Astım Hastaları Spor Yapabilir

Yayın Tarihi : 2018/07/10 14:08 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/10 00:49 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Astım çoğunlukla alerji kökenli bir hastalıktır.
Astım Hastaları Spor Yapabilir

Astım; alerji kökenli bir hastalıktır. Kontrol altına alınmadığında kişi çabucak yorulur, nefes nefese kalır ve bu durum hareketlerini kısıtlar. Bu sebeple astım hastalığı bulunanlar çocukluktan itibaren beden eğitimi derslerine alınmamakla başlayan süreçleri, ilerleyen yaşlarda da hiç spor yapmayan bir birey olarak karşımıza çıkar.

Astım kronik bir hastalıktır ve iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hayat boyu devam eder. Ancak bu demek değildir ki, bu insanlar hiçbir zaman aktif hareket edemezler. Astım, geçmese de kontrol altına alındığında, doğru tedavi uygulandığında günlük hayatı kesintiye uğratmaz ve astımlı kişiler istedikleri gibi spor yapabilirler. Bu durumun örneği, onlarca milli sporcunun astımı olduğu halde müsabakalar kazanmalarıdır. 

Astımda doğru tedavi, en önemli aşamadır. Zaten doğru tedavinin içerisinde düzenli sporun da yeri vardır. Özellikle yüzme, göğüs kaslarını güçlendiren bir spordur. Bu sayede astım hastalarının daha konforlu bir hayat sürmelerinde vazgeçilmemesi gereken sporlar arasındadır. Ancak dikkat edilmesi gereken, yüzülen havuzun klor ve kimyasal miktarıdır. Bu miktarın hastayı rahatsız etmeyecek düzeyde olması ve solunumuna zarar vermemesi son derece önemlidir. Bu sebeple havuz seçimi doğru yapılmalıdır.

Polen alerjisi de olan astım hastaları dahi spor yapabilirler. Bu kişilerin dikkat etmeleri gereken husus ise, polen dönemlerinde yani mevsim geçişlerinde sabah erken saatlerde ve rüzgarlı havalarda açık havada spor yapmamaktadır. Çünkü bu zamanlar polenler daha çok havada uçuşur ve rahatsızlık verir.

Astım hastalarının spor yapamayacağı algısını ilk önce okullarda aşmak gerekir. Öğretmen gözetiminde çocuk derse dahil edilmeli ve takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, doğru tedavi alan astım hastası, hareketten kaynaklı rahatsızlık yaşamaz. Eğer beden eğitimi derslerinde çocuğun nefes nefese kaldığı, çabuk yorulduğu görülürse doktora yönlendirilmelidir. Bu durumun yapılan spordan değil, yanlış tedaviden kaynaklandığı ihtimali atlanmamalıdır. Aksi takdirde özellikle çocuk yaşlarda oyunlardan soyutlanmak, oyunlara alınmayan, asosyal ve zamanla öz güvensiz ve sağlıksız bireyler meydana getirilmiş olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?