Cut Off Nedir?

Yayın Tarihi : 2024/08/22 11:19 • Güncelleme Tarihi : 2024/08/22 11:21 •

Cut-off özellikle tıpla ilgili kan tahlillerinde sıkça kullanılan bir terimdir. Bu yazımızda tıpta ve özellikle laboratuvar tahlillerinde kullanılan cut-off  terimi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

Cut Off Nedir?

Cut-off Nedir?

 Cut off, “Kesme seviyesi”  anlamına gelir. Bu terim esasen,  olumluları olumsuzlardan ayırmak anlamına gelir.Tıp laboratuvar terminolojisinde ise negatif sonuçları  pozitif sonuçtan  veya non- reaktif sonuçları reaktif sonuçtan ayırmada kullanılır. Laboratuvarda analiz edilen test sonucu, cut-off değerinin altındayda testiniz negatif sonuç verir.Ancak analiz edilen test numunesi cut-off değerinin üzerindeysa test sonucunuz pozitiftir. 

Örneğin HIV testlerinde cut-off değeri 1 S/CO dur. Bu değerin üstündeki sonuçlar pozitif yani reaktif altındaki sonuçlar ise negatif veya non reaktif olarak tanımlanır.Alkol, uyuşturucu, hepatit  testleri başta olmak üzere bir çok testte cut/ off değeri dikkate alınarak sonuçlar raporlanır.

Cut-off değerleri testin doğru rapor edilmesi ve güvenilirliğinin ortaya konmasında da önemli bir unsurdur. Doğru belirlenmiş cut-off değerleri testlerin duyarlılık ve özgüllüğünün de belirlenmesi ve uygulanmasında önem taşır. 

Sonuç olarak, tanıda kullanılan laboratuvar testi üreticileri, analiz aşamasında ölçülen değerlerin değer aralığını test pozitifleri ve test negatifleri olarak bölme ve belirleme durumundadırlar. Bu nedenle bu tür testlerde güvenilir sonuç ve analiz için cut-off değerlerinin belirlenmesi önem taşımaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?