D Vitaminin Nedir? D Vitamini Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/10/03 12:18 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/03 12:18 •
D vitamini, yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamindir
D Vitaminin Nedir? D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D vitamini, yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamindir.
D Vitamini , ince barsaklardan kalsiyumun emilmesini ve kemik yapımında kullanılmasını da kontrol etmektedir.
D vitamini yetersizliğinde kemik mineralizasyonu bozulur ve büyüme çağındaki çocuklarda raşitizm (rikets), yetişkinlerde osteomalasia (kemiğin yumuşaması), ileriki yaşlarda ise osteoporoz oluşur. Bu durum kemik ağrıları ve deformitesine neden olur. 

D Vitaminin Vücudumuzun İşleyişindeki Görevleri:

D vitamini, kas zayıflığına karşı vücudu korur. Kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Tiroid bezi  fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir. D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder.
D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle barsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eder ve  kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır.
Vücuda besinler yoluyla Provitamin - D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle bunlar  deride D vitaminine dönüşür. D vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için de  gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?