Çocuklarda Güneş Kremi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2019/05/26 10:11 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 05:26 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Tatil denince ilk akla gelen güneşlenmek ve yüzmektir. Ancak bu faaliyetleri yaparken güneşten yeteri kadar D vitamini alırken; fazla ışığına maruz kalarak yan etkilerinden de korunmak gerekir.

Çocuklarda Güneş Kremi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tatil denince ilk akla gelen güneşlenmek ve yüzmektir. Ancak bu faaliyetleri yaparken güneşten yeteri kadar D vitamini alırken; fazla ışığına maruz kalarak yan etkilerinden de korunmak gerekir.

Özellikle çocukluk çağından itibaren güneşe fazla maruz kalan kişilerin yetişkinlik dönemlerinde daha fazla cilt kanserine yakalandıkları görülmüştür. Henüz kendilerini koruma yetisinde olmayan çocukları korumak ise ebeveynlerine düşmektedir. Her konuda çocuğuna titizlikle yaklaşıp en sağlıklı ürünleri tercih eden aileler; güneş kremi konusunda da hassas davranmalıdırlar.

Güneş Kreminin Kimyasal İçeriğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş kreminin koruma segmenti yüksek olmalıdır. Hem UVB hem UVA ışınlarına karşı koruyucu özellikte olmalıdır.

Koruma faktörü 15 - 50 arası olmalıdır. 50 üzeri korumalarda bebekler için uygunluğuna dair ikna edici araştırmalar henüz yapılmamıştır.

Paraben ve oksibenzon maddeleri hormon içeriklidir ve bebeğin büyüme ve gelişmesini doğrudan etkiler. Bu sebeple güneş kremlerinde bu maddelerin olmadığından emin olunmalıdır.

Titanyum ve çinko oksit içerikli kremler yüz bölgesine uygulanmamalıdır. Bu bölgeler hassastır ve cilt lekelerine sebep olabilir.

Suya dayanıklı olmalıdır.

Güneş Kremini Uygularken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle 6 aydan daha büyük bebeklere güneş kremi kullanılmalıdır. Daha küçükler için uygun değildir.

Bazı bebekler alerjendir. Vücutları kimyasallara çok çabuk tepki gösterebilir. Bu sebeple güneşten vücudu korumak için güneş kremleri tercih edilebilir ancak; yüz, kulak, burun gibi ince derili, hassas yüzeyler için bu riski almamak gerekir. Ayrıca yüze uygulanan kremler daha ileri yaşlarda kalıcı cilt lekelerine de sebep olabilir. Yüz koruması için daha çok geniş şapkalar tercih edilmelidir.  

Göz, dış ortama açık bir organ olduğundan; tehlikelere karşı da her zaman daha dirençsizdir. Bu sebeple güneş kreminin göze temasından kaçınılmalıdır. Özellikle bebekler 2 yaşına kadar hijyenin farkında olmayarak ellerini gözlerine, ağızlarına götürebilir. Bu yolla eline sürülen güneş kremini yutabilir veya gözlerinin yanmasına, kızarmasına, tahriş olmasına sebep olabilirler. Bu sebeple bebeklerin ellerine de güneş kremi sürmek doğru değildir.

Güneş kremi; güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmelidir. Her iki saatte bir yenilenmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki; iki saatten fazla güneşe maruz kalmak yanmanın dışında başka sağlık sorunları da ortaya çıkarabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?