Kitap Okumanın Fiziksel ve Ruhsal Etkileri
2017-11-28 13:32:28 | Güncelleme 2017-11-28 13:32:28 |
Kitap okumak; çok desteklenen ve önerilen bir kişisel gelişim yöntemidir. Özellikle okullarda sıklıkla çocuklara kitap okumanın faydalarından bahsedilir. Ancak her ne kadar bu konuda sayısız destek olsa da, çoğu insan vakit darlığından şikayet ederek bu alışkanlığı kazanamaz ve kitap okumayan ebeveynler de maalesef bu alışkanlığı çocuklarına kazandıramaz.
Bu zamana kadar hep kitap okumanın psikolojik etkilerinden bahsedilmiştir. Oysa ki kitap okumak; sadece içeriğinde yazan bilgilerle insanları aydınlatmakla kalmayıp, çoğu zaman hormonlarını hatta motor hücrelerini dahi çalıştıracak kadar güçlü unsurlardır.
Kişi kitap okumakla farklı hayat tarzlarını benimser ve ufku genişler daha çok empati yeteneği kazanır. İnsanlara karşı daha dikkatli, daha anlayışlı davranmasının yanında, daha doğru karar verme yetisine sahip olur.
Özellikle olayların anlatıldığı kitaplarda kişilerin hayal gücü artar ve pek çok alanda öne çıkan parlak fikirlerin sahibi olmayı sağlar. Farklı bakış açıları, farklı sentez ve değerlendirmeler, özellikle iş ortamlarında hayati değer taşır. Daha çok kitap okuyan kişilerin kriz yönetme başarısı da önemli derecede artış gösterir.
Kitap okumanın fiziksel faydaları da olduğunu vurgularsak, kitaplarda geçen, kokusu ve tadı bilinen maddelerin insanların duyu organlarını çalıştırdığı ve kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir. Hatta fiziksel hareketi anlatan bölümler okunurken, motor hücreler olarak adlandırılan, insanların hareketlerini kontrol eden kasların dahi çalıştığını tespit eden çalışmalar mevcuttur.
Bu kadar zahmetsiz ve bu kadar faydalı bir faaliyeti alışkanlık haline getirmek tartışmasız çok önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki, çocukların ilk örnek aldıkları kişiler anne ve babalarıdır. Şayet siz okumaya gereken önemi verirseniz. Yeni nesil de şüphesiz kitap okumayı alışkanlık haline getirecek ve severek yapacaktır.

Yorumlar
Yorum |
---|