Kapalı Yerde Kalma Korkusu (Klostrofobi) Nedir ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 18:00 •
Klostrofobi kapalı yerde kalma korkusu olarak adlandırılır
Kapalı Yerde Kalma Korkusu (Klostrofobi) Nedir ?

Klostrofobi kapalı yerde kalma korkusu olarak adlandırılır.Klostrofobi derecesi ve önemi kişiden kişiye farklılık gösterir.Klostrofobi hastaları özellikle küçük mekanlarda, asansörlerde, kalabalık yerlerde ve buna benzer türdeki kapalı yerlerde bu korkuyu yaşarlar.
Bazı klostrofibik insanlar güvenlik kemerleri takarken de ciddi korku yaşarlar.

 Klostrofobi Belirtileri Nelerdir ?

Klostrofobi bulunan bir insan kapalı bir yerde kaldığı zaman panik yaşar. Bunu terleme, titreme, kalp çarpıntısı (taşikardi) , ağlama krizi veya çığlık atma gibi belirtiler takip eder.Olabildiği kadar çabuk bir biçimde kapalı ortamdan kaçmaya uğraşır.
Bazı klostrofobik kişiler böyle durumlarda nefes almada zorlandıklarını belirtirler. Bazıları ise duvarların üzerilerine geldiğini hissederler.  
MR  tahlili sırasında da klostrofobi ortaya çıkar. Klostrofobinin sebepleri net olarak bilinmiyor. Ancak genellikle bu durumun kötü çocukluk anılarına dayandığı iddia edilir.

Klostrofobi Tedavisi Nasıl Olur?

Psikoterapinin, özellikle davranışçı-bilişimsel terapinin klostrofobi tedavisinde çok iyi sonuçlar verdiği görülür. Bazı durumlarda semptomları kontrol edebilmek için sakinleştirici ve anti-depresan ilaçları alınır. Son dönemlerde yaygın olarak tercih edilen görsel gerçeklik metodu da kapalı yer korkusu tedavisinde etkili olur.
Bazı insanlar hipnoz veya alternatif tedavi yöntemleri ile de bu korkuları yenebilirler. Ancak önemli olan konu bu çeşit tedaviye başvurmadan önce kesinlikle uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?