Bebeğinizle Konuşun!
Her canlı kendi dilinde konuşarak, etkileşim sağlar. Konuşmanın en gelişmiş hali ise, insanlardadır. Diğer canlılara oranla birbirleri ile en etkileşim halinde olan ve gerek psikolojik, gerek fizyolojik olarak buna en çok ihtiyaç duyan tür de insanlardır.
Konuşma, anlama ve anlaşılma ihtiyacı doğumdan itibaren başlar. Çünkü bebek, ileride konuşacağı dille ne kadar erken tanışırsa, o kadar erken öğrenir ve o kadar aktif kullanma yeteneğine sahip olur.
Özellikle ilk defa ebeveyn olan kişiler, en çok bebeğini anlayamamaktan yakınır. Yeni doğan bebeğin her ihtiyacını ağlayarak belirtmesi bunun en önemli göstergesidir. Bir bebek ağlıyorsa; bir yeri ağrıyor, tuvaletini yapıyor, acıkmış hatta sıkılmış dahi olabilir. Yani sebep ne olursa olsun sonuç ağlamaktır ve ebeveyn sebebini bilmediği için herşeyi denemek zorundadır. Düşünün ki, hayat boyu bu sirkülasyon böyle olsa işler ne kadar zor olurdu. Bu sebeple dil gelişimi önemli bir meseledir.
Sadece fiziksel ihtiyaçlar değil, psikolojik ihtiyaçlar için de konuşmak en güzel araçtır. Aile arası iletişimin sağlıklı olması bireylerin sağlıklı psikolojide yetişmesini sağlar. Aileye yeni katılan birey bebek olsa dahi bir kişiliğe sahiptir. O nedenle bebek veya çocuk yaşta bireylerle konuşulmalı, sohbet edilmelidir. Anlamıyor nasıl olsa diye bebeklerle konuşmamak oldukça hatalı bir davranıştır.
Dil Öğrenme Süreci Nasıl İşler?
İnsanlar dil öğrenme sürecini ortak bir yolla ilerletir. Bebek de olsa, ileri yaşta yeni bir dil öğrenen insan da olsa, aynı süreçlerden geçer.
Sesler dinlenir,
taklit edilir,
anlamlandırılır ve nesnelerle ilişkisi kurulur,
kuralları öğrenilir,
telaffuz edilir
günlük olarak kullanılır ve etkisi tartılır.
Bu sistemle bakıldığında, doğduğundan itibaren bebeğinizle konuşmanız, onun sesleri dinleme oranını artırır. Bu aşama ne kadar hızlı geçerse sesleri taklit etme ve bir sonraki unsurlar da sırasıyla daha hızlı aşılıır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|