Tiroid Testleri (TSH,T3,T4) Nasıl Yorumlanır?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 21.12.2018 11:40 | Yazar: Dr. Cem Argun
Tiroid testleri tiroid bezi hastalıklarının tanusunda sıkça kullanılır. Bu testler alınan kan örneğinden biyokimya laboratuvarlarında yapılan hormon testleridir.Çoğunlukla endokrinoloji  ve/veya dahiliye uzmanlarınca yorumlanmaktadır.
Tiroid Testleri (TSH,T3,T4) Nasıl Yorumlanır?
A

Tiroid testleri tiroid bezi hastalıklarının tanusunda sıkça kullanılır. Tahlil.com'a tiroid testlerinin yorumlanmasına dair sıkça sorular geliyor.Tüm okuyucularımızın anlayacağı bir dille tiroid testlerinin nasıl yorumlandığına dair bir kılavuz hazırladık. Tiroid bezi hastalıklarının tanısında, sık olarak çalışılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH’dır.

TSH Nedir?

TSH testi İngilizce Thyrotrophin-Stimulating-Hormone kelimelerinin ilk harflerinden adını almıştır.Türkçe anlamı ise Tiroid Bezini Uyaran Hormon'dur. 
TSH hormonu, beynimizde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanır. Bu hormonun vazifesi ise tiroit bezinin fonksiyonlarını kontrol etmektir. TSH, tiroit bezini tiroit hormonu üretmek amacıyla uyarmaktadır.

Kanda TSH hormon seviyesi aynı zamanda  triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) hormonlarının salınımı üzerine de etki göstermektedir.

Serbest T3 ve Serbest T4 Nedir?

Tiroid bezi; boynun önünde adem elmasının altında yer alan bir salgı bezidir.Tiroid bezi TSH hormonunun etkisiyle çişlev görür ve T3 ve T4 hormonlarını üretir. Tiroid hormon testleri T3 ve T4’dür.
ST3; triiyodotironin kelimesinin kısaltılmışıdır.3 iyot içeren tironin molekülüdür.
ST4 ise tetraiyodotironin kelimesinin kısaltılmışıdır.4 iyot bulunduran moleküldür.

Tiroid Testleri Nasıl Yorumlanır?

TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir. TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.
T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması ise tiroid bezinin fonksiyonlarının normal olmadığını gösterir.
Hipertiroidi tanısı için kanda tiroid hormonlarına (T4 ve T3) ve TSH düzeyine bakılır.

Kanda T4 ve T3 düzeyleri yüksek, TSH ise düşük bulunursa hipertiroidi teşhisi konur. TSH düzeyinin normalin üstünde çkması halinde ise  hipotiroidi düşünülür.
Serbest T4 düzeyi ise kanda düşük bulunur. Serbest T4 düzeyi düşük, TSH düzeyi yüksek bir hastada ise belirgin hipotiroidi vardır. Ancak sadece TSH testinin yüksek fakat T4 ve T3 düzeylerinin normal olduğu durumlara ise subklinik hipotiroidi denir. Bu durum da önemsenmeli ve hasta tedavi edilmelidir.
TSH testi sonuçları çok önemlidir. Hipertiroidi ve  hipotiroidide ilk bozulan ve tedavi sonrası son düzelen TSH testidir. Bu nedenle,tiroid bezi hastalıklarında tanı koymada en değerli test TSH’dır.

Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorları da tiroid bezi hastalıklarında önemli olan testlerdir. Bu antikorların yüksek olması tiroid bezi hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir.
Otoimmün hastalıklarda, insan vücudu kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermektedir. Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen bu otoimmün hastalıkta, tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımındaki basamaklarda kullanılan protein yapısındaki tiroglobulin (TG) ve enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.  
Bağışıklık sistemi bu yapılara savaş açar ve onları yok etmek için antikor salgılar. Bu nedenle bu  hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden yüksek olarak bulunur. Hipotiroidi tablosuyla seyreder.

Diğer otoimmün hastalıklar hipertiroidiye neden olan Graves Hastalığı ve geçici tiroidite sebep olabilen sessiz tiroidittir. Bu üç otoimmün hastalık aynı anne babanın farklı çocukları gibidir ve yıllar içinde birbirine dönüşebilirler. Yani daha önce hipertiroidi olan birisinde yıllar sonra hipotiroidi gelişebilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

hu ma | 30.11.2018 02:20

Merhaba ,nT3: 3,56 T4 : 0,86 TSH : 6,06 Yorumlamanızı rica ederim. Sizce HAŞHİMATO olabilir mi?n

Tahlil.Com | 01.12.2018 04:40

Tahlil sonucunuzu değerlendirdik.TSH hormonu değeriniz yüksek.TSH yüksekliği olması hipotiroidi sorununuz olabileceğini düşündürüyor.Yani tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir.Hashimato hastalığıda bu durumda etken olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....

 

 

eda-goddesx | 21.11.2018 04:08

ilk yaptırdığım test t3 1.19 referans ağırlıgı 0.80 2.18 nt4 8.22 4.50 13.52 nths 1.775 nikinci yeni test t4 0.84 0.61 1.03 nths 2.22 0.38 5.33nilk teste doktor normal demişti hipertroid yokmu normal mi test?

