Beta HCG Değerinize Göre Tahmini Gebelik Haftası Bilgisi

Yayın Tarihi : 2018/09/13 00:05 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 14:06 •

Gebe kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de kanda  gebelik testi yaptırıp Beta HCG değerlerini öğrendikten sonra tahmini gebelik haftalarını hesap etmektir. Bu konudaki yazımızın ilginizi öekeceğini umuyoruz.

Beta HCG Değerinize Göre Tahmini Gebelik Haftası Bilgisi

Beta HCG Nedir?

Beta HCG; gebeliğin ilk haftalarında devamlı miktarı artan ve bu sebeple gebeliğin belirlenmesinde kullanılan hormon testidir. İdrar ve kan testi ile belirlenen gebeliklerin referans parametresidir.

İdrarla Beta HCG Analizi

İdrarla belirlenen gebeliklerde de bu hormondur testin pozitif ve negatif olmasını sağlayan. Beta HCG ye duyarlı bir test oluşturulur ve değer yüksek çıktığında ikinci çizgi belirir.

Ancak Beta HCG değerinin idrarla görülmesi daha uzun vakit alır. Gebelik rahim kesesine indiğinde boşaltım sistemine Beta HCG hormonu dahil olur. Böylece yapılan idrarın içeriğindeki Beta HCG, gebeliği işaret eder.

Ayrıca idrar tahlilinde yanılma şansı daha yüksektir. Bu sebeple idrar tahlilinin pozitif çıktığında sağlıklı bir gebelik olduğundan emin olunması için mutlaka kan tahlili yapılmalıdır.

İdrar tahlilinde yanılma ihtimalini azaltmak için, sabah ilk idrarla tahlil yapılmalıdır. Uzun süre boşaltım kanalında kalan idrar, Beta HCG idrarın tamamına bulaşır ve testin doğru çıkma ihtimali böylelikle artar.

İdrar tahlilinde negatif çıktığında ise, henüz erken bir dönemde olabileceği unutulmamalı ve adet tarihi geçtiği takdirde birkaç gün sonra test yenilenmelidir.

Kanda Beta HCG Analizi

Gebeliği asıl belirleyen, hatta sağlıklı bir gebeliğin olup olmadığının ilk analizi Beta HCG testi ile belirlenir.

Sağlıklı bir gebelikte gün aşırı Beta HCG değerinin iki katına çıkması beklenir. Beta HCG değerine göre gebelik haftasının da değerlendirilmesi bu yolla mümkün kılınabilir.

Ancak çoğul gebeliklerde Beta HCG değeri daha hızlı bir yükselme gösterir. Yani gebeliğin çoğulluğu belirlenmediği sürece Beta HCG değerine göre gebelik daha büyükmüş gibi algılanabilir.

Bu sebeple kanla yapılan pozitif Beta HCG değeri ultrasonla teyit edilmelidir.

Gebe kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de kanda  gebelik testi yaptırıp Beta HCG değerlerini öğrendikten sonra tahmini gebelik haftalarını hesap etmektir.

Beta HCG değerinize göre tahmini gebelik haftasını öğrenmek ve bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş ve cevaplanmış  soruları görmek için tıklayınız...

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a********* :

39 yaşındayım . 7.03.2014 tarihinde beta HCG 652 çıktı. bugün yani tam iki gün sonra 1509 çıktı. daha önce iki kez dış gebelik geçirdiğim için endişelendim.bu artış normal midir? yoksa tam iki katı mı olması gereklidir?


Cevap:

Test düzeyindeki artış normaldir..

?