Bulaşıcı Hastalık Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/22 13:11 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/01 07:12 •

Bakteri veya virüs kökenli hastalıkların insanlar arasında vücut sıvıları ile bulaşma hali bulaşıcı hastalık olarak isimlendirilir.

Bulaşıcı Hastalık Nedir?

Bakteri veya virüs kökenli hastalıkların insanlar arasında vücut sıvıları ile bulaşma hali bulaşıcı hastalık olarak isimlendirilir. Bulaşıcı hastalıklar genellikle tükürük, kan ve meni gibi vücut sıvılarıyla bulaşır. Bazı hastalık etkenlerinin bulaşma oranı oldukça yüksektir. Bu durumda hızlı salgın oluşturma ihtimali bulunur. Grip virüsü bu duruma en iyi örneklerdendir. Bazı hastalık etkenleri ise bulaşıcılık oranı nispeten daha düşüktür. Çoğunlukla büyük salgınlara dönüştürmeden hastalık direnci kırılır.

Bakteriyal Hastalıklar

Bazı hastalıkların kökeni, bakterilerdir. Bu hastalıklar antibiyotiklere cevap veren, düzenli kullanımında tamamen vücuttan atılan ve bağışıklık geliştirilen hastalıklardır. Yani doğru tedavi ile vücut, bağışıklığı sayesinde yeniden bu hastalık geldiğinde savaşabilir. Bakteri kaynaklı hastalıklar genelde hapşırık, öksürük gibi, ağız içinden çıkan sıvılar ile dağılır. El hijyenine dikkat etmemek ise, toplum içinde en çok dağılıma sebep olmasına olanak sağlar. Bu sebeple özellikle toplu alanlar, toplu taşıma araçları kullanımı, umumi tuvalet kullanımlarında el yıkamaya dikkat edilmelidir.

Viral Hastalıklar

Bazı hastalıklar virüslerden kaynaklanır. Bunlar antibiyotik tedavisine cevap vermezler ve genelde tam olarak geçmezler. Yani vücuda bir sefer bulaştıktan sonra, her buldukları fırsatta yeniden hastalığı oluşturma ihtimalleri vardır. Bunun en iyi bilinen şekli; ağızdaki aftlar ve uçuklardır. Bu hastalıklar virüs kaynaklıdır. Ve o an geçse bile, en ufak bir bağışıklık zayıflamasında, en ufak bir ateşlenmede veya psikolojik bir streste yeniden vücudunuzda oluşabilir ve kendini gösterebilir. Bu hastalıklar daha çok ağız bulaşı, cinsel birliktelik ile bulaşır. Bu sebeple ortak bardaktan su içmek, ortak kaşık kullanmak gibi durumlar, bu hastalıkların başlangıç noktası olabilir.

Tek Sefer Geçirilen Hastalıklar

Bazı bakteri ve virüsler vücutta defalarca hastalık yapabilir. Ancak bazı hastalıklar, hayat boyu bir kez geçirilir ve vücut bir daha onu hastalık olarak kabul etmez. Suçiçeği, kabakulak, kızamık gibi hastalıklar bu gruptadır. Ancak bunların bulaşı çok yüksektir. Bu hastalıkların çocukluk çağında geçirilmesi daha konforludur. Çünkü yetişkinlik döneminde daha ağır geçirilir. Özellikle kadınlarda hamilelik döneminde bu hastalıkları geçirmek, bebeğin durumunu da riske atabilir. Zaten çocukluk dönemi aşıları ile bu hastalıklar büyük oranda artık geçirilmemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?