Avukat Kerem Argun, Kürtaj Hakkında Merak Edilenleri Tahlil.com Okurları İçin Değerlendirdi

Yayın Tarihi : 2017/11/14 11:50 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/21 09:42 •

Tahlil.com'a hamilelik korkusu veya endişesiyle özellikle kadın ziyaretçilerimizden  bir çok soru geliyor.

Avukat Kerem Argun, Kürtaj Hakkında Merak Edilenleri Tahlil.com Okurları İçin Değerlendirdi

Tahlil.com'a hamilelik korkusu veya endişesiyle özellikle kadın ziyaretçilerimizden  bir çok soru geliyor.
İstenmeyen gebelikleri kürtaj ile sonlandırmak isteyen okurlarımız bu konudaki hukuki süreç hakkında da bilgi almak istiyorlar.
Tahlil.com avukatı Kerem Argun istenmeyen gebeliklerde kürtaj hakkında merak edilenleri okurlarımız için değerlendirdi.

KÜRTAJIN YASAL SÜRESİ Nedir? 

Türk Hukukunda yasal kürtaj (kanundaki ismi ile rahim tahliyesi) süresi 10 haftadır. Bunun tek istisnası; kadının mağduru olduğu cinsel bir suç (örneğin, tecavüz) sonucunda hamile kalmasıdır. Bu halde, kadının rızası varsa kürtaj süresi 20 haftaya yükselmektedir. (TCK m. 99/6) 

10 Haftalık hamilelikten sonra tıbbi zorunluluk bulunmayan hallerde, annenin rızası dahi olsa kanunen kürtaj yapılamaz. (TCK m.99/2) 

Batı Avrupa ülkelerinin çoğunda, isteğe bağlı gebelik sonlandırılması 12 hafta, İngiltere ve Amerika’da ise 24 haftadır. 

GEBELİĞİN 10. HAFTASINDAN SONRA KÜRTAJ MÜMKÜN MÜDÜR? 

Gebelik süresinin 10 haftadan fazla olduğu durumlarda kürtaj ancak gebelik, annenin hayatını tehdit ettiği veya edeceği veya doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde (örneğin, çocuğun down sendromu ile doğacağının anlaşılması), doğum ve kadın hastalıkları uzmanı ve ilgili daldan bir uzmanın gerekçeli raporları ile mümkündür. 

YASAL OLMAYAN KÜRTAJIN CEZASI 

Sonuç olarak, tıbbi zorunluluk bulunmayan hallerde, 10 haftasını doldurmuş bir ceninin kürtaj yoluyla düşürülmesi, annenin rızası olsa dahi suç kabul edilmektedir. Bu suçun gerçekleşmesi halinde, kürtajı yapan yani çocuğu düşürten kişi kanun gereği 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile çocuğun düşürtülmesine rıza gösteren kadın ise 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.  

GEBELİĞİN SONA ERDİRİLMESİNDE İZİN 

Yasal Kürtajın yapılabilmesi için, ön koşul gebe kadının izninin alınmasıdır. Gebe kadının küçük yani 18 yaşın altında olması halinde, kendisinin rızası ile birlikte velisinin (anne, baba) de ayrıca izni gerekmektedir. Vesayet altında bulunup da reşit veya akli melekeleri yerinde olmayan kişilerde ise reşit olmayan kişinin ve vasisinin rızası ile birlikte sulh hâkiminin izin vermesi gerekmektedir.  

EVLİLİK İÇİNDE KÜRTAJ- EŞİN RIZASI 

Nüfus Planlaması Hakkında Kanun 6.maddesi gereğince, kürtaj olmak isteyen kadın evli ise, eşinin rızası gerekmektedir.  

18 YAŞIN ALTINDAKİ KİŞİLERİN KÜRTAJI, SAĞLIK KURUMU TARAFINDAN ADLİ MERCİLERE BİLDİRİLİR Mİ? 

Bu sorunun cevabı kürtaj için başvuruda bulunan gebenin 15 yaşını tamamlamış olup olmadığına göre değişmektedir.

18 Yaşın altındaki resmi nikahı olmayan gebeler; kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanlar (gebelikte rızası olsun veya olmasın),                   
15 yaşını tamamlamış olanlar ise, gebe kalınmasında cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise sağlık kurumu tarafından adli mercilere bildirilmektedir. 

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
a*************** :

Merhabalar sevgilim büyük ihtimalle gebe. .İstenmeyen bir gebelik. Kürtaj olmak istiyor. Fiyatları kaçla kaç arasında değişiyor acaba? Ve reşit olmadığı için ailesinin izni gerekiyor. Izin kağıdını Evde imzalatıp kağıdı götürebilir miyiz yoksa velinin de hastanede bulunmasi zorunlu mu?


Cevap:

Bu durumda yapılacak tek bir şey var. Kadın doğum uzmanına başvurmak gerekli bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. 

d*************** :

Merhabalar, 20 yaşındayım ve büyük ihtimalle gebeyim.İstenmeyen bir gebelik bu çünkü henüz üniversitedeyim.Kürtaj olmak istiyorum.Hesaplamalarıma göre 5-6 haftalık.Hangi hastane ve kuruluşlarda yaptırabilirim ve yaptırırken herhangi bir sorunla karşılaşmam mümkün mü?Bunun için ne yapabilirim?


Cevap:

Bu durumda en doğrusu sosyal güvenceniz var ise,bir devlet kuruluşuna başvurup durumunuzu anlatmanız.Eğer bu işi ücret ödeyerek yaptırmak istiyorsanız da özel bir hastanenin kadın doğum ünitesine başvurabilirsiniz.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?