Meme Kanserinde Erken Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan bir kanser türüdür.Bunu bu kadar ciddi yapan ise dünya üzerinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür.
Her 8 kadından 1 inin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanacağı belirtilmektedir.Meme kanserinden erken tanı ile nasıl kurtulabileceğimize dair 5 farklı muayene yöntemini birlikte inceleyelim.
Meme Kanserinde Erken Tanı Yöntemleri
Kendi kendine el ile kontrol:
Eğer memede normal dışı şişkinlik,yumru benzeri gibi şeyler fark edilirse derhal doktora başvurulmalıdır.
20 yaşından başlayarak her ay yapılması gerekir.
Klinikte muayene:
Kendi kendine yapılan muayenelerde bir farklılık gözlemlenmese de 20-40 yaşları arasındakiler 2-3 yılda bir , 40 yaş üzerindeki kadınların ise her yıl doktor tarafından muayene edilmesi önerilir.
Mammografi(meme röntgeni):
50 yaş üzerindeki kadınlarda yılda bir yapılması önerilirken,40-50 yaş arası kadınlarda bu yöntem meme dokusunun daha yoğun olması sebebiyle kesin sonuç verememektedir.
Amerikan Kanser Cemiyeti kadınlarda 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çekilmesini öneriyor.
Meme Ultrasonu:
Hepimizin duyduğu ultrason testide yardımcı olarak uygulanabilir fakat tek başına bir tarama testi değildir.Ancak diğer testlerin yanında uygulanabilir.
Meme MR:
Uzmanlar tarafından ailesinde meme kanseri olan ve risk altında olan kişilere faydası olduğu düşünülmektedir.Tarama testi olarak kullanımı halen incelenmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
e****** : Merhaba meme muayenesi yaptirmak istiyoru bunun icin hangi doktora gitmeliyim genel cerrah mi yoksa gögüs hastaliklari uzmanina mi? Cevap: Genel cerrahiye gitmelisiniz. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.