Dil Ülseri Nedir?
Dil üzerinde görülen yaralar dil ülseri adı verilen hastalığın habercisi olabilir.
Dil üzerinde görülen yaralar dil ülseri adı verilen hastalığın habercisi olabilir. Dil ülseri habercisi yaralar çoğunlukla, çevresi kırmızı halka şeklinde belirgin küçük kabarcıklar şeklinde dil üzerinde belirir. Vitamin eksikliği, bağışıklığın düşmesi, ateşli hastalıklar, stresli yaşam, adet dönemi belirtisi, hormonel dengesizlikler veya tütün tüketimi dil ülserine yol açabilir.
Ülser Nedir?
Ülser; yumuşak dokularda meydana gelen derin yaralardır. Daha çok mide yapısında gördüğümüz bu yaralar, yemek borusunda ve dilde de meydana gelir.
Dil ülseri, ağrı ve acıya sebep olur. Özellikle dilde bulunan ülser; sıcak, soğuk tüketiminde, konuşmada, yemek yemekte sorun çıkarabilir. Eğer tedavi edilmezse kanamalara sebep olur ve vücutta dağılabilir.
Dil Nasıl Bir Organdır?
Dil, yumuşak dokuya sahip bir organdır. Bu organ üzerinde bulunan papillalar sayesinde tat ve lezzet alabilir. Ancak bu yumuşak doku, kolaylıkla zedelenebilir. Örneğin sıcak bir içecek tükettiğinizde yanan dil dokusu, günlerce o bölgeden tat alamamanızı sağlar. Bunun yanında konuşmada dahi zorluk çekebilirsiniz.
Dil, ayrıca dış dünyaya açık ve nemli bir bölgedir. Bu da bakterilerin buraya tutunması ve burada yaşayabilmesi için uygun ortamı sağlaması demektir. Özellikle virüsler, kendi enzimi olmayan bu sebeple enzimi olan yapılarda varlığını sürdürebilen canlı ve cansız arasında bir form olan ancak insanda ciddi hastalıklara sebep olan bir yapıdır.
Dil bu kadar hassas bir organ olması suretiyle vücuttaki diğer sistemlerden de kolayca etkilenir. Örneğin ateşli bir enfeksiyon geçirdiniz; bu öncelikle bağışıklık sisteminizin yara aldığı anlamına gelir. Zaten ateş yükselmesinden sonra dil ve dudakta aftların, soyulmaların oluşması neredeyse rutindir. Çünkü bu dokular yumuşak ve ince dokulardır.
Dolayısıyla ateşli hastalıklardan sonra dil ülserini de sıklıkla görürüz.
Dil Sağlığı Nasıl Korunur?
Dil sağlığını korumak için öncelikle vücut sağlığı korunmalı, bağışıklık yüksek tutulmalıdır. Bunun için de en önemli unsurlar tabii ki beslenme ve spordur.
Ayrıca diş sağlığına önem verilmeli, günde en az iki kez dişler fırçalanmalıdır. Böylece dişte oluşan bakterilerin dile zarar vermesi engellenmelidir.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk tüketiminden korunmak gerekir. Bu besinler, dile zarar verdiği gibi, damak ve diş eti yapılarına da zarar verir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.