Yumurtlama İlk Adetten Ne kadar Sonra Olur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/24 14:18 •

Yumurtlama denen olay; kadının rahminde yumurtalıkların, gebe kalmaya müsait olmasıdır.

Yumurtlama İlk Adetten Ne kadar Sonra Olur?

Yumurtlama denen olay; kadının rahminde yumurtalıkların, gebe kalmaya müsait olmasıdır. Bu yumurtalar döllenmediğinde, rahimden dışarı atılır. İşte bu durum adet döngüsünü meydana getirir.

İlk adet görülmeye başlandığında, düzensizlik görülür. Bu durumda yumurtalıkların, henüz döllenmeye hazır olmadığı anlaşılır. Asıl yumurtlama adetten iki yıl sonra meydana gelir. Bundan öncesi, rahmin hazırlık dönemidir.

Yumurtlama Döngüsü Nasıl Meydana Gelir?

Memeliler, yumurta ve sperm oluşturup, bunları eşeyli üreme ile bir araya getirerek soylarını devam ettirir. Kadınlarda tek yumurta vardır. Bu yumurta büyük, tek ve hareketsizdir. Erkekte ise, tek seferde binlerce sperm oluşur. Bu spermler çok sayıda, küçük ve hareketlilerdir. Sperm, hareket kabiliyeti sayesinde kadın vücudundaki yumurtayı bulur ve döller. Bu durumda gebelik denilen olay meydana gelir ve yeni bir bireyin temelleri atılmış olur.

Kadında ergenlik döneminden sonra her ay bir yumurta olgunlaştırılır ve bu yumurtanın döllenmesi beklenir. Her adet döneminin ilk gününde de kullanılmayan yumurta vücut dışına atıldığı için, yeni yumurtanın olgunlaşma süreci başlar. Bu sebepledir ki; gebelik şüphesi veya durumuyla doktora gittiğinizde son adet tarihinizin ilk günü sorulur. Çünkü bu tarih kullanılmayanın atıldığı, döllenen yumurtanın ise ilk oluştuğu gün demektir.

Bir kadının ortalama iki adet dönemi aralığı 28 gün olarak hesaplanır. Tabii bu durum kişiden kişiye değişebilir. Ancak yumurtlama günü için en doğru hesaplama, standart adet aralığında yapılabilir. Yumurtanın olgunlaşma süresi ortalama 14 gündür. Bu günlerde yumurta, tam olgunluğa eriştiği için, döllenme yeteneği ve verimli bir döl oluşturma yeteneği çok yüksektir. Yani bu aşamada spermle karşılaşması, gebelik olarak sonuç verir.

Ancak bu günleri spermle karşılaşmadan geçiren yumurta, artık gittikçe fonksiyonunu kaybeder ve adet denilen döngü ile vücut dışına bırakılır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?