Çocuklarda Parmak Emme

Yayın Tarihi : 2017/05/25 10:32 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 08:24 •

Bebeklerde emme refleksi doğuştan gelir ve bebeği hayatta tutar

Çocuklarda Parmak Emme

Bebeklerde emme refleksi doğuştan gelir ve bebeği hayatta tutar. Anne sütü ile beslenen bebek bir süre sonra farklı besinlere geçerek emme refleksini azaltarak bırakır. Ancak bazı durumlarda çocuk emme refleksini bırakmaz ve baş parmağını emmeye devam eder. Bu durum diş ve damak gelişimini olumsuz yönde etkiler. Dişlerin çıkış yeri damakta bellidir. Ancak dişler baş gösterdikten sonra kayma eğilimindedir. Zaten diş teli tedavisi de bu temele dayanarak yapılır. Bu sebeple parmak emen çocuklarda dişler bu yönlendirmeyi kabul eder ve çoğu zaman çarpık, öne doğru biçimsiz şekilde uzamış dişleri ortaya koyar. 

Aynı durum, uzun süre emzik emen, emziği bırakamayan bebeklerde de gözlenir. Yani mesele emdiği şeyin parmak olması değil, bu alışkanlığı bırakamamasıdır. Dudak tiryakiliği dediğimiz bu durum, bebeklerde sıklıkla gözlenmektedir. 

Parmak emme alışkanlığı her ne kadar aşılmaz bir problem gibi görünse de, bebek zamanla bu alışkanlıktan vazgeçebilir. Ancak bu vazgeçme sağlanırken çocuk aşağılanmamalı, azarlanmamalı, yerine doğru alışkanlıklar konarak yapılmalıdır. Bu zamanda yapılan yanlış bir tutum, çocuğun ömür boyu bu travmaya maruz kalmasını sağlayacaktır. O nedenle gerekli terapi ile bu durum iyileştirilmelidir. Yani bir uzman desteği alınmalı ve profesyonel şekilde bu süreç yönetilmelidir. 

Bu süreçte yapılan büyük bir yanlış da çocuğu tiksindirmektir. Meme bırakmada da aynı durum söz konusudur. Bebeklik döneminde, bebeğin tek güvenli limanı annesi ve anne memesidir. Memeye acı sürmek, oje, salça sürmek; pis, kirli diye anlatmak bebeğin hayata karşı güvenini sarsar ve yanlış bir gelişim gerçekleşir. Bu sebeple parmak emmeden vazgeçirmek için de çocuğa tiksindirici ürünlerle yaklaşmak, ceza vermek doğru bir yaklaşım değildir. Çocuğun doğru yönlendirmelerle, ilgisini başka yöne çekerek bu alışkanlıktan vazgeçilirilmelidir. Ancak bu şekilde sağlıklı gelişimine zarar verilmemiş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?