C4 Testi ve HIV

Yayın Tarihi : 2024/08/20 09:52 • Güncelleme Tarihi : 2024/08/20 10:02 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

HIV enfeksiyonu sürecinde C4 testi ile sağlanan hücre sayımı önemli bir belirteçtir. Bu yazımızda HIV enfeksiyonu varlığı ve tedavi aşamasında C4 hücre sayımı ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

C4 Testi ve HIV

C4 Testi Nedir?

CD4 hücreleri bağışıklık sisteminizdeki enfeksiyonla savaşan hücrelerdir. CD4 hücre sayımı testi kanımızda ne kadar CD4 hücresi bulunduğunu ölçer. İnsan vücudunda CD4 hücresi azalırsa kaybolursa bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadelede zorluk yaşayacaktır. CD4 hücre sayısı, bağışıklık sisteminizin ne kadar iyi çalıştığının ve olası fırsatçı enfeksiyon riskinin iyi bir ölçüsüdür.
CD4 testi, HIV enfeksiyonu tanısı koyulmuş ve HIV pozitif bireylerde, HIV enfeksiyonu takip ve tedavi sürecinde yararlanılan ve bağışıklık sisteminde görevli bu hücrelerin sayısı ile yüzdesinin özel olarak tasarlanmış flow cytometre cihazı ile ölçüldüğü bir tahlildir.Bu test sonucuna göre saptanan yüzdeler immun sistemin yani bağışıklığın ne oranda olduğunu açıklamaktadır.
Buradan da anlaşılacağı üzere analiz sonrası CD4 hücre sayımı yüksek olan bir HIV pozitif  hasta, sağlıklı bir süreç geçirecektir. CD4 hücre sayımı düşük olan bir HIV pozitif hasta ise özellikle AIDS evresinde fırsatçı enfeksiyonlara yakalanma yönünden risk altında olacaktır. Bir başka deyişle, CD4 hücre sayısı düşük olduğunda hastada HIV PCR testi  sonucunda viral yük yüksek çıkar bu da istenen bir durum değildir ve hastalık sürecinin olumsuz olduğunu gösterir. Bu da istediğimiz bir durum değildir.

C4 Testi Normal Değerleri Ne Olmalıdır?

Sağlık bir yetişkinde CD4 sayısı 500 ile 1.200  hücre/mm3 arasında değişir. Bunun tersine, bir kişinin CD4 sayısı 200/mm3'ün altındaysa, HIV'in en ileri evresi olan evre 3'e (AIDS) ilerlemiş olduğu kabul edilir.

C4 Testi Neden Önemlidir?

CD4 hücre sayımı testi, bağışıklık sisteminizin ne kadar iyi çalıştığının ve fırsatçı enfeksiyon riskinizin iyi bir ölçüsüdür. CD4 sayısı ne kadar yüksek veya düşük olursa olsun, HIV pozitif herkese HIV ilacıyla tedavi önerilmektedir.
HIV tedavisine başlanıldığında , CD4 hücre sayımı ve viral yük testleri, HIV ilaçlarının HIV enfeksiyonunu tedavi etmede veya kontrol etmede ne kadar etkin işlev gösterdiğini ortaya koymaktadır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?