Tahlil.Com | 01.12.2018 04:41

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik veya sapma görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

gulsukru | 14.11.2018 01:42

TSH: 3.0642 Serbest t3 : 2.84 Serbest T4 :0.97 .Yorumlar misiniz

Tahlil.Com | 14.11.2018 03:04

Bizlere sorduğunuz tahlilleri inceledik, Tahlil sonuçlarınız normal.Herhangi bir problem veya sorun görülmüyor tahlil sonucunuzda.

fatma__ugur_42 | 09.11.2018 02:54

yaşım 31nT4 0.691nTSH 48.99

Tahlil.Com | 12.11.2018 04:36

TSH hormonu testiniz oldukça  yüksek.Tiroid beziniz yavaş çalışıyor olabilir.
Bu durumda daha ileri tetkik, muayene  ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

TSH ve tiroid testlerinin yorumlanmasına dair bilgiler....

 

 

ysfkrn00 | 07.11.2018 02:06

Kan tahlilimde serbest t4 1,16 çıkmıştır. Aile hekimim dahiliye'ye yönlendirdi. Ultrason sonucu tiroid glandı sağ lob 47x18x15 mm, sol lob 38x16x9 mm boyutlarındadır. İsthmus kalınlığı 2 mm dir. Her iki lob ve isthmus parankimi heterojen olup, net sınır veren kistik ya da solid nodül saptanmamıştır. Bu ne anlama gelmektedir ? Her hangi bir problem var mıdır ? 22 yaşında erkek bireyim.

Tahlil.Com | 12.11.2018 10:06

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik veya sapma görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

Ayse_0735 | 01.11.2018 07:42

Yaş 54 - Serbest T4 (FT4), 0.51, ng/dL 0.61-1.12

Tahlil.Com | 05.11.2018 12:13
Tek başına Serbest T4 değerindeki hafif bir düşüklük çok anlam ifade etmez.TSH ve Serbest T 3 değerleriniz normal ise kayda değer bir sorun olduğunu düşünmüyoruz.
mehmet-taser | 24.10.2018 03:00

Bebegimiz 14 günlüktür.Tsh, 11,42 dir.T4, 1,1 dir. 24 ekim sonucudur. 18 ekimde tlTsh,8,42 dir.T4, 1,42 dir. SONUÇ olarak nedir

Tahlil.Com | 25.10.2018 12:03
Bebekteki TSH yüksekliği bir tiroid bezi hastalığını gösteriyor.Bebekte muhtemelen hipotiroidi bulunmakta.Doktorunuz bu yönde takşp ve tedavi planlayabilir.
cerenkara4 | 19.09.2018 08:17

Serbest T3t 4.0t pg/mLt 2.28 - 4.00t nSerbest T4t 0.75t ng/dLt 0.60 - 1.25t nTSHt 2.77t mU/mLt 0.38 - 5.33 yardımcı olur musunuz?

Tahlil.Com | 24.09.2018 04:50

Bizlere sorduğunuz tahlilleri inceledik, Tahlil sonuçlarınız normal.Herhangi bir problem veya sorun görülmüyor tahlil sonucunuzda.

cerenkara4 | 19.09.2018 08:16

Merhaba bugün aldığım sonuçlar:Serbest T3t 4.0t pg/mLt 2.28 - 4.00nSerbest T4t 0.75t ng/dLt 0.60 - 1.25nTSHt 2.77t mU/mLt 0.38 - 5.33 yardımcı olur musunuz?

Tahlil.Com | 24.09.2018 04:50

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik veya sapma görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

Vera | 17.09.2018 08:32

Yas 29nST3 2.74 (2.3-4.2)nST4 1.07 (0.89-1.76)nTSH 3.56 (0.35-5.5)nTSH yüksekliğinin birçok sıkıntı ve belirtisini yaşıyorum lütfen yorumlar misiniz ?n

Tahlil.Com | 24.09.2018 09:58
TSH değeriniz normal sınırlarda.Şikayetleriniz var ise yine de bir endokrinoloji uzmanına başvurup muayene olabilirsiniz.
DAHA FAZLA GÖSTER
Tiroid Testleri (TSH,T3,T4) Nasıl Yorumlanır?
Tiroid testleri tiroid bezi hastalıklarının tanusunda sıkça kullanılır. Bu testler alınan kan örneğinden biyokimya laboratuvarlarında yapılan hormon testleridir.Çoğunlukla endokrinoloji …
VDRL Testi Nedir?
VDRL testi,sifilis yani frengi hastalığı  tanısında kullanılan bir testtir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kandan veya beyin omurilik sıvısından alınan numuneyle ELİSA veya latex yöntemiyle…
Kan Tahlili Nedir? Doktorlar Hangi Kan Tahlillerini En Çok İster?
Kan tahlili hasta muayenesi sonrası hekimlerin başvurduğu vazgeçilmez tahlillerin genel adıdır.Doktorların en çok istediği tahliller ve bu tahlillerin kullanıldığı sağlık sorunları hakkında…
Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri
Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG  testleri kabakulak hastalığı tanısında kullanılan ELİSA testleridir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kandan alınan örnekle serolojik yöntemler…
İyi Huylu Kolesterol(HDL) Nedir? HDL Nasıl Yükseltilir?
İyi kolesterol (HDL) kanımızda bulunan yağlardan biridir. HDL damar sertliğine karşı koruyucu bir yağ olduğu için yüksek değerlerde olması istenmektedir.Bu yazımızda iyi huylu Kolesterol olan…
Kadınlarda Yapılması Gereken 10 Tahlil Nedir?
Uzmanlar kadınların öncelikli olarak yaptırmasını önerdikleri 10 tahlili belirlemişler. Sağlıklarına düşkün olan kadınların doktorlarına da danışarak yaptırmaları önerilen ve…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com