Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/28 14:28 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 12:44 • Yazar: İrem Yücel
Beyin apsesi, beynin asıl iş gören dokusunun enfeksiyonudur
Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Beyin apsesi, beynin asıl iş gören dokusunun enfeksiyonudur. Kapsüllü veya kapsülsüz apse olabilir. Apsenin içinde cerahat dediğimiz iltihaplı sıvı vardır. Beyin apseleri birçok sebepten kaynaklanabilir.

Beyin apsesini oluşturan sebepler nelerdir?

Beyin apselerinin çoğu burun çevresindeki sinüs boşluklarında veya orta kulakta oluşan bir enfeksiyonun doğrudan yayılmasıyla başlar. Diş apsesi veya akciğer apsesi gibi vücudun başka bir yerinde oluşan apseler de beyin apsesine yol açabilir. Silahlı yaralanmalar, beyin ameliyatları, kazalar ve travmalar sonucu nadir de olsa beyin apsesi oluşabilir. Bakteriyel menenjit de çok sık görülmese de beyin apsesine yol açabilir.

Beyin apsesi tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte en sık 20-50 yaş arası yetişkinlerde görülür. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.  Belirtiler apsenin bulunduğu beyin lobuna göre değişiklik gösterir.

Beyin apsesinin belirti ve bulguları nelerdir?

-En sık karşılaşılan belirti baş ağrısıdır.

-Diğer erken belirtilerine uyku hali, konuşma bozukluğu, vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ve zihinsel durgunluğu örnek verebiliriz.

-Kafada baskı hissi, ensede ağrı, bulantı ve kusma görülebilir.

-Apse oluşumundan bir süre sonra kafa içi basıncında artış görülebilir. Tehlikeli olan bu durumda görülecek belirtiler: tekrarlayan baş ağrıları, bilinç bozuklukları ve sara nöbetleridir. Bu nöbetler sonucu inme veya ölüm riski doğabilir.

-Bunların dışında enfeksiyon belirtileri olan yüksek ateş, halsizlik ve titreme görülebilir.

-Beynin hangi bölgesinde veya lobunda apse oluşmuşsa oranın işlevine yönelik belirtiler görülür.

Beyin apsesi 4 evrede gelişir. Ne kadar erken evrede tanı konulup tedavi başlatılırsa risk o kadar azdır. Tedavi şansı da o kadar yüksektir.

Beyin apsesinin tanısı konulurken bazı yöntemler kullanılır. Kan tetkikleri, bir nörolog ve beyin cerrahi tarafından muayene, beyin tomografisi, manyetik rezonans görüntülemesi, lomber ponksiyon ve bazı bakteri kültürleri tanılama için kullanılır.

Beyin apsesi nasıl tedavi edilir?

Ameliyatla apse çıkarılabilir. Bu ameliyatın öncesinde ve sonrasında enfeksiyon artışını önlemek için yüksek doz antibiyotikler verilir. En az 2-3 hafta boyunca antibiyotik kullanılır. İdeal tedavi yöntemi apsenin kapsülüyle beraber çıkarılmasıdır. Apse çıkarılma ameliyatlarında risk yüksek olabilir. Apsenin içini alet yardımıyla boşaltma işlemi yapılabilir. Ameliyat sonrası görüntüleme yöntemleriyle apsenin kaybolup kaybolmadığı izlenir. Tedavi edilmezse ile ölümle sonuçlanır. Tedavi edilen hastaların üçte birinde epilepsi gibi kalıcı nörolojik sorunlar görülmüştür. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?