Uçuk Neden Çıkar?

Yayın Tarihi : 2018/03/14 02:12 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/01 13:07 •

Bilimsel ismi Herpes simpleks olan bir DNA virüsünün kişide sinir uçlarına yerleşmesi sonucu oluşan uçuk hastalığı insanlar arasında kolaylıkla bulabilir

Uçuk Neden Çıkar?

Bilimsel ismi Herpes simpleks olan bir DNA virüsünün kişide sinir uçlarına yerleşmesi sonucu oluşan uçuk hastalığı insanlar arasında kolaylıkla bulaşabilir. Uçuğa sahip kişinin vücut sıvılarına temas ile herpes virüsünün sağlıklı kişiye bulaşması olasıdır. Uçuğu engellemek için herpes virüsüyle hiç karşılaşmamak, bağışıklığı kuvvetlendirmek ve uçuk oluşumu sırasında etkili ilaç tedavisi uygulamak hastalıktan korunmada ve tedavisinde oldukça etkilidir. 

Uçuk Neden Olur?

Uçuk, çok yaygın görülen bir hastalıktır. Her yetişkin, neredeyse hayatında en az bir kez uçuk çıkarır. Kişinin bağışıklığı burada temel etkendir. Bağışıklık, kişinin hastalıklara karşı vücut savunma gücüdür. Ve bu güç en ufak bir sekteye uğradığında, hastalıklar peşi sıra gelir. Bunun sebebi son derece anlaşılırdır aslında. Bağışıklık sistemi, bir süre, bir çok hastalığı tolere edebilir. Yani bazen böyle; bu şartlar beni kesin hasta yapar dersiniz, ancak bir uykuyla ortada hiç problem kalmaz. İşte bu aşamada bağışıklığınız aktif demektir. 

Ancak bir de öyle bir zaman olur ki; kuş uçsa rüzgarından hasta olursunuz. Hatta öyle bir sirkülasyon başlar ki; baş ağrısı, karın ağırısı, ardından kabızlık, ardından ateş, ardından diş… gibi pek çok unsur birbirini takip eder. Burada da tabii ki bağışıklığın aktifliğini yitirdiğinden bahsederiz. Yani vücut öyle savunmasız bir hale gelir ki; herşey onun için hastalık etkenidir. 

Uçuk da böyle; ya ani bir stres durumu, yada bir ateşli hastalık genelde uçukla neticelenir. Ani streslerde, vücut tepki verir. Çünkü bu şok durumunu vücut dışarı vurmak zorundadır ki, içeride bir arızaya sebep olmasın. Ateşli hastalıklarda da, vücut ateşini dışa vurmak ister bu sebeple en hassas bölgelerden yaralar dışarı atar ki; bu da savunma sisteminin bir parçasıdır. Dudak oldukça yumuşak bir doku olduğundan, uçuğun rahatça çıkabileceği, elverişli bir bölgedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?