 - 15.7 g/dL
HCT- 33.3 referans araligi 34.1- 44.9 %

Tahlil.Com | 14.05.2016 10:58

Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.
Bu yönde bir tedavi olmalısınız.
Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.
Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

pleiades1182 | 03.05.2014 10:53

Pazartesi kansizlik icin tahlil yaptirmaya gidicem ama tahlilde alkol ve nikotin gibi degerler çıkarsa diye korkuyorum yardimci olur musunuz

Tahlil.Com | 04.05.2014 07:17
Kansızlıkla ilgili testlerde alkol veya nikotinle ilgili tetkik yoktur..
delfine | 10.10.2012 03:58

Merhaba,
Aşağıdaki değerlerimi yorumlayabilirseniz sevinirim,
doktor sadece karacğier yağ.teşhisi koydu ama kansızlık da var gibi,
mch 25.7
hemoglobin 12.9
hematokrit 41.1
pct 0.19
plt 280
pdw 18,5

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Szie göre var ama bize göre yok:)
kubra-kardelen | 07.08.2012 06:56

tahlil sonuclarım sayın doktorum
mono0.9 (normal degerler 4.0-10.0)
wbc10.1 (0.1-0.8)
hgb9.8 (12.0-16.0)
hct31.1 ( 35.0-45.0)
mcv66.8 (80.0-94.0)
mch21 (27.0-31.0)
mchc31.4 (32.0-36.0)
rdw19.5 (12.0-15.59
demir serum 16 (60-180)
ferrittin8(10-120)
transferin satürasyonu4.09 (20-40)
demir baglama kapasitesi 375 (155-300)
sayın doktorum en kısa sürede bana acık tahmin verirmisniz cok rica ediyorum akdeniz anemisi testleri acıklanmadı daha

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Demir eksikliğine bağlı kansızlık bulguları gözleniyor.
nuriserdar | 28.07.2012 12:40

eşimin kan tahlili değerleri
hba2:4.7 (0-4)
hba:92.3 (94-99)
mcv:67.4 (80-96)
mch:21.8 (27-33)
mchc:32.4 (32-35)
çıktı. bu değerler anemi veya akdeniz anemisi betirtisi olabir mi? Parantez içindeki değerler normal değerleri belirtiyor.Teşekkürler.

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Hafif bir hba2 yüksekliği var eşinizin, Talasemi belirtisi olabilir. Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.
ozge8989 | 26.07.2012 11:17

RDW-CV degerimiz 17.3 çıktı .demir eksikligine baglı anemi tahlilimde çıktı.sizden yorumunuzu bekliyorum

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
RDW kan sayımında çalışılan parametrelerden biridir.Sizin değeriniz yüksek çıkmış, aşağıda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
http://tahlil.com/rdw-testi-nedir-neden-rdw-yuksekligi-gorulurbenim-rdw-degerim-yuksek-cikti/
eozdemir | 31.01.2012 07:24

ANORMAL ÇIKAN KAN VE İDRAR TAHLİL SONUÇLARIM DEĞERLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ŞİMDİDEN ÇOK TŞK EDERİM...

WBC H13,87
MCHC H35.93
PDW L16.33
NEU% H81.08
LYM% L 12.32
NEU# H11.25
CRP H 29.0
PH H5.0
LÖKOSİT ESTERAZ +

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
İdrar yollarında enfeksiyon olabilir
Tam Kan Sayımında HCT Nedir?
Tam kan sayımında HCT parametresi (Hematokrit)kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarını gösterir.Temel olarak kansızlık (anemi) araştırmasında istenen bir tahlildir.
Hematokrit Testi (hct) Nedir?
Hematokrit testi tahlil raporlarında,kısaltılmış şekli olan hct olarak gözükür.Kanda bulunan şekilli elemanların yüm kana orannın yüzdelik değer olarak ifadesini belirtmektedir.
Gaitada (dışkıda) yağ ne zaman görülür?
Gaita tahlilinde yağ görülmesi normalde olmaması gereken bir durumdur. Laboratuvar incelemesinde gaitada (dışkı) yağ görülmesi farklı nedenlere bağlı olabilir.Gaitada yağ görüldüğünde gastroenterolojik…
Aids Nedir? Aids Belirtileri, HIV Testi ve Tahlilleri Nedir?
AİDS, HIV Virüsü belirtileri, nasıl bulaştığı ve tanılarında kullanılan test yöntemleri sıkça merak edilmektedir.HIV test ve tahlilleri ideal olarak enfeksiyon hastalıkları kontrolünde planlanmalı ve…
Beta HCG Testi Değerlerinde Gri Zon Nedir? Beta HCG Değerleri ve Gebelik Haftası
Kanda yapılan Beta HCG testinde 6 mıu/ml ve üstü çıkan değerler gebelik lehine değerlendirilir.Ancak gri zon olarak da değerlendirilen bir ara değer vardır.Gri zon değeri ise 6 mıu/ml ile 24 mıu/ml arası…
Gaitada (Dışkıda) Parazit Taraması Nasıl Yapılır?
Özellikle bağırsakta yaşayan parazitlerin varlığı yapılan dışkı analizinde tespit edilebilir.Gaitada parazit taraması ideal olarak parazitoloji laboratuvarlarıında parazitoloji uzmanlarınca yapılmalı…
Kalp Kastalıklarının Tanısında Kullanılan Efor Testi Nedir?
Efor testi en çok koroner yetersizlik (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması amacıyla yapılır.Efor testini kardiyoloji uzmanları yorumlamalıdır.
Mikroskopik TESE Nedir?
Mikroskopik TESE, erkek üreme hücresi spermlerin üretildiği testis dokusunda sperm arama yöntemidir.
Alkalen Fosfataz (ALP) Testi Nedir? Alkalen Fosfataz Yüksekliği Neden olur?
Alkalen fosfataz, birçok dokularda bulunan bir enzimdir.Biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır.ALP yüksekliği görüldüğünde doktorlar bazı hastalıklardan şüphe etmektedir.
Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?
Roaccutane çoğunlukla gençlerin kullandığı güçlü bir sivilce (akne ) ilacıdır. Bu ilacı yazmak için Dermatoloji (cildiye) doktorları yetkilidir.
Total Bilirubin Testinin Normal Değerleri Nedir?
Bilirubin yüksekliğinde sarılık görüldüğünden , bilirubin sık olarak merak edilen bir biyokimya testidir.Total bilirubin testinin normal değerleri hem hastalar hem de doktorlar açısından son derece önemlidir.Normal…
PPD Testi (Tüberküloz Testi) Nedir?
PPD testi tüberküloz araştırılması için tarama testine verilen isimdir. PPD testi İngilizce kelimelerin ''Pürified Protein Derivative'' baş harflerinden adını almıştır.Türkçe karşılığı ise Saflaştırılmış…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com