CPK Testi

Yayın Tarihi : 2019/05/08 12:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/11 21:57 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu yazımızda, CPK testlerinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, neden yapıldığını, sonuçlarınızın nasıl olması gerektiğine dair tüm cevapları bulabilirsiniz.
CPK Testi

CPK Testi Nedir?

Bu test kandaki kreatin kinaz düzeylerini ölçmek için kullanılır. Eğer kalp krizinin herhangi bir belirtisini yaşarsanız bu test acil durumlarda yapılır.

Kreatin Kinaz Nedir?

Kreatin kinaz, özellikle kalp kaslarında kaslarda bulunan bir enzim türüdür. Üç tiptir: CPK-1 (CK-BB), CPK-2 (CK-MB), CPK-3 (CK-MM). CPK - 1 esas olarak akciğerlerde ve beyinde bulunur. Kalpte CPK-2 bulunur. CPK - 3 iskelet kaslarında bulunur. Kaslara veya kas yaralanmasına verilen hasar, kreatin kinaz düzeylerini artırabilir. Kalp ile ilgili bir sorun olduğunda, kreatin kinaz seviyeleri yüksek olacaktır. Biri düşerse, o zaman kreatin kinaz seviyeleri kanda yükselir. Miyozit, kasların iltihaplanmasının meydana geldiği bir durumdur, bu gibi durumlarda kreatin kinaz seviyeleri daha yüksek olacaktır. Miyozit durumunda, birey kas ağrıları ve zayıflık yaşayacaktır. Birkaç durumda, kreatin kinaz seviyeleri, böbreklerin enzim salgılaması nedeniyle yüksek olacaktır. Bu böbrek hastalığı olan bireylerde yaygındır.

CPK Testi Neden Yapılır?

Eğer göğüs ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik, nefes darlığı, bol terleme, vb gibi belirtiler yaşarsanız CPK izoenzimler testi size tavsiye edilebilir. Bu test aynı zamanda kalp krizi ve kas distrofisi gibi çeşitli kas hastalıkları (bu bir grup hastalığın bir süre boyunca kas kaybına ve zayıflığa yol açtığı bir durumdur), dermatomiyozit (kasların ve cildin iltihabı), polimiyozit (kas güçsüzlüğüne neden olan inflamatuar hastalık), malign hipertermi (kasların kasılmasına neden olan kalıtsal hastalık), kasların parçalanması gibi diğer kas bozuklukları, uzun süreli nöbetlere yol açan kas kasılmaları, vb. gibi durumların teşhisi için önerilir.

CPK Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kas içi enjeksiyonları, son zamanlarda girilen ameliyatlar, ağır egzersiz, kardiyak kateterizasyon, elektromiyografi (sinir ve kas fonksiyonunu test etmek için kullanılan bir prosedür) gibi bazı faktörler test sonuçlarınıza müdahale edebilir.  Statinlere, steroidlere, amfoterisin B'ye, anesteziklere vb. gibi bazı ilaçlar aynı zamanda kanınızdaki yüksek CPK seviyelerine neden olur. Bu testten önce alkol veya kokain almak da test sonuçlarınızı bozabilir.

CPK Test Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, CPK testinden önce herhangi bir alerjiniz veya altta yatan tıbbi durumunuz varsa doktorunuza bildirin. Doktorunuz, CPK testine nasıl hazırlanacağınıza ilişkin durumunuza bağlı olarak özel talimatlar verecektir.
CPK izoenzimleri testi için özel bir hazırlık gerekli değildir.

CPK Test Sonuçlarını Nasıl Yorumlanır?

Referans aralığı cinsiyete, yaşa, sağlık geçmişine, durumunuza vb. bağlı olarak değişebilir.

CPK - 1 test sonuçlarınız normal referans aralığından daha yükilişkie, beyin kanseri veya beyin hasarı veya inme (beyinde kanamaya neden olan) veya nöbetler veya pulmoner enfarktüs (yetersiz kan dolaşımı nedeniyle akciğer dokusunun ölümünün meydana geldiği bir durum) ortaya çıkabilir.

CPK-2 test sonuçlarınız daha yükilişkie, kalp rahatsızlığı, kalp krizi, kardiyak defibrilasyon (kalbin ritmini düzeltmek için kullanılan elektrik çarpması), kalp iltihabı vb. yaralanmalara bağlı olabilir. CPK-2 seviyeleri açık kalp cerrahisi koşullarında ve ayrıca kalp defibrilasyonunda (kalbe şokun verildiği bir prosedür) yükselebilir. Kalp krizi geçirdikten 48 saat sonra CPK - 2 seviyeleri düşecektir.

CPK - 3 seviyeniz daha yükilişkie, ezilme (iki nesne arasında sıkışma), daha uzun süre hareketsizlik, kas iltihabı veya yasadışı uyuşturucu kullanımı ndeniyle kas hasarı olabilir. CPK-3 seviyeleri ayrıca nöbetler, ameliyat nedeniyle kas travması veya spora başlamak ya da yanıklar, kas distrofisi, vb. durumlarda artar.
Anormal test sonuçları alırsanız, hemen doktorunuza danışın.
Doktorunuz test sonuçlarına bağlı olarak diğer testleri önerebilir.

CPK Normal Değerleri Nedir?

Cinsiyet

Yaş grupları

Değer

Erkek

Tüm yaş grupları

52 - 336 U / L

Kadın

Tüm yaş grupları

38-176U / L

 

Kaynak: https://www.practo.com/tests/creatine-kinase-total-spectrophotometric-method-blood/p 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?