Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Neler?

Yayın Tarihi : 2023/07/19 06:46 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/19 06:48 •

Böbrek çürümesi halk arasında bilinen adıyla böbrek yetmezliğidir.  Böbreğin vücudumuzdaki amacı kalpte pompalanan kanın büyük kısmını süzmektir. Böbreğe gelen kanın içinde üre gibi toksik maddelerden ayrıştırır ve bu zararlı maddelerin vücuttan idrar şeklinde atılmasını sağlar. Böbrek yetmezliği, çeşitli sebeplerden dolayı böbreğin fonksiyonlarını yitirilmesine verilen addır. Böbrek yetmezliği, aniden gerçekleşebileceği gibi yıllar içinde veya kronik bir rahatsızlıktan dolayı da meydana gelebilir.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Neler?

Böbrek yetmezliğinin belirtileri neler?

 Böbrek çürümesi halk arasında bilinen adıyla böbrek yetmezliğidir.  Böbreğin vücudumuzdaki amacı kalpte pompalanan kanın büyük kısmını süzmektir. Böbreğe gelen kanın içinde üre gibi toksik maddelerden ayrıştırır ve bu zararlı maddelerin vücuttan idrar şeklinde atılmasını sağlar. Böbrek yetmezliği, çeşitli sebeplerden dolayı böbreğin fonksiyonlarını yitirilmesine verilen addır. Böbrek yetmezliği, aniden gerçekleşebileceği gibi yıllar içinde veya kronik bir rahatsızlıktan dolayı da meydana gelebilir.

Böbrek çürümesi veya böbrek yetmezliğinin belirtileri;

·         İdrar çıkışında azalma veya artma

·         Mide bulantısı

·         Kusma

·         İştah kaybı

·         Vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak şişkinlik veya ödem oluşması

·         Yorgunluk, halsizlik

·         Kalp ritminde bozukluk

·         Göğüs ağrısı

·         Nefes darlığı

·         Nöbet geçirme

·         Kaşıntı ve ciltte kuruluk

·         Kramp ve kas seğirmeleri

·         Odaklanma problemleri ve akıl karışıklığı

·         Hastalığın ilerlemesine göre komaya girme

 

Böbrek yetmezliği tedavisi nelerdir

Böbrek yetmezliği tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır;

Diyaliz, fonksiyonlarına yerine getirmeyen böbreğin görevi olan kan temizleme işlemini bir cihazın yapmasıdır. Bu yöntem hastayı böbrek yetmezliğini tedavi etmemektedir. Hastanın hayatta kalması için belirli aralıklarla diyalize gitmesi gerekmektedir. Hastanın durumuna göre farklı diyaliz çeşitleri kullanılabilir. Hemodiyaliz, hastanın kirli kanını, atıkları ve fazla suyu “hemodiyalizör” cihazıyla alınıp, temizlenip tekrar hastaya verilmesi işlemidir. Periton diyalizi yapılabilmesi için de hastanın karnına cerrahi müdahale ile periton kateteri yerleştirilmesi gerekmektedir.

Böbrek yetmezliğinde beslenme

Hastalığın durumuna göre değişiklik gösterse de, böbrek yetmezliği ile uğraşan hasta için beslenme çok önemli bir konudur. Böbrekler vücuttaki asit-baz dengesini sağlar. Böbrek yetmezliğinde de asitler daha az emilir. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarını bu süreçte asitlerden uzak daha alkali bazlı bir diyetle değiştirilmesi gerekmektedir. Protein ne kadar az tüketilirse hastalığın ilerlemesi doğru orantılı yavaşlar. Böbrek yetmezliği durumunda protein tüketimi sınırlanmalıdır. Tuz alımı da aynı şekilde azaltılmalıdır. Günde 6 gr geçmeden bir beslenme alışkanlığı kazanmak önemlidir. Hastalık sürecinde  hazır, paketlenmiş ve yağlı  gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzun belirlediği diyetten daha fazla herhangi bir besin tüketilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?