Antitiroglobulin Antikor Testi ve Antitiroglobulin Antikor Yüksekliği Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/02/13 02:05 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/19 12:33 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Tiroglobulin tiroid hormonlarını üretmek için kullanılan bir protein çeşididir. Tiroid hormonlarınızla ilgili bir sıkıntınız olduğunda tiroglobulin üretiminiz bozulabilir ve bu bozulmanın nedenini bulmak için Antitiroglobulin Antikor Testi yaptırmanız istenir. Bu makalemizden antitiroglobulin testi nedir, ne işe yarar, testin içerdiği riskler nedir ve test sonuçları ne anlama geliyor öğrenebilirsiniz.
Antitiroglobulin Antikor Testi ve Antitiroglobulin Antikor Yüksekliği Nedir?

Anti-tiroglobulin Antikor Testi Nedir?

Tiroid, metabolizmanızı kontrol eden hormonları serbest bırakan ve boynunuzda bulunan bir bezdir. Tiroglobulin de dahil olmak üzere bir dizi farklı protein üretir. Tiroid aktif tiroid hormonlarını üretmek için tiroglobulini kullanır.

Otoimmün bir durumunuz varsa, tiroglobulin üretiminiz bozulabilir. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun kendi sağlıklı hücrelerine saldıran antikorlar yarattığında otoimmün bir durum oluşur. Bağışıklık sisteminiz tiroide saldırdığında, genellikle tiroglobulini hedef alır. Bu, antitiroglobulin antikorları üretmesine neden olur. Doktorunuz, kan dolaşımınızdaki bu antikorların seviyesini kontrol etmek için bir antitiroglobulin antikor testi yaptırmanızı isteyebilir. Yüksek düzeyde bir otoimmün durumun belirtisi olabilir.

Neden bir antitroglobulin antikor testi yaptırmanız istenir?

Doktorunuz sizden antitiroglobulin testi yaptırmanızı isteyebilir, tabii tiroid bozukluğuna işaret eden şu gibi belirtileriniz varsa :

  • Yorgunluk
  • Açıklanamayan kilo alımı
  • Kabızlık
  • Kuru cilt

Ayrıca, tiroid beziniz büyüdüğünde meydana gelen bir durum olan guatrınız varsa, doktor bu testi yaptırmanızı isteyebilir . Ayrıca Graves hastalığı veya Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün bir rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorlarsa da bu testi isteyebilirler. Bozuk tiroid fonksiyonunu kontrol etmelerine yardımcı olabilir.

Teste nasıl hazırlanmalısınız?

Bir antitroglobulin antikor testi için, kan aldırmanız gerekir. Doktorunuz size nasıl hazırlanacağınızı söyleyecektir. Testi yaptırmadan birkaç saat önce bir şey yiyiyp içmekten kaçınmanızı isteyebilir. Ayrıca, test sonuçlarınıza veya kan alımına müdahale edebilecek bazı ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir. Örneğin, kan inceltici varfarin veya multivitaminler bile almamanızı isteyebilir.

Doktorunuza, reçeteli ve reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları söyleyin. Doktorunuzla konuşmadan önce ilaçlarınızı almayı bırakmayın.



Antitiroglobulin Antikor Testi Nasıl Uygulanır?

Bir hemşire veya laboratuvar teknisyeni kanınızı klinik bir ortamda alacaktır. Muhtemelen kolunuzdaki bir damardan kan almak için küçük bir iğne kullanacaklardır. Kanınızı bir tüp içinde toplayıp test edilmeleri için laboratuvara göndereceklerdir. Doktorunuz test sonuçları çıktığında size bildirecektir.

Testin riskleri nelerdir?

Çoğu insan için, bu test minimum risk içerir. Tüm rutin kan testleri minimum riske sahiptirler. Örneğin, kanınız alınırken rahatsızlık hissedebilirsiniz. İğne giriş yerinde biraz ağrı, zonklama veya morarma olabilir. Hemşire veya teknisyen kanınızı almada sorun yaşarsa, iğneyi birden çok enjekte etmesi gerekebilir.

Diğer riskler şunlardır:

  • Baş dönmesi veya bayılma
  • İğne giriş yerinde aşırı kanama
  • hematom olarak bilinen cildinizin altındaki kan birikimi
  • Derinizde kan alımı sırasında kırılan bir iğnenin yol açacağı bir enfeksiyon
  • flebit olarak bilinen damar iltihabı

Çoğu insan için, testin potansiyel faydaları risklerden daha ağır basmaktadır.

Test sonuçları ne anlama geliyor?

Bu test için normal sonuçlar " negatiftir.” Negatif sonuçlar alırsanız, bu, kanınızda antitiroglobulin antikorlarının bulunmadığı anlamına gelir. Kanınızda az miktarda varsa, aşağıdaki gibi bazı sağlık sorunlarının bir işareti olabilir:

  • Tip 1 diyabet
  • Pernisiyöz anemi, B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan kırmızı kan hücrelerinde bir düşüş
  • Eklem iltihabı ve deri sertleşmesi gibi kollajen damar hastalıkları
  • Tiroid kanseri

Antitiroglobulin Antikor Yüksekliği Nedir?

Kanınızda yüksek miktarda antitiroglobulin antikorunuz varsa, Graves hastalığı veya Hashimoto tiroiditi gibi ciddi otoimmün bozukluğun bir işareti olabilir.

Bazı durumlarda, herhangi bir spesifik komplikasyon olmaksızın kanınızda antitiroglobulin antikorları olabilir. Bu antikorlar için pozitif bir sonuç alırsanız ve doktorunuz sebebini belirleyemezse, ortaya çıkan sağlık sorunları için sizi kontrol etmek isteyebilirler.

Doktorunuz testinizin sonuçlarını anlamanıza yardımcı olabilir. Bundan sonraki önerilen takip adımlarınız teşhisinize bağlı olacaktır. Örneğin, ek testler veya tedavi seçenekleri önerebilirler. Test sonuçlarınız, durumunuz ve sonraki adımlarınız hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

 Kaynak: https://www.healthline.com/health/antithyroglobulin-antibody

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?