Beta HCG Testi

Yayın Tarihi : 2022/11/22 10:22 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/04 11:31 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Beta HCG testi gebelik tanısında kullanılan temel testtir. Bu yazımızda Beta HCG testinin anlamı, Beta HCG testinin nasıl çalıştığı, neden yapıldığı, normal değerleri ve test sonucunun nasıl yorumlanacağı konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Beta HCG Testi

Beta HCG Testi Nedir?

Beta HCG ( Human Chorionic Gonadotropin) bir hormondur. Türkçe karşılığı ise Beta İnsan Koryonik Gonadotropin'dir. Beta HCG hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilen ve buna bağlı olarak da  kanda bulunan bir hormondur. Hamileliğe spesifik olarak kanda oranının yükselmesi sebebiyle Beta HCG testi hamileliği( gebeliği) teşhis etmek amacıyla doktorlar tarafından tercih edilen bir kan testidir. Bu test gebelik nedeniyle adet gecikmesi sonrası pozitif çıkar.

Beta HCG Testi Nasıl Çalışılır?

Bu test için toplar damardan kan örneği alınır. Bu test için kan vermeden önce aç olmaya gerek bulunmamaktadır. Önceden bir hazırlık gerektiren bir test değildir. Alınan kan örneği özel cihazlarda uygun test reaktifi ile analiz edilir. Ortalama 1 saat içinde hastaya laboratuvardan sonuç verilir.

Beta HCG Testi Neden Yapılır?

Beta HCG veya halk arasındaki diğer adıyla kanda gebelik testini doktorunuz hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsa isteyebilir. Veya kadın hamilelikten şüpheleniyorsa bir sağlık merkezine başvurup testi yaptırabilir. 
Beklenen hamilelik belirtileri olduğunda testin yapılması önerilir.Aşağıda hamilelik belirtileri verilmiştir. Bu belirtiler olduğunda Beta HCG testi yapılabilir.

 Hamilelik Belirtileri:

1.Beklenen adetin gecikmesi,
2.Göğüslerde dolgunluk veya hassasiyet hissi,
3. Mide bulantısı ve kusma (Özellikle sabah bulantısı hamilelikte daha sık görülmektedir)

Aşağıda belirtilen durumlarda da Beta HCG testinin yapılması doktorlarca uygun görülebilir:

1.Genellikle karın ağrısı olan doğurganlık çağındaki kadınlarda, karın bölgesine radyografik bir inceleme öncesi radyasyonun hamilelik durumunda bebeğe potansiyel zararının önüne geçmek amacıyla inceleme öncesi Beta HCG testi istenebilir.Beta HCG testi negatif ise karın bölgesine radyolojik inceleme yapılabilir.
2.Gebelik tanısında kullanılan Beta-HCG aynı zamanda kadınlarda koryokarsinomatöz elementleri olan tümörlerde ( Overin germ hücreli tümörleri, Trofoblastik tümörler, Koryokarsinom gibi) tanı ve takip amacıyla doktorlarca istenebilir ve Beta HCG testi yapılır.
3.Ektopik (dış) gebelikler, molar gebelikler ve olası düşükler gibi anormal gebeliklerin tanı ve takibinde de Beta HCG testi yol göstericidir. 
4.Down sendromu tarama testinin bir parçası olarak da Beta HCG testi kullanılır.

Beta HCG Değerleri ve Gebelik Takibi

Gebeliğin ilk aylarında Beta HCG değerlerinde hızlı bir yükseliş görülür. Gebelikte ilk 3 ay olarak da bilinen ilk trimestirde Beta HCG testi değerleri, sağlıklı gebeliklerde  yaklaşık 2 günde bir ikiye katlanır.

Haftalara göre hamilelik sürecinde beklenen Beta HCG değerleri aşağıda belirtilmiştir. Beta HCG değeri gebelik oluşumunda kanda 3. hafta ve sonrasında yükselişe geçer.

3 haftalık gebelik : 6 - 72 mIU/mL
4 haftalık gebelik: 10 -708 mIU/mL
5 haftalık gebelik: 217 - 8,245 mIU/mL
6 haftalık gebelik: 152 - 32,177 mIU/mL
7 haftalık gebelik: 4,059 - 153,767 mIU/mL
8 haftalık gebelik: 31,366 - 149,094 mIU/mL
9 haftalık gebelik: 59,109 - 135,901 mIU/mL
10 haftalık gebelik: 44,186 - 170,409 mIU/mL
12 haftalık gebelik: 27,107 - 201,165 mIU/mL
14 haftalık gebelik: 24,302 - 93,646 mIU/mL
15 haftalık gebelik: 12,540 - 69,747 mIU/mL
16 haftalık gebelik: 8,904 - 55,332 mIU/mL
17 haftalık gebelik: 8,240 - 51,793 mIU/mL
18 haftalık gebelik: 9,649 - 55,271 mIU/mL

Beta HCG Testi Normal Değerleri Nedir?

Kan tahlilinde Beta HCG testi birim değeri mlU/ml olarak gösterilmektedir. Hamilelik yönünden normal Beta HCG değerleri 0-5 mlU/ml arasındadır. Buradan da anlaşılacağı üzere 5 mlU/ml ve altı değerler gebelik yok anlamındadır.

6 mlU/ml ile 24 mlU/ml arası Beta HCG testi değerleri ise normal olmayıp hamilelik yönünden ön bilgi verir. Bu değerler arasında çıkan Beta HCG testi sonuçları ara değer olup hamilelik yönünden gri zon olarak değerlendirilir. Gri zon ara bir değer olarak da değerlendirilebilir. Gri zon da çıkan sonuçların kesin gebelik tanısı için 1-2 gün sonra tekrar edilmesi uygun olacaktır. Bu değerlerde bir sonraki testte bir öncekine göre yükseklik görülmesi hamilelik yönünen kuvvetli bulgu verecektir.

25 mlU/ml ve üstü değerler ise gebelik yönünden çok daha net bilgi verip gebelik ön tanısı koyduracaktır.

Her ne kadar Beta HCG testi sonuçları gebelik tanısı yönünden bilgi verse de kesin gebelik tanısı için Beta HCG pozitifliği ile birlikte hamilelik kesesinin ultrason muayenesi ile görülmesiyle koyulur. gebeliğin ilk günlerinde trans-vajinal ultrasonografi veya  daha uzun bir adet gecikmesini takiben karından bakılan abdominal  ultrasonografi muayenesi ile gebelik kesesinin görülmesiyle birlikte kesin gebelik tanısı koyulur. 

Beta HCG testi değeri 1500 mlU/ml'nin üzerinde olduğunda, fetüs genellikle trans-vajinal ultrason taramasında görülebilir.Beta HCG değeri 4000 mlU/ml'nin üzerinde olduğunda ise fetüs genellikle transabdominal ultrason taramasında  görülebilir.

Beta HCG Pozitif Sonuçlar

mlU/ml ve üstü sonuçlar Beta HCG pozitif sonuçlar olarak değerlendirilir.

Online Beta HCG Testi

Gebematik uygulamamızı kullanarak Beta HCG değerlerinizi 7x24 sorgulayabilir, hamile olup olmadığınızı hamile iseniz kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Gebematik kullanmak için hemen tıklayınız...


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